מידי יום יוצאות המלצות בריאותיות חדשות, כולסטרול, ספורט, ממוגרפיה ….גם אם ננסה לקחת אחריות על בריאותינו, נאבד בקלות את הידיים והרגלים בסבך ההנחיות. אבל מילה אחת תמיד תגרום לנו לפעול באופן מיידי– המילה ״סרטן״. היום ננסה לעשות קצת סדר בסרטן העור, אתם יודעים מה – אפילו לא בכל סוגי סרטן העור רק בנפוצים והחשובים. אז בואו נתחיל.
כולנו יודעים שחשוב להישמר מהשמש – אבל האם כולם צריכים להזהיר באותה מידה? האם חשיפה ממושכת שונה מכוויות. אז התשובה היא מורכבת. אנשים (ונשים כמובן) בהירי עור, עם עיניים בהירות נפגעים בקלות רבה יותר מקרינת השמש. מלבד זאת, ישנה השפעה אחרת לחשיפה ממושכת לאורך שנים (חקלאים, חובבי ים, ״סוגדי שיזוף״) לבין כוויות עזות וחד פעמיות. גם סוגי סרטן העור הנפוצים נחלקים לשניים. הסוג המתוקשר יותר קרוי מלנומה. אלה זכו לאורך השנים ל״יחסי ציבור״ מועדפים בתשדירי שירות, וכולם יודעים ללכת לבדוק את נקודות החן.
אני דווקא הייתי רוצה לספר על הסוג השני, הפחות מפורסם. גידולים אלה נקראים בשפה רפואית Non-Melanomatous skin cancer (NMSC) ומורכבים בעיקר מגידולים של תאים קשקשיים – התאים שמרכיבים את האפידרמיס, או גידולים של תאי בסיס, שמקורם מתוך זקיקי השערה ובלוטות החלב שבעור.
ממאירות של תאי בסיס, או בלעז basal cell carcinoma (BCC)הם הגידולים הסרטניים הנפוצים ביותר באדם, ורובינו לא מודע לקיומם. למעשה באנשים בהירי עור, הסיכון להתפתחות סרטן כזה הוא עד 30% (!) והוא מהווה 80% מכלל גידולי העור. להילחץ ? ממש לא כדאי. למעשה עצם המודעות לקיומו של סוג סרטן שכזה, כבר משפרת את מצבכם. קרצינומה של תאי בסיס, הינה גידול מאד איטי, ומרבית האנשים שיגיעו לטיפול יספרו שכבר למעלה משנה הם מכירים את הנגע העורי החדש. גרורות בגידולים אלה מאד נדירות, ויופיעו ובעיקר במצבים בהם הגידולים קשורים לתסמונות גנטיות לא נפוצות. כך שעיקר הטיפול כולל הסרה מלאה של הגידול הראשוני.
איך גידול תאי בסיס נראה? מדובר לרוב בגבשושית ורדרדה, כמעט תמיד באזורי העור החשופים לשמש ישירה, כמו האף, הקרקפת, מצח ורקות או אפרכסות. לגוון הוורדרד, יש ברק פנינתי ואם מסתכלים ממש ממש מקרוב, רואים נימים עדינים בודדים שרצים עליהם. באנשים עם גוון עור כהה, הנגעים עשוי לצבור גם מעט פיגמנט כהה. כיוון שתאים סרטנים הם קצת ״מקולקלים״ ובגלל נימי הדם – גידולים אלה נפצעים בקלות ומדממים לעיתים, ולפעמים כשכבר השכבה החיצונית שלהם משתייפת, נוצר פצע שאינו מחלים.
אז בואו נסכם – אם מופיעה גולה או כתם אדמדם על העור שאינם מוכרים, שלעיתים מדמם, או שאינו מחלים למשך חודש או חודשיים בואו להיבדק.
ועכשיו לחלק החשוב, מהו הטיפול?
כל המחקרים מראים שהריפוי הטוב ביותר מושג בהסרה ניתוחית. קיימות אופציות נוספות – כמו קרינה, טיפולי בחומרים המעכלים את הגידולים כמו טיפול פוטודינאמי או משחה כימותרפית, וטיפול תרופתי, אך שיעורי הריפוי נחות
אז באיזה ניתוח מדובר? סטנדרט הזהב לטיפול בגידולי תאי בסיס הוא ניתוח מוהס (או מוס- כמו שלעיתים מכונה). בעזרת ניתוח מוהס, ניתן להגיע לריפוי של עד 99% (כלומר סיכוי של אחוז בודד לחזרת הגידול). מה מייחד את שיטת מוהס, ולמה הוא כל כך מתאים לטיפול בגידולי BCC? גידולי BCC מתפשטים באופן המשכי, כלומר מנקודה מסוימת הם מתרחבים ללא שהם מדלגים למקום חדש. שיטת מוהס מאפשרת לבחון את כל הקרקעית והיקף של העור שמוסר, וכך מגדילים את הסבירות להסרה מלאה של כל התאים הסרטניים.
כמו שציינתי, מרבית גידולי תאי הבסיס מופיעים באזורים חשופי שמש ובעיקר בפנים. אלה אזורים שאני מאמינה כולנו נעדיף צלקות מינימליות. מצד שני, באותה מידה נרצה לדעת שהגידול הוסר ולא ישוב יותר. גם בכך עדיפים ניתוחי מוהס. הם מאפשרים מלכתחילה להסיר כמות קטנה מאד של עור, כיוון שבו במקום שולי העור שהוסר נבדקים כדי לוודא שלא נותר גידול מאחור. ואם במקרה, נתגלה שנותר גידול, מיד מסירים עוד פיסה קטנה, וגם היא נבדקת לודא שכעת הכל נקי.
ועוד חדשות טובות – ניתוח מוהס, יותר בגדר פרוצדורה ולא ממש ניתוח. הוא מבוצע תחת הרדמה מקומית, כמו למשל בטיפול שיניים, ואין צורך בצום או אשפוז.
אז עכשיו, כשאתם יודעים, גשו להבדק, ואם צריך – אני פה.