מי מאתנו לא נתקל בתופעה של צוואר תפוס. בין אם אתם צעירים או מבוגרים, תופעה זו היא נפוצה ביותר ורובנו ניתקל בה במהלך חיינו מספר פעמים. צוואר תפוס גורם לכאבים בשרירי הצוואר כתוצאה מהתכווצות, ולעיתים אף מלווה בנטייה של הראש לכיוון מסוים ואי יכולת להניעו באופן רגיל.
תחושה של צוואר תפוס מתאפיינת בכאבים מתמשכים, אך בעצימות לא מאוד גבוהה. במידה והכאבים הינם כאבים עזים יותר, או מלווים בכאב ראש או תחושת נימול בידיים, חשוב להיוועץ ברופא, שכן ייתכן שהפגיעה הינה חמורה יותר מהצוואר התפוס השגרתי.
מדוע וכיצד נתפס הצוואר, ואיך ניתן להימנע?
צוואר יכול להיתפס כתוצאה ממגוון סיבות, אשר רובן גורמות למתיחת יתר או כיווץ יתר של השרירים באזור זה, החל מתנועה חדה ופתאומית ועד לשהייה ממושכת באותה תנוחה הגורמת ללחץ על האזור. הכאב יכול גם להיגרם כתוצאה מדלקת במפרקי הצוואר, או כתוצאה מלחצים נפשיים וממתח אשר גורמים לדריכות יתר.
על מנת להימנע מצב זה, מומלץ לנקוט במספר צעדים אשר יצמצמו את הסיכויים לפתח כאבי צוואר, אשר נוגעים בעיקר ליציבה והחזקת הגוף במצבים שונים:
- שכיבה – מומלץ לישון על כרית אשר תומכת בראש כראוי ואינה גובהה מדי. בנוסף, מאחר ושינה על הבטן לרוב כרוכה בסיבוב הצוואר בזווית חדה יחסית לאורך זמן ארוך, רצוי להימנע מכך.
- ישיבה – יש להשתדל לשבת זקוף, בעיקר בעת פעילות סטטית ממושכת, כגון עבודה מול מחשב או צפייה בטלוויזיה.
- פעילות מאומצת – במקרה של פעילות גופנית או של סחיבת חפצים, חשוב לשים לב כי מחזיקים את הראש בצורה נכונה וישרה.
טיפים להתנהלות עם צוואר תפוס
ואם בכל זאת נתפס לכם הצוואר, ישנם טיפים רבים המאפשרים להקל עליכם את התפקוד בתקופה זו.
- שחרור – קודם כל, מומלץ להוריד מהעומס היום יומי. יש להרבות במנוחה ובשכיבה, ובמקרה של עבודה מול מחשב רצוי להקפיד על הפסקות תכופות.
- צעיף – אחת הדרכים המוכרות ביותר להתמודדות עם התופעה היא כריכת צעיף מסביב לצוואר על מנת לשמור על חום האזור.
- תנועה עדינה – צוואר תפוס יוצר לנו טווח תנועה מוגבל. מומלץ לשים לב כי אנו כן משתדלים למתוח מעט את הצוואר, אך לא לקחת את עצמנו לקצה גבול היכולת עם התנועה על מנת לא להחמיר את המצב.
- בחירת כרית – מומלץ לישון עם כרית יחסית דקה, ולהימנע משינה על 2 כריות, על מנת לצמצם את כיפוף האיזור במהלך הלילה.
- עיסוי עם שמנים אתריים – דרך נוספת הינה לעשות עיסוי באזור התפוס. דרך זו מקלה הן על השרירים עצמם והן על המתח הנפשי.
כיצד לטפל?
- חימום – אחת מדרכי הטיפול המוכרות הינה חימום האזור, למשל בעזרת כרית חמה.
- קירור – דרך מעט פחות מוכרת אך אפקטיבית גם היא, הינה קירור האיזור על ידי קרח. לאחר מכן, מומלץ לשלב גם חימום של האזור על ידי מקלחת או כרית חמה.
- משככי כאבים – ואם כל זה לא עזר, תמיד אפשר ליטול משככי כאבים על מנת להקל את ההתמודדות עם כאבי הצוואר.