Devops היא תרבות ארגונית ומתודולוגית עבודה המחברת בין אנשי פיתוח התוכנה ואנשי התפעול או יתר אנשי מערכות המידע (IT) בארגון. בבסיס השיטה הרעיון לבצע אוטומציה של תהליכי אספקת תוכנה ושינויים בתשתיות. המטרה העיקרית בשיטה היא לפתח, לבצע בדיקות ולהוציא גרסאות חדשות במהירות, באופן תכוף יותר ובאמינות גבוהה. השיטה דוגלת בקידום תהליכים ושיטות עבודה בהן תקשורת רציפה הדוקה ושיתוף פעולה בין צוותי הפיתוח, אבטחת המידע, בדיקות התוכנה ומערכות המידע.
בארגונים ותיקים נהוג שלכל יחידה יש תפקיד מוגדר ומומחיות ספציפית משלה ושיתוף הפעולה בין היחידות השונות של הפיתוח מול מי שמתפעלים את המערכות הוא נדיר יותר ולכן גישה זאת מקדמת את התקשורת ושיתוף הפעולה בין היחידות והתפקידים השונים בין אנשי הפיתוח, בדיקות התוכנה, אבטחת המידע וה-IT.
תחומי הידע העיקריים הנדרשים למהנדס Devops הם ידע במערכת הפעלה Linux ויכולות כתיבת סקריפטים, בטכנולוגיות ענן, מיומנויות רכות, ידע באחת או יותר מהשפות הבאותRuby, Python, Java, Javascript, PHP, Bash, Shell, and Node.js, כלי configuration managementוכלים נוספים.
מהנדס Devops הפך לאחד המקצועות המבוקשים ביותר במקצועות ההייטק ואותם עובדים זוכים לתנאי העסקה גבוהים ביותר. עם התרחבות השימוש באינטרנט והפצת תוכנה באופן מקוון (אונליין) מפתחי התוכנה החלו לנסות ולמצוא שיטות לפיתוח והפצת תוכנה מהירים וזריזים מאוד עבור כל סוגי המכשירים, מחשבים, טאבלטים, סמארטפונים וכדומה. לפיח שיטות אלה פיתוח השלבים נעשה במקביל, וכל הזמן ישנה חזרה על התהליכים שמתבצעים במקביל בהתאם למשובים מצד המשתמשים. עם התגברות השימוש בסמארטפונים ושיווק מוצרים מקוונים מתקדמים לצד החיבור התמידי לאינטרנט מכל מקום, פיתוח זריז של תוכנה הפך לדרך היחידה בה חברות יכולות לעמוד בקצב הפיתוח התוספות והשינויים החדשים הנדרשים. בעשור האחרון נוסף מחשוב הענן, אשר מאפשר גמישות נוספת והפך את תחום ה Devopsלתחום הדורש ניסיון, התמחות ומומחיות, כאשר חלה חשיבות רבה להבנה וידע בניצול נכון של המשאבים שהופך לחלק בלתי נפרד מהמדדים החשובים בהצלחה של חברה.
כיום חברות שנותנות שירותים למיליוני או מיליארדי משתמשים יכולות להכיל מספר מאוד מצומצם של עובדים ולכן היכולת לשלוט על תהליך פיתוח והפצה של אפליקציה למגוון גדול של מכשירים, בפורמטים שונים בכל רחבי העולם הוא דוגמה ליכולת הטכנולוגית שעומדת היום בפני ארגונים ומהנדסי הDevops שלהם.
הDevops נשען על עקרונות פיתוח ותיקים בשילוב תחומים ושיטות חדשים ומתקדמים מאוד, תוך אימוץ שינויים לאורך כל הדרך. שיטת ה Devopsמאפשרת לצוותי מערכות המידע השונים לעבוד יחד על תכנון, פיתוח, ביצוע בדיקות, הפצה ותפעול של תוכנה. לצורך כך הם משלבים כלים אוטומטיים למשל לביצוע בדיקות של גרסאות חדשות, תשתית מחשוב גמישה כגון שירותי ענן, ועבודה רציפה המשלבת בין שלבי הפיתוח השונים. נדרשת גם יכולת ניטור מתמיד של הנתונים כמו אחסון והתאמת התקשורת לצרכים המשתנים ולבסוף איסוף מידע תמידי מהמשתמשים לגבי תקלות ואי שביעות רצון כדי לשפר והגביר את חווית המשתמשים. כל התהליכים הללו עובדים לפי שיטות הפיתוח כיום באופן מחזורי כדי כל הזמן לשחרר גרסה מתקדמת יותר אשר תשפר את הביצועים של התוכנה ואת חווית המשתמש ותתאים לדרישת הלקוחות לחדש כל הזמן.
שיטות שמקדמות החברות בהן תפקיד Devops כוללות, שימוש בשיטות פיתוח זריזות (Agile), ישנה דרישה תמידית מהיחידות העסקיות בחברה להגביר את קצב שחרור הגרסאות ללקוחות, דרישה מצד היחידות השונות בארגון לזמינות רחבה של התשתיות הכוללות ענן ווירטואליזציה, שימוש נרחב באוטומציה הן בחוות השרתים ובכלים לניהול התצורה והן באוטומציה של בדיקות תוכנה ושיטות של אינטגרציה מתמשכת ושיטות עבודה סדורות וידועות היטב בארגון. כל אלה מחייבים את מהנדס ה Devopsלהבין בהתנהלות של כל הגורמים הללו במקביל, באיך המערכת כולה עובדת וברגישויות הארגוניות כלפי כל בעלי התפקידים השונים והיכולת לשתף פעולה טוב יחד, כדי להצליח לשחרר מוצרים בקצב ובאיכות גבוהים.