כשעובדים במשרד משותף עם קולגות נוספות, ניתן הרבה פעמים להכיר את האנשים שעובדים אתנו באמצעות שיחות אקראיות על נושאים שונים, שיתוף בסיפורים וחיים אישיים וגם על פי התנהגויות שונות שהופכות להיות דבר שגרתי וקבוע אצל כל אחד.
אם לאחר תקופה מסוימת בה אתם עובדים אם אדם אחר במשרד והבחנתם בהתנהגות שונה ומעט מוזרה אצלו, ככל הנראה הוא סובל מהפרעת התנהגות כלשהי. אחת מהפרעות ההתנהגות הנפוצות שאנשים סובלים ממנה היא הפרעה טורדנית כפייתית, או בקיצור OCD.
מהי הפרעת OCD
OCD היא הפרעה נפשית המתבטאת בהתנהגות שונה ומוזרה הכוללת פעולות “טקסיות” שחוזרות על עצמן שוב ושוב. הסיבה התנהגות הזו נגרמת בגלל גורם עיקרי של מחשבות טורדניות שלא נותנות לאדם מנוח, כך שבעצם הפעולות הטקסיות שהוא מבצע הוא למעשה מצליח להפחית את עוצמת המחשבות המטרידות וכך קיימת רגיעה זמנית.
כמובן שלרוב המחשבות הטורדניות האלו אין כל בסיס או הגיון ממשי, כך לדוגמה שהמחשבות יכולות להיות בעקבות דחף פנימי של דאגה גדולה לאדם יקר וכדי להפחית מעוצמת המחשבות והדאגה ההולכת וגוברת, בעל ההפרעה הטורדנית כפייתית אומר לעצמו כי אם יבצע פעולה מסוימת מספר פעמים אותו אדם שהוא דואג לו יהיה בטוח, וכך למעשה הוא יחשוב שהוא “מציל” אותו מכל סכנה שלא תהיה אך בפועל הוא רק גורם לעצמו להיות פחות מודאג והמחשבות הטורדניות ישככו מעט.
מחשבות והתנהגות אובססיבית שאין עליה שליטה
רוב הסובלים מהפרעה זו מכירים בכך כי המחשבות שהם חווים הן לא הגיוניות וחסרות בסיס, אך למרות זאת הם מעדיפים לא לקחת סיכון ולבצע את הפעולות שחוזרות על עצמן כדי להרגיע את המחשבות האלו. במידה והם לא יבצעו את הפעולות מסיבה כזו או אחרת, הם עלולים להיכנס לחרדה גדולה ולמצוקה נראית לעין.
למעשה עבור הסובלים מהפרעה זו קיים כמו “מעגל קסם” על פיו הם פועלים, כך שברגע שמתחילות המחשבות הטורדניות, האדם מבצע פעולות מסוימות בצורה אובססיבית כך שהן מעניקות לו הקלה זמנית מתחושת החרדה שהוא חווה וכך הלאה.
כיצד ניתן לאבחן את קיומה של ההפרעה
אנשים הסובלים מהפרעה זו חווים קשיים יומיומיים בתפקוד השגרתי שלהם, מכיוון שהעיסוק ההולך וחוזר באותן מחשבות טורדניות יחד עם ביצוע הפעולות שמבטלות את המחשבות מוציא מהם מאמץ רב, וגם זמן יקר שלרוב בא על חשבון דברים אחרים בחייהם כמו עבודה, זוגיות, משפחה, בילויים וכל התנהלות חיים שגרתית אחרת.
אבחון ההפרעה נעשה באמצעות דיווח ישיר של הסובל מההפרעה, או על ידי בני משפחה ואנשים המקורבים אליו. מכיוון שהפעולות שאותו אדם מבצע נעשות באופן אובססיבי שחוזר על עצמו תמיד, ניתן לזהות את ההפרעה על פי מראית עין גם אם האדם לא מעיד זאת על עצמו.
מהן דרכי הטיפול המומלצות
קיימות שתי גישות שונות לטיפול בהפרעת ה-OCD, טיפול תרופתי וטיפול קוגניטיבי התנהגותי. הטיפול התרופתי כולל מתן תרופות המשפיעות על המוח ודרכי החשיבה, כך שהמסרים שמועברים הופכים להיות יותר רציונליים והגיוניים.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי אצל קוגנטיקה, המתמחים בטיפול בהפרעה טורדנית כפייתית (OCD), מציע טיפול טבעי לסובלים מההפרעה ללא מעורבות של תרופות. באמצעות הטיפול ההתנהגותי, האדם מקבל את הכלים לזהות את אותם דפוסי חשיבה שאינם רציונליים המגבירים אצלו את ההתנהגות האובססיבית, כך שהוא יכול לשלוט בהם ולשנות אותם באופן עצמאי.
לאלו שסובלים מההפרעה באופן חמור, הטיפול המומלץ יהיה שילוב בין טיפול תרופתי לבין טיפול קוגניטיבי התנהגותי.