בסיום חקירת משטרה התיק עובר לעיון תובע משטרתי או פרקליט פלילי, שבוחן את תיק החקירה ושוקל אם להעמיד את החשוד לדין. בעבירות מסוג פשע, שהעונש עליהן הוא מעל 3 שנות מאסר, לחשוד קיימת זכות שימוע לפני הגשת כתב אישום. ממש כמו שימוע לפני פיטורין מהעבודה, גם כאן, החוק מחייב את התובע הפלילי לעצור הכול ולהקשיב לחשוד, לטיעונים הרלוונטיים שלו בלב פתוח ובנפש חפצה מתוך שקילה אמיתית של הצורך להגיש כתב אישום.
מה המשמעות של מכתב יידוע לחשוד?
כדי ליידע את החשוד על זכותו לשימוע לפני הגשת כתב אישום, שולחת התביעה “מכתב יידוע לחשוד” ובו מודיעה לו על זכותו לטעון טיעונים תוך 30 ימים בניסיון לשכנע מדוע להימנע מהעמדה לדין.
האם ניתן לקיים הליך שימוע לא עורך דין?
ניתן, אך זו טעות חמורה.
בשונה מהחשוד עצמו, עורך דין פלילי מטעמו רשאי להעתיק את חומר החקירה, ללמוד אותו לעומק ולחפש בו כשלים ראייתיים.
לחשוד אין כל יכולת מעשית להבין את חומר החקירה והמשמעויות שלו, כך שבמקרים רבים חשודים שעוברים את הליך השימוע לבד טוענים טענות לא רלוונטיות שנוגעות, בעיקר, לאופיים הטוב.
במקרים פחות טובים, חשוד עלול לסבך את עצמו בפלילים אם ייצג את עצמו בהליך השימוע שכן הוא מוסר מידע מפליל לתובע מבלי להבין את הנזק שהוא גורם לעצמו.
לפיכך ההמלצה היא חד משמעית, לשכור עורך דין פלילי.
שימוע בעל פה מול שימוע בכתב
ברוב המקרים, הפרקליטות או התביעה המשטרתית מתעקשים לקיים שימוע בכתב שכן ההליך מהיר יותר ומאפשר להם להתעלם “באלגנטיות” מטענות עורך הדין.
ההמלצה היא, ברוב המקרים, להתעקש על עריכת שימוע בעל פה, פרונטאלי, מול התובע הפלילי שבוחן את תיק החקירה.
סנגור המייצג חשוד בהליך השימוע יכול להעניק לתובע טעימה הגונה מקו ההגנה של החשוד ולהראות לתובע לאילו מחוזות התיק הפלילי יכול להגיע אם יוחלט על הגשת כתב אישום.
חשוב להדגיש, חשוד לא מיוצג לא יכול לקיים שימוע בעל פה מול התובע והוא מוגבל להגשת מכתב טיעונים בלבד.
עורכי דין מומלצים לייצוג בשימוע טרם הגשת כתב אישום
אנו ממליצים לבדוק היטב ולבחור עורך דין פלילי מומלץ ומנוסה לייצוג בהליך השימוע.
חשודים נורמטיביים, שנחקרו לראשונה במשטרה, לא מכירים בדרך כלל עורכי דין פליליים או עורכי דין בכלל ונשאלת השאלה “איך ניתן למצוא עורך דין מומלץ לייצוג בהליך שימוע טרם הגשת כתב אישום?”.
התשובה פשוטה, חיפוש בגוגל יניב מספר משרדי עורכי דין אותם ניתן לבחון.
אנו ממליצים לבדוק את אתר הבית של המשרד, לבחון את תחומי המומחיות של עורכי הדין במשרד ולוודא שהם עוסקים בעבירות שבגינן אתם חשודים, למשל:
- עבירות הונאה ומרמה.
- עבירות מין.
- עבירות כלכליות.
- עבירות סמים.
- ועוד.
אחת ההמלצות החשובות יותר, היא לוודא שעורך הדין הפלילי אליו פנית עבד בעברו במשטרה או בפרקליטות, כך שהוא מכיר את המערכת מבפנים ומבחוץ.
אחד המשרדים המובילים הוא משרד שאול-רן ושות’ הממוקם ברמת גן ומורכב מעו”ד יוצאי פרקליטות מחוז תל אביב והתביעה המשטרתית.