נתונים אשר התפרסמו בשנים האחרונות מגלים, שלא מעט ילדים אשר נמצאים על הרצף האוטיסטי, מתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז. אם בתחילת שנות האלפים היה מדובר באחוזים בודדים, הרי שבעשור האחרון המספר עלה לאחוז דו ספרתי, ובאופן מדויק לנתון של אחד מכל שבע ילדים.
הבעיה של קשב וריכוז בקרב ילדים המתמודדים עם סוגי אוטיזם שונים, משפיעה כמובן על היכולת שלהם להתמודד עם הסביבה בצורה טובה יותר, ולקבל את הטיפול הרלוונטי עבורם. זה גם מקשה לא פעם על ההורים והמטפלים, לדעת כיצד לעזור להם ברגעי חרדה, הלם ובמצבים אחרים שנחשבים נפוצים בקרב ילדים שנמצאים על הרצף.
ישנן סיבות שונות מדוע קיים קשר בין הפרעות קשב וריכוז למצב של אוטיזם בתפקוד גבוה בילדים. אחד ההסברים כפי שמציעה טלי אנגור מתייחס לתוספי מזון מסוימים, כאלה אשר משפיעים לרעה ועלולים לייצר בעיות קשב וריכוז. יחד עם זאת, היא גם מציעה פתרונות יעילים להתמודדות עם הבעיה.
אילו תוספי מזון יכולים להשפיע על בעיות קשב וריכוז
על פי טלי אנגור וכן על פי מחקרים שונים, ישנם מספר תוספי מזון אשר שכיחותם, יכולה להשפיע על הקשר בין סוגי אוטיזם לבין בעיות קשב וריכוז בקרב ילדים.
נתרן E111 – זהו חומר שכיח מאוד בתעשיית המזון, מאחר והוא משמש כחומר משמר. אחת התופעות שהוא יוצר היא היפראקטיביות. מדובר על חומר שנמצא במשקאות קלים, תרכיזים ממותקים וכן סלטים תעשייתים.
טרטרזין – צבע מאכל סינטטי (כתום/צהוב) יכול להוביל לשינוי בהתנהגות ולחוסר שקט נמצא בעיקר במשקאות, תרכיזים וכן שקדי מרק.
אזורובין – צבע מאכל סינטטי (אדום), מצוי בסוכרים וממתקים.
קוצ’יניל אדום – צבע מאכל סינטטי אדום, שנמצא במוצרי פירות, סוכריות ונקניקים.
מעבר לכך, אנחנו יכולים לראות גם מוצרים כמו סוכר לבן, פחמימות פשוטות, וכן מצבים של חוסר יכולת לפרק חלבונים בצורה נכונה, כגורמים שעלולים לייצר היפראקטיביות, עצבנות וחוסר ריכוז.
מה הקשר בין מחסור בברזל לבעיות קשב?
מחקרים רבים מלמדים, שילדים שנמצאים על הרצף ומתמודדים עם בעיות קשב וריכוז, כנראה מתמודדים על מחסור במינרל ברזל. חלק מהבדיקות שנערכות בקופות חולים, מיועדות לבחון את מצב הברזל בדם, ואם אכן קיים מחסור, ייתכן ויהיה צורך לקחת תוסף חיצוני או לצרוך מזון שכולל את המינרל.
חוסר בתוסף זה, עלול לייצר בעיות קשב וריכוז, וכן זה יכול לייצר חולשה ואנמיה אשר בין התסמינים המוכרים של תופעות אלו, הם עייפות, חוסר ריכוז, קשיי זיכרון ועצבנות.
חשוב להדגיש, לא בכל מקרה נכון לקחת את התוסף, אלא רק אחרי אבחון של רופא. במצבים בהם יש דלקות וזיהומים במערכת העיכול, קשיים בספיגת ברזל או מצבים של מעי דליף, אז הרופא יציע חלופות שיכולות לעזור