מתי ובאילו מקרים ניתן להגיש תביעה נגד המוסד לביטוח לאומי וכיצד עושים זאת? מדריך קצר.
הגשת תביעה כנגד המוסד לביטוח לאומי היא דבר שכיח ונפוץ בהחלט במחוזותינו ולמעשה נחשב הלילך שלא בהכרח דורש ייצוג וליווי משפטי של עורך דין. ההמלצה הרווחת היא לפנות לקבלת ייעוץ משפטי פרטני של עו”ד המיומנים בכך, אך אם בכל זאת הנכם מעוניינים לפעול עצמאית בעניין או לפחות להיות מודעים לפרטים החשובים והמרכזיים בהליך, מוזמנים לקרוא מאמר זה.
ככלל, בית הדין לעבודה הוא המוסד המשפטי בו תובעים למעשה את המוסד לביטוח לאומי. בבית דין זה לרוב מיושבים סכסוכי עבודה, אך גם תביעות כגון אלה מקומן שם. הפניות שבהם עוסק בית הדין לעבודה בנושא הביטוח הלאומי הם לרוב תביעות לקבלת תשלומים שונים כמו קצבאות, מענקים, דמי אבטלה, הבטחת הכנסה, תביעות סיעוד וכדומה.
תביעות נוספות ייתכנו בהקשר של הכרה בתאונות עבודה לשם קבלת תשלום מהמוסד לביטוח לאומי. כמו כן, מתקבלים ערעורים על החלטותיה של הועדה הרפואית לעררים, הן של המוסד לביטוח לאומי והן של משרד הבריאות.
כיצד מגישים תביעה נגד המוסד לביטוח לאומי?
על כל אדם התובע את המוסד לביטוח לאומי לדעת, כי עליו להכיר את כל החוקים והכללים החלים על הגשת תביעה. לתובע יש את הזכות לקבל סיוע משפטי ממשרד המשפטים, לא בהתאם לגובה הכנסותיו אלא עם קיומה של עילה משפטית צודקת, שזאת יש לקבוע מראש כמובן. את התביעה כנגד המוסד לביטוח לאומי מגישים על גבי טופס מובנה אשר מקל על התובע, או המערער, בהזנת מירב הפרטים בצורה מדויקת, וכמובן להעלות את הסיכויים לזכות בה.
חשוב לציין שאם מדובר בהגשת ערעור לבית הדין לעבודה, על החלטותיה של הועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי, או של משרד הבריאות, הערעור יהיה על התקפות המשפטית בלבד, ולא על החלטות רפואיות שהן בגדר עובדה. עדויות תומכות או מסמכים נלווים מכל סוג, יצורפו כנספחים לתביעה. חשוב לא לחכות זמן רב מדי עם התביעה, כדי שלא תחול עליה התיישנות, הגישו את התביעה לא יותר מ-60 יום מרגע הגעת ההחלטה לתבוע.
חשוב להגיש את התביעה בבית הדין הקרוב ביותר אליכם, שכן כל הדיונים בו יתבצעו בהמשך באותו המקום שהגשתם את התביעה. לבית דין זה יש את הסמכות המתאימה לקבוע את החלטתו. מן הסתם, הגשת התביעה בבית הדין לעבודה, כרוכה גם בתשלום וחשוב לשקלל זאת כחלק מההחלטה להגיש תביעה.