עץ המשאלות של מטופלי הדיאליזה הוצב השבוע בדיזינגוף סנטר שבתל אביב כצעד נוסף במאבק שמנהלת העמותה לקידום ושמירת זכויות חולי כליות בישראל (INKF) למען המטופלים והחולים.
השרה לשוויון חברתי, ח”כ גילה גמליאל בשבוע שעבר בפעילות ‘עץ המשאלות’ שמתקיימת במהלך השבוע במתחם הקניות ‘דיזנגוף סנטר’, כחלק מקמפיין ציבורי שמנהלת העמותה לקידום ושמירת זכויות חולי הכליות (INKF), שמטרתו הכנסת טיפול נוסף עבור מטופלי הדיאליזה לסל הבריאות, היות ולראשונה מזה שנים רבות פותחה תרופה למטופלי הדיאליזה שיעילותה טובה יותר מהטיפולים הזמינים כיום.
על העץ, שהוצב במרכז המתחם, תלו שרשראות אליהן ניתן להצמיד פתקים עם משאלות. ציבור המבלים בסנטר הוזמן ע”י נציגי העמותה והמטופלים להגיע לעמדה, לכתוב את משאלתם על פתק ולהצמיד לעץ, כאשר המטרה היא העלאת המודעות למשאלת מטופלי דיאליזה להמשיך לחיות ולקבל את הטיפול היעיל ביותר כדי לצמצם ואף למנוע חלק מהמחלות הנלוות שלעיתים עשויות לסכן את חייהם.
אי ספיקת כליות כרונית מוגדרת כאחת מחמש המחלות הקשות ביותר ונכון להיום, למעט השתלת כליה אין כל דרך להחלים מהמחלה. הטיפול בדיאליזה מאריך את חיי החולים , אך טיפול דיאליזה אינו קל וכולל מספר מגבלות ותופעות לוואי שהולכות ומחמירות עם הזמן. הנתונים מצביעים על כ- 20% נפטרים בכל שנה ממטופלי הדיאליזה.
לדברי אבי אברהם, יו”ר העמותה לקידום ושמירת זכויות חולי הכליות (INKF): ככל שטיפולי הדיאליזה מתארכים, כך מצטברים יותר ויותר נזקים בגוף. אחד מהנזקים העיקריים שנגרמים למטופלי דיאליזה הוא עודף בזרחן שגורם לפגיעה משמעותית בעצמות ומחליש אותן. על מנת לצמצם את הנזקים הנלווים למחלת הדיאליזה, המטופלים נדרשים ליטול בכל יום תרופות רבות שמטרתן למנוע או לכל הפחות לצמצם את אותם הנזקים. מהניסיון המצטבר, רמת ההיענות של חלק לא מבוטל מהמטופלים בנטילת התרופות אינה מספקת. חלקם לאור אי הבנת חשיבות התרופות, חלקם לאור הצורך לזכור וליטול מספר תרופות במשך היום, במקביל לטיפולים וטרדות אחרות. אחת הדרכים להעלות באופן משמעותי את רמת ההיענות לתרופות היא מתן התרופות בזמן הטיפול במכון הדיאליזה כך שהאחריות על נטילת התרופה תהיה על המכון עם מעקב מיטבי ויכולת למדוד את אופן התגובה של המטופל לתרופות.