רכישה של ציוד חדש יכולה להיות נקודה מרכזית וקריטית כאשר מדובר בתפקודם של ארגונים ומוסדות שונים אשר מסתמכים במידה רבה על העבודה עם אותם פריטי ציוד.
הדבר ברור במיוחד כאשר מדובר בבתי עסק, ובפרט בבתי עסק יצרניים – מפעל אשר נסמך במידה רחבה על פריט ציוד כלשהו חייב לבצע את הרכישה של אותו פריט ציוד בצורה מושכלת ונבונה, אחרת הוא עלול להיקלע לצרות כלכליות וכל פעילותו עלולה להשתבש כתוצאה מכך. באופן דומה, קיימים פריטי ציוד שונים עליהם נסמכים מוסדות רבים, פריטים אשר רכישה נכונה ונבונה שלהם היא קריטית עבור אותם מוסדות. מנקודת המבט של מנהלים וקניינים למיניהם של חברות, מוסדות וארגונים שונים – מהם הדגשים שחשוב לקחת בחשבון בעת רכישה של ציוד איכותי ומתאים?
ציוד ייעודי ומקצועי ועבודה מול ספק/יבואן מקצועי
כמובן שכאשר רוכשים פריטי ציוד עליהם מסתמך העסק או הארגון, נשאף למצוא פריטים ייעודיים, כאלו המעוצבים ומיוצרים במיוחד עבור ענף פעילות זה. לדוגמה, נניח ואנחנו מנהלים מעבדת מחקר בחברה פרטית ומעוניינים לבצע רכישות של פריטי ציוד אשר יהפכו את אותה מעבדה למקצועית ויאפשרו לה להפיק את התוצאות אליהן אנו שואפים, רכישת ציוד למעבדות (כלומר – ציוד המיועד ספציפית עבור מעבדות) צריכה להיות נקודת ההתחלה שלנו. במידה ואנו זקוקים, למשל, לתנורי מעבדה או אינקובטורים, נרצה למצוא ספק אשר מוכר ציוד מעבדתי “פרופר”, ולא להתפשר על תנורים זולים יותר בהנחה כי נוכל לבצע בעצמנו התאמה לשימוש במעבדה. ציוד מעבדה, בדומה לציוד לייצור מוצרים ספציפיים, נרצה לקנות מקורי וייעודי – ציוד אשר עוצב, תוכנן ויוצר ספציפית עבור שימוש זה.
זו נקודת התחלה טובה – מכאן נרצה למצוא את הספקים או היבואנים בארץ אשר מוכרים את סוג הציוד הספציפי לו אנו זקוקים. לאחר שנמצא את איש הקשר המקומי שלנו (היבואן או הספק), חשוב לוודא גם כי הוא עובד עם יצרנים בינלאומיים מוכרים, הנחשבים למובילים בתחום בו הם עוסקים. זו אחת הדרכים הטובות ביותר להבטיח כי הציוד שנרכוש אכן יהיה איכותי ועמיד לאורך זמן.
לנצל את כוח המיקוח להשגת ציוד טוב יותר במקום הנחה מזערית
בתור מוסד, חברה או ארגון כלשהו, יש לכם בדרך כלל לא מעט כוח מיקוח. אם נחזור לדוגמה של חברה הרוכשת ציוד למעבדות עבור המעבדה שברשותה, סביר להניח שאותן קניות יסתכמו בכמה עשרות אלפי שקלים לפחות, אם לא הרבה יותר מזה. כלומר – ישנה כאן רכישה בסכומים גבוהים, אשר מעניקה לרוכש כוח מיקוח לא מבוטל מול הגורם המוכר. את כוח המיקוח הזה כדאי יותר לנצל למטרת השגת ציוד מעבדתי איכותי וטוב יותר או תנאים טובים יותר (למשל – אחריות מורחבת וארוכה יותר, מתן קדימות ברכישת פריטי ציוד חדשים וכו’), מאשר לצורך השגת הנחה כלשהי, אשר לרוב תהיה מזערית ביחס לסדרי הגודל של העסקאות המדוברות. במקום לקבל הנחה של כמה אלפי שקלים על רכישה המסתכמת במאות אלפי שקלים, נסו לקבל את פריטי הציוד החדשים והטובים ביותר או אחריות יצרן מורחבת למשך כמה שנים.