הבוהן דואבת? על האצבע הופיעה יבלת? אתם לא לבד! אחת מבעיות העור הנפוצות לאורך החיים היא יבלת עור הנגרמת על ידי נגיף הפפילומה האנושי (HPV) כאשר ישנם מעל 100 סוגים של HPV.
מחצית מכל היבלות, בממוצע, נעלמות באופן ספונטני תוך 18 חודשים אבל בזמן הזה אף אחד לא רוצה לסבול ולכן – כדאי למצוא את הטיפול היעיל ביותר להעלמת היבלות. מה חשוב לדעת על יבלת בעור – מדוע היא מופיעה וכיצד ניתן להעלימה בדרך האפקטיבית ביותר? כל התשובות לפניכם.
מה בין רגישות, לחץ נפשי ומערכת חיסונית חלשה?
לפני טיפול ביבלות עור חשוב לזהות את התסמינים שלהם. הן מופיעות לרוב על הבהונות, אך יכולות להופיע גם באזורים אחרים כמו הזרועות, איברי המין ואפילו על הפנים. קיימים סוגים שונים של יבלות והמראה שלהן משתנה מאדם לאדם. היבלת מהווה מטרד אסתטי אך יכולה גם להכאיב ולהציק תוך כדי תנועה. לרוב המראה של היבלת הוא מחוספס ומגורען, בעל קרום לבן או ורדרד. יש יבלות שטוחות וורודות ויבלות שיכולות גם להשפיע על צמיחת הציפורניים.
רוב האנשים סובלים מסוג של יבלות עור ויראליות הגורמת לאי נוחות רבה בהליכה ובעמידה. אלה הן גידולי עור הנגרמים על ידי נגיפים שחדרו לגוף בנקודת תורפה ופגעו בתאי אפיתל.
יבלות נוצרות מסיבות שונות לרוב באמצעות מגע. המערכת החיסונית של כל אחת מגיבה אחרת לנגיף ה-HPV וכך גם חומרת היבלת משתנה מאדם לאדם ומי שנמצא בסיכון גבוה יותר ליבלות הם ילדים צעירים וקשישים או חולים בעלי מערכת חיסון מוחלשת, נשים בהריון ומי שנתונים תחת לחץ נפשי משמעותי.
אפשר גם לנסות להקדים “תרופה למכה” ולמנוע את היווצרות היבלת על ידי הרגלי היגיינה טובים. כמו כן, כדאי להימנע מחיטוט ביבלת שעשוי להפיץ את הנגיף, להימנע מצחצוח או גילוח אזורים סביב היבלת. יש לשים לב שבעת שהייה בבריכות, ג’קוזי, סאונות וחדרי כושר ונעילת נעליים מגומי או שימוש משותף במוצרי טיפוח אנו מגבירים את הסיכוי לחטוף יבלות. הוירוסים גם נטפלים יותר לעור יבש ולכן חשוב למור על עור לח ומצד שני, להימנע משהייה במקומות בתנאי לחות קיצוניים. ההידבקות יכולה להימשך בין 4 שבועות ל-8 חודשים והסיכוי להידבקות עולה בתנאי קור.
לא מגרדים – מטפלים
במידה והופיעה יבלת יש לעקוב אחרי השינויים של היבלת כמו למשל, אם יש דימומים וסימנים המבשרים על זיהום דוגמת גירוד או מוגלה או שהיבלת כואבת. לעיתים יבלת היא סימפטום של בעיה במערכת החיסון או סימן מקדים לבעיה רפואית כלשהי שדורשת טיפול. החשש ביבלות הוא שהן יכולות להפוך למדבקות ולכן יש לאבחן מהי סוג היבלת ולטפל בהקדם. לרוב ביבלות חמורות שפשוף העור המת לאחר השרייה לא יועיל.
הטיפולים ביבלות עור תלויים בסוג היבלת וחומרתה כאשר יש טיפולים המבוססים על חומצה סליצילית המיועדת לטיפול בסוגים שונים של יבלות מקטנות ועד גדולות. חומצה זו למעשה ממיסה את חלבון העור – הקרטין – המהווה חלק ארי במסת היבלת והשכבה העבה של העור המת. חשוב לבחור מוצרים יעילים המשלבים למשל בין חנקן לחומצה סליצילית הפועלים על ידי הידרוליזה של חלבון הוירוס ומעלים את היבלת שכבה אחר שכבה, זאת בניגוד להשפעה של חנקן הפוגעת בקשר בין התאים ויוצרת מעין שלפוחית בין העור ליבלת. בניגוד לסברה הרווחת, כאשר המוצר איכותי וטוב מספיקה כמות קטנה וכמעט בלתי נראית למשך תקופת טיפול קצרה של אחת לחמישה שבועות כמעט וללא כאב תוך שימוש בטוח להשגת תוצאות.
אל תסבלו מיבלות, טפלו בהקדם ותחזירו לעצמכם את העור הנעים ואת הנוחות המבוקשת.