העולם הרפואי נמצא בשיאו של מרדף אחר פיתוח החיסון המיוחל. ייתכן והבשורה תגיע מהפקולטה לרפואה על שם עזריאלי בצפת של אוניברסיטת בר אילן. זו מתחילה בפיתוח וירוס לקורונה יחד עם חברת תרופות שבדית. בפקולטה מפתחים בימים אלה מערכת של וירוסים לא מסוכנים, המכילים מרכיבים שונים דוגמת חלבון המעטפת של נגיף הקורונה, זאת במטרה לבדוק תכונות והתנהגות שלו מול תרופות שונות שיסייעו להביא לפיתוח החיסון לו מחכה העולם.
“במעבדה שלנו אנחנו מפתחים מערכת של וירוס שמכיל חלקים מוירוס הקורונה, כיוון שמסיבות בטיחותיות אי אפשר לעבוד עם הוירוס השלם” מסבירה ד”ר מיטל גל-תנעמי מהפקולטה לרפואה, מדענית המתמחה בוירולוגיה מולקולרית, “בחודשיים האחרונים פורסמו מאמרים שריצפו את הגנום של וירוס הקורונה מחולים, כך שהיום אנחנו כבר יודעים מה הרצף הגנטי שמרכיב את הקורונה ויכולים להשתמש במידע לייצר מערכת המבוססת על חלקים מהוירוס”.
החשיבות של העבודה היא כפולה: ראשית פיתוח של חיסון לווירוס, ושנית פיתוח מערכת המאפשרת לסרוק ביעילות גורמים המשפיעים על עיכוב ההדבקה. ד”ר גל תנעמי מסבירה כי בעזרת מערכת זו המכילה את הוירוס המדמה ניתן להדביק תאי ריאה, בהם בעיקר פוגעת הקורונה, ובכך בוחנים את התגובה האפשרית למול תרופות שונות. “במידה ונראה תגובה חיובית של עיכוב הדבקה, נוכל להסיק מכך גם על הוירוס המלא שפוגע כעת בעולם. כמו כן נוכל ללמוד על יעילות של תרופות שונות שבעבר הוכיחו יעילות בטיפול כנגד סוגים אחרים של הקורונה”.
המעבדה בפקולטה עובדת בשיתוף פעולה עם חברת תרופות שבדית העוסקת בפיתוח חיסונים הנמצאים כעת בניסויים קליניים, ויחד ינסו לפתח חיסון המבוסס על אותם וירוסים המכילים חלקים מהוירוס המקורי. “את החיסון שיפותח על ידי החברה נוכל לבדוק בחיות מודל, ולבחון את יעילות מערכת החיסון שנוצרת כנגד הוירוס במערכת שלנו שמכילה את הוירוס המדמה, למדוד האם נוצרו נוגדנים היכולים לעכב את ההדבקה בנגיף ובכך לעמוד על יעילות החיסון” בימים אלה נבנית המערכת שמבוססת על הוירוס כאשר הצפי הוא שהתהליך כולו המשותף עם החברה השבדית ייארך כשנה.