אנשים רבים סובלים מקשיי נשימה בדרגות חומרה שונות, כאשר קוצר נשימה נחשב לאחד התסמינים הטראומתיים ביותר עבור חולים הסובלים ממחלות ריאה ממאירות בשלבים מתקדמים. קשיי נשימה עשויים להיגרם מסיבות ומגורמים שונים, בין היתר בגלל אסתמה, חרדות, דלקת בדרכי הנשימה, מחלת ריאה חסימתית, משקל עודף, כושר גופני ירוד, פגיעה בשריר הלב, אלרגיה ומחלות לב וריאה נוספות.
זיהוי הגורמים לקשיי נשימה אינו קל וכרוך במספר בדיקות ותשאולים, לאחר אבחון מקצועי וזיהוי הגורמים לבעיה, הצוות הרפואי יוכל להמליץ על טיפול יעיל, למשל בעזרת מחוללי חמצן, גמילה מעישון, טיפול תרופתי ועוד.
גורמים עיקריים לקשיי נשימה
הגורמים העיקריים לתופעת קשיי הנשימה, בעיקר אצל מבוגרים, קשורים בדרך כלל למחלות ריאה חסימתיות, למחלות לב, לכושר גופני ירוד ולקוי, לחרדות ומתחים נפשיים ועוד. קשיי נשימה הם תחושה סובייקטיבית, לפעמים עלולים לסבול מהתופעה ללא כל בסיס פיזיקלי, לכן הצוות הרפואי נדרש להעריך במקצועיות האם המטופל סובל מנשימה מואצת או מתסמיני קוצר נשימה. לכן, בבדיקה הראשונית מבצעים תשאול מקיף ומעמיק, במקרים רבים שואלים גם את בני הזוג לגבי איכות השינה של המטופל, למשל האם הוא נוחר, זז הרבה בשינה, מתעורר תכופות בשינה וכדומה.
כדאי לדעת כי עישון נחשב לאחד מגורמי הסיכון לקשיי נשימה קשים ולפגיעה משמעותית באיכות חייו של המטופל, מעבר לסיכון להתפתחות קשיי נשימה, העישון גורם לתחלואה ולתמותה מוגברת, לכן אם המטופל מעשן עליו לזנוח את ההרגל הרע. גם משקל עודף והיעדר כושר גופני עלולים לגרום לקשיי נשימה, ובהתאם לממצאי האבחון הצוות הרפואי יציע למטופל להשיל קילוגרמים ממשקלו, להקפיד על תזונה נכונה ובריאה ולשלב פעילות גופנית.
חשוב לציין כי זיהוי הסיבות לקשיי נשימה נחשב לתהליך מורכב כיוון שיש גורמים רבים ושונים העלולים לגרום לתופעה. כך לדוגמה, מטופל הסובל מקשיי נשימה עקב חרדה ומתח נפשי, לרוב יעבור לפחות 3 או 4 רופאים ושלל בדיקות שונות, עד שמומחה יצליח לאתר שהחרדה גורמת לבעיה.
דרכי הטיפול בקשיי נשימה
בכל מקרה בו סובלים מקשיי נשימה ומהתקף של קוצר נשימה, יש להיוועץ עם רופא מומחה. אם מגלים בבדיקות כי הבעיה נגרמת עקב לחץ או חרדה, המטופל יופנה לגורמים מקצועיים מתאימים כמו פסיכיאטר או פסיכולוג. חשוב לעבור בירור מקצועי אצל רופא ריאות מומחה או במרפאה ייעודית לקשיי ולקוצר נשימה. רק לאחר איתור הבעיה וזיהוי הגורמים הצוות הרפואי יכול לסייע בשיפור מצבו ותפקודו של החולה.
אחת מדרכי הטיפול המומלצות והשכיחות ביותר כיום לסובלים מקשיי נשימה הוא שימוש במחולל חמצן נייד או נייח כמו גם מכשיר CPAP. יש מגוון דגמים של מחוללי חמצן, בניהם דגמים איכותיים של מחוללים ניידים וקומפקטיים שאפשר לקחת לכל מקום, כולל חופשות. המכשיר אינו מחליף מכונת הנשמה, תפקידו להקל על תהליכי הנשימה ולהעשיר את האוויר בחמצן.