הריון הוא אירוע משמח אצל בני הזוג. אבל האם הריון של תאומים או שלישייה הוא שמחה כפולה ומשולשת גם כן?
בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית בשיעור הריונות מרובי עוברים, וזאת בעיקר בשל ריבוי טיפולי הפוריות הכוללים הפריות מבחנה (IVF) והזרעות (IUI). לאחר שבני הזוג מסיימים את טיפולי הפוריות המתישים, הם כמובן, שמחים לגלות שנקלט ההריון, אך חשוב לדעת כי כאשר מדובר בהריון מרובה עוברים, יש חשיבות רבה לביצוע מעקב הריון קפדני, וזאת בשל הסיכונים הרבים והמוגברים הכרוכים בהריונות מרובי עוברים.
חוזר מנכ”ל משרד הבריאות מחודש מאי 2011 קובע, כי הריון מרובה עוברים הינו הריון בסיכון. נייר עמדה של האיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה מחודש יולי 2017 קובע, כי בהריון תאומים קיים הן סיכון מוגבר לאם (מחלות יתר לחץ דם, אנמיה, דימום, ניתוח קיסרי, לידה מכשירנית ועוד) והן סיכון לתחלואה ותמותה של העוברים (סיכון של עד פי 5 ללידת וולד מת וסיכון של עד פי 7 לתמותה של הילודים ביחס לעובר יחיד).
אחד הסיכונים המשמעותיים בהריונות תאומים הינו הסיכון ללידה מוקדמת, כלומר – לידת פג. במקרים בהם במהלך מעקב ההיריון, הרופא חושד בהתפתחות לידה מוקדמת, על האישה לקבל סטרואידים להבשלת ריאות העובר וכן מגנזיום להגנה על מוח העוברים. חשוב מאוד להקפיד על מעקב הריון מסודר ולדווח לרופא על כל שינוי בו חשה האישה.
משרדי מטפל כיום בתביעה בה, לצערנו, תאום אחד נפטר ברחם אמו וזאת כתוצאה מהיפוך זרימות בחבל הטבור. באותו מקרה, הרופא שביצע את מעקב ההריון לא היה ער לתוצאות הבדיקה, אשר הצביעו על קיומה של בעיה בזרימות הדם בחבל הטבור ובמקום להפנות את האישה, באופן מיידי, לבי”ח, הוא שלח אותה לביתה והורה לה לשוב לביקורת כעבור שבועיים.
כאשר שבה האישה לביקורת התברר, לצערה, כי אחד העוברים אינו בין החיים. המומחה הרפואי שחוות דעתו צורפה לכתב התביעה קובע כי מעקב ההיריון בוצע ברשלנות, כאשר הרופא לא נתן את תשומת הלב הראויה לממצאי הבדיקות, אשר הצביעו על בעיה בזרימות הדם. אילו היה הרופא שולח את האישה, כמתחייב, לביה”ח, ניתן היה למנוע את מותו של העובר.
תביעה נוספת, אותה ניהל משרדי לפני שנים אחדות עסקה במקרה בו לאחר טיפול הפריה חוץ גופית (IVF) הרתה האישה בהריון תאומים. מדובר באישה, אשר בעברה הריון ראשון ספונטני, שהסתיים בלידה מוקדמת בשבוע 34. לאחר לידה זו לא הצליחה האישה להרות ולכן פנתה לבצע טיפולי פוריות.
לטענת ההורים, הוחזרו לרחמה של האישה שני עוברים, כאשר הרופא שביצע את טיפולי הפוריות לא עדכן אותם אודות הסיכון הקיים בהריון מרובה עוברים. בסופו של הליך ה- IVF נקלטו ברחמה של האישה 2 עוברים. בשבוע 28 להיריון, הופיעו אצל האם צירים מוקדמים. האישה פנתה, בדחיפות לבי”ח, אך הרופאים לא הצליחו לעשות דבר בכדי לעצור את הלידה.
האישה ילדה, באותו יום, תאומים. התאום הזכר יצא ללא פגע, את התאומה נולדה עם שיתוק מוחין קשה ונכותה הצמיתה הינה בשיעור של 100%. בתביעה טענו כי היה על הרופא שביצע את טיפולי הפוריות להסביר להורים אודות הסיכון בהריון תאומים ואז היו הורים מבקשים להחזיר עובר אחד בלבד.
תביעה זו הסתיימה בפשרה בה שולם פיצוי כספי ניכר להורים.
נכתב ע”י עו”ד עדי וייס, בעלת משרד המתמחה בתביעות רשלנות רפואית