התקפי חרדה הם תופעה נפוצה למדי ו-22.7% מהאנשים חוו התקף חרדה במהלך חייהם. הפרעת חרדה או הפרעת פאניקה מאובחנת כאשר התקפי חרדה בלתי צפויים וחוזרים ובעקבותיהם מתפתח פחד מהחרדה ומהשלכותיה ומשינוי התנהגותי שקשור לחרדה.
כ- 3.5% מהאוכלוסייה מאובחנים עם הפרעת חרדה ו-1/3 עד 1/2 מהם מדווחים על אגורפוביה, פחד להימצא במקומות שמהם הימלטות תהיה בלתי אפשרית וללא אפשרות לקבל עזרה. אנשים שסובלים מאגורפוביה ימנעו או יחוו חרדה כאשר הם נמצאים לבד, במקומות הומי אדם, בקולנוע או תיאטרון, בזמן נסיעה בתחבורה ציבורית- בפרט רכבות ומטוסים (חרדת טיסה יכולה להיות קשורה לפחד מפני התקף חרדה בטיסה).
>>הצטרפו עכשיו לדף הפייסבוק של מדינט – פורטל בריאות, רפואה ורווחה<<
אנשים רבים עם אבחנה של הפרעת חרדה מדווחים על חרדות נוספות ועל דיכאון {למשל, 15%-30% סובלים מחרדה חברתית, הפרעת חרדה כללית; 10% סובלים מהפרעה טורדנית כפייתית (הפרעה אובססיבית קומפולסיבית OCD); ו-2%-10% סובלים מהפרעה פוסט-טראומטית (PTSD)}. התקפי חרדה והפרעת חרדה/פאניקה בילדים אינם נפוצים. הפרעות חרדה יותר שכיחות בילדים הן לדוגמא, חרדת נטישה או חרדת פרידה. הפרעת חרדה לרוב מופיעה בבגרות המוקדמת ו-% 40 דיווחו שהיא הופיעה לפני גיל 20. כמחצית מהסובלים מהפרעת חרדה מגיעים אחרי ההתקף הראשון לחדרי מיון עם תלונות של כאבים בחזה וקשיי נשימה, אשר דומים לכאורה לסימפטומים של התקף לב, עוברים בדיקות גופניות רבות אצל רופאים מומחים שונים שלבסוף מגיעים למסקנה שמדובר בהפרעת חרדה.
תסמינים של הפרעת חרדה הם גופניים: דופק לב מואץ, הזעה, היפרוונטילציה (נשימת יתר), סחרחורת; התנהגותיים: שינויים התנהגותיים הקשורים לחרדה כמו פחד והימנעות ממצבים שמעוררים סימנים גופניים ותחושות גופניות כמו דופק מואץ למשל, הימנעות מספורט או ממצבים מעוררי התרגשות; ותסמינים קוגניטיביים: מחשבות ואמונות הקשורות לחרדה: “אני אשתגע”, “אני אמות”, “אף אחד לא יהיה שם על מנת לעזור לי ומשהו נורא יקרה לי”, “התקף חרדה הוא דבר מסוכן”, “אני אתעלף”.
כיצד מטפלים בהפרעת חרדה? הטיפול היעיל ביותר הוא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי CBT:
אמנם קיים גם טיפול תרופתי אך הוא אינו יעיל לאורך זמן וכאשר מפסיקים לקחת את התרופות ההתקפים חוזרים ואף גוברים. לעומת זאת, CBT יכול להקנות חסינות מפני הבעיה משום שהוא מלמד כלים ספציפיים להתמודדות. במקרים קשים במיוחד, השילוב של השניים הוא הטיפול המועדף. המודל הקוגניטיבי מסביר שפחד הוא תגובה נורמלית והכרחית מפני סכנה ומלווה בתסמינים גופניים (דופק מואץ, הזעה, נשימת יתר). הפרעת חרדה נגרמת ומשתמרת כתוצאה מכך שאנשים מפחדים מתגובות הפחד הגופניות הנורמאליות ומפתחים “פחד מהפחד” בעיקר מפני התסמינים הגופניים שמופיעים בעת חרדה. למעשה, הגורם הנפוץ להפרעת חרדה הוא ביולוגי גופני- ישנם אנשים בעלי רגישות גבוהה לסימנים הגופניים, הם מפנים אליהם קשב, נוטים לפרש אותם כמסוכנים ומנסים למנוע אותם. למעשה, הם חווים “אזעקת שווא” בתגובה למצבים שאינם מסוכנים באמת. הפחד מפני התחושות הגופניות יעורר בהם פחד מהפחד, חרדת ציפייה מפני התעוררות של אותם הסימנים הגופניים. המצבים שמהם מנסים אנשים עם חרדת פאניקה להימנע הם מצבים שבאופן טבעי מעלים דופק או גורמים להזעה למשל, ספורט, מאמץ גופני, חום וכדו’.
לקבלת טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT להפרעת חרדה פנו ל-CBTEAMATHOME והתחילו להרגיש טוב .
תוכלו להשאיר פרטים ונחזור אליכם בהקדם בטלפון 073-7576833 או שלחו לנו הודעה
כתבה: ד”ר לילך רחמים פסיכולוגית קלינית ורפואית מדריכה, מנהלת מרפאת פוסט-טראומה וחרדה מרכז “חוסן”, מרצה ועמיתת מחקר בבית הספר לפסיכולוגיה, המגמה הקלינית המרכז הבינתחומי הרצליה
מוזמנים לקרוא כתבות נוספות באתר הבריאות מדינט >>