בגופנו קיימים מאגרים רבים של ויטמין B12, ומחסור שלו בגוף אינו דבר שכיח. לויטמין תפקיד מרכזי בבניית החומר הגנטי והחלבונים בגוף ומקור שלו ניתן למצוא במזונות מהחי ובמוצרי חלב.
תפקידי המפתח של ויטמין B12
על מנת להעמיק במשמעות ותפקידו של ויטמין B12 חשוב להכיר מספר היבטים אודותיו.
– התפקיד המרכזי הוא בראש ובראשונה שמירה על תפקוד תקין של המוח ומערכת העצבים. הויטמין תומך בחומר מיאלין, שתפקידו ב”ריפוד” והגנה על העצבים והעברת מסרים על ידי דחף עצבי.
– הויטמין חיוני ביצירת תאי דם אדומים, אשר נחשבים למרכיב המשמעותי ביותר בדם. שתאים אלו אחראיים על נשיאת החמצן אל התאים בגוף ובסילוק פחמן דו חמצני מהם.
– עבודה בשיתוף פעולה יחד עם ויטמין BB9 המתפקד כחומצה פולית, כששניהם מסייעים ביצירת תאי הדם האדומים ובסיוע לברזל בגוף לתפקד בצורה יעילה.
– הויטמין לוקח חלק משמעותי בהשתתפות תהליכי חילוף החומרים בגוף, בכך שמסייע בהמרה של פחמימות לגלוקוז המשמשות כמקור אנרגיה לגוף.
– ויטמין BB12 אחראי לייצור של RNA ו-DNA – החומרים הגנטיים של התאים בגוף.
– יחד עם ויטמין BB6 עמלים הויטמינים בשמירה ושליטה על רמות חומצת האמינו- הומוציסטאין. כשרמות גבוהות של חומצה זו, יש בהן השפעה רעה על בריאות הלב וכלי הדם.
מהן הסיבות העיקריות למחסור של ויטמין B12?
ניתן להצביע על שתי סיבות עיקריות למחסור של ויטמין B12 בגופנו. הסיבה הראשונה נובעת מצריכה דלה של מזון ובו הויטמין. האוכלוסיות הבולטות בצריכה דלה הם טבעונים וצמחונים, אשר בתפריט המזונות המהווים תחליפים ראויים בכל הנוגע לכמות מספקת של הויטמין אינה מספקת כמו צריכתו באכילת בשר ודגים.
סיבה נוספת בגינה קיים מחסור בגוף של ויטמין B12 נוגעת לבעיה רפואית אצל אנשים להם ישנה בעיה בספיגת הויטמין בגוף באמצעות מערכת העיכול. תהליך הספיגה כולל מספר שלבים והוא מתרחש בקיבה ובמעי הדק. בקיבה נקשר הויטמין לחלבון “פקטור פנימי” וכשקיים חוסר בחלבון זה לא יוכל ויטמין B12 להיספג. המחסור בחלבון “פקטור פנימי” חל ברוב המקרים בשל פגיעה אוטואימונית (פגיעה בה מערכת החיסון תוקפת תאים ורקמות של הגוף במקום לתקוף פולשים חיצוניים המזיקים לגוף) מסוג אנמיה ממארת. יכולת הספיגה של הויטמין בגוף עלולה אף לקרות כתופעת לוואי לניתוח מעיים, במקרים של מחלקה דלקתית דוגמת קרוהן וקוליטיס כיבית ואף בחולי ציליאק.
מהם התסמינים העיקריים בעת מחסור של ויטמין B12 בגוף?
אם קיים מחסור מינורי של ויטמין B12 בגוף לא יהיו לכך תסמינים בולטים בהם נוכל להבחין או להרגיש. במקרים ובהם המחסור בויטמין נמשך לפרק תקופת זמן ממושכת, הדבר עשוי להוביל לאנמיה ולפגיעה בתאי הדם ובהמשך לתחושות של חולשה ועייפות, דפיקות לב ודופק מהיר, חיוורון, דימומים מהחניכיים ונטייה לפציעות ולדימום מהיר. כמו גם ירידה במשקל, כאבי בטן ותחושות של צריבה בלשון. בהמשך, עלול המחסור בוטימין להוביל לפגיעה במערכת העצבים, ולהתפתח לתסמינים של תחושת נימול, קושי בהליכה, תחושות דיכאון ופגיעה בזיכרון.
המאמר בחסות משרד פרסום STG