צוואה היא מסמך משפטי מחייב בו אדם מורה כיצד יש לנהוג ברכושו ובנכסיו לאחר מותו. במסמך זה יכול ועורך הצוואה לפרט מהם הנכסים באופן פרטני ויכול לקבוע הוראות כלליות.
בצוואה יש לפרט מי הם היורשים של אותו אדם וכיצד יש לחלק את הרכוש והנכסים ומי מקבל מה. חשוב לציין – באופן כללי אין חובה שהיורשים יהיו קרובי משפחתו של עורך הצוואה (צאצאים או בן/בת זוג) אלא ניתן לקבוע כי היורש הוא כל אדם, תאגיד או אפילו המדינה. במידה והמצווה נפטר, מגישים היורשים על פי הצוואה בקשה לצו קיום צוואה.
על אף שהחוק אינו דורש שצוואה תיערך ותהיה חתומה ע”י עורך דין, אנו ממליצים בחום לערוך את הצוואה באמצעות עורך הדין המתמחה בתחום שכן על הצוואה להיות כתובה בצורה ברורה ולהצליח לשקף באופן מדויק את רצונו של המצווה וזאת על מנת שלאחר לכתו, לא תהיה מחלוקת בין היורשים בדבר קיומה של הצוואה.
במידה ואדם לפני לכתו לא ערך צוואה, רכושו ונכסיו יחולקו לפי הוראות חוק הירושה וזאת באמצעות הגשה בקשה צו ירושה לרשם הירושות במחוז בו התגורר המנוח בטרם נפטר.
עריכת צוואה – כיצד?
חוק הירושה מונה מספר צורות בהן ניתן לערוך צוואה. כל אחת מצורות אלה תהיה קבילה בפני רשם הירושות וזאת בהינתן והיא נערכה בהתאם להוראות החוק:
- צוואה בכתב יד – החוק במדינת ישראל מאפשר לאדם לערוך צוואה בכתב יד, באופן עצמאי מבלי לערב עורך דין ומבלי לערב עדים לחתימה על הצוואה. החוק קובע כי צוואה בכתב יד צריכה להיכתב בכתבו ידו של המצווה בצירוף חתימתו ותאריך החתימה.
- בצוואה בפני עדים – זו צורת הצוואה הנפוצה ביותר. מדובר בצוואה “סטנדרטית” בה מורה המצווה מה יש לעשות בנכסיו ורכושו כאשר בסוף הצוואה ישנה חתימה של שני עדים.
- צוואה בפני רשות – במדינת ישראל ניתן לערוך צוואה גם בפני רשות – בית משפט, בית דין רבני, נוטריון ועוד.
- צוואה בעל פה – על פי חוק הירושה, אדם יכול להוריש את רכושו גם בעל פה. במקרה שכזה, על המוריש לומר בקול את אשר הוא מצווה בפני שני עדים אשר צריכים לכתוב את דבריו על הכתב עם ציון מועד עריכת הצוואה. את הצוואה שבעל פה, יש להגיש בסמוך לכתיבתה לרשם הירושות.
מה קורה לאחר עריכת הצוואה?
באם אדם ערך צוואתו, בין אם לבדו ובין אם באמצעות עורך דין, מומלץ כי יפקיד את הצוואה ברשם הירושות ויעדכן על כך את היורשים המנויים בצוואה. לאחר לכתו, יוכלו היורשים על פי הצוואה להגיש בקשה לצו קיום צוואה ברשם הירושות. כיום ניתן לבצע הגשת בקשה לצו קיום צוואה אונליין – נכנסים לאתר רשם הירושות, מזינים פרטים בטופס המקוון, מצרפים העתק של תעודת הפטירה והעתק של הצוואה, משלמים את האגרות וצו קיום הצוואה יישלח אליכם תוך 45 יום.
עריכת צוואה באינטרנט
בעידן בו אנו חיים, אפשר למצוא ולעשות כמעט הכל באינטרנט. כיום, יותר ויותר גורמים מציעים שירותים משפטיים אונליין. תחום עריכת הצוואות אינו יוצא דופן בעניין זה. כיום תוכלו לערוך צוואה באינטרנט בפשטות ובקלות ותוכלו לחסוך לעצמכם זמן וכסף. כל שעליכם לעשות הוא להכניס את פרטיכם האישיים ואת פרטי היורשים, אילו נכסים יש בבעלותכם ולמי אתם מעוניינים להוריש אותם. לאחר מכן, עורך דין יערוך עבורכם את הצוואה על פי הפרטים וההוראות שהזנתם אונליין וכל שעליכם לעשות הוא לבצע פגישה קצרה על מנת לעבור ולוודא שכל הפרטים נכונים.