רטינופתיה היא מחלה שחולי סכרת עלולים לסבול ממנה כחלק מהסיבוכים של המחלה. היא עלולה לפגוע בכלי האדם שאחראים על הזמנת אשתית העין והיא נובעת מחוסר איזון ברמות הסוכר בדם. רמות בלתי תקינות יכולות ליצור מצב של קושי בזרימת דם לאיברי הגוף השונים. כאשר העין עמוסה בכלי דם קטנים תהיה אחת מהנפגעות המרכזיות של המחלה. רבים מחולי הסוכרת שמגיעים למצבי קיצון יפתחו רטינופתיה סוכרתית לאחר כחמש עד עשר שנים, דבר שעלול לגרום להם לפגיעה חמורה מאוד בראייה עד מצב של עיוורון.
מהם גורמי הסיכון למחלה?
ישנם מספר גורמי סיכון למחלת רטינופתיה סוכרתית:
- ראשית כל, אדם שחולה פרק זמן ארוך במחלת סוכרת עלול לפתח את המחלה
- שנית, אדם שיש לו היסטוריה משפחתית
- חוסר איזון של האדם במשק הסוכר בגופו
- מחלות נלוות לסוערת כגון: אי ספיקת כליות, יתר לחץ דם ועוד.
- השמנה וחוסר בפעילות גופנית
- צריכת משקאות דיאטטיים
- עישון
- ועוד.
שלבי התפתחות המחלה
מחלה זאת מתחלקת לשני סוגים שנובעים כתוצאה מסוכרת: במקרה של רטינופתיה סוכרתית ריקעת, איבוד הדם יגרם עקב הפגיע במקולה. במקרה הזה עיקר הפגיעה תהיה בראייה המרכזית ושדה הראייה ההיקפי של האדם יישמר. לעומתה, רטינותפיה סוכרתית שגשוגית נגרמת עקב צמיחת כלי דם שאינם תקינים ועלולים לדמם לזגוגית אן לחילופין לגרום להיפרדות רשתית.
את קצב התקדמות המחלה ניתן לחלק לארבעה שלבים:
- המצב הקל של השלב הלא שגשוגי שבו כלי הדם ברשתית מפתחים מעין בליטות זעירות שדולף מהן נוזל.
- המצב המתון הלא שגשוגי שבו מתחילה חסימה של כלי דם שמזינים את הרשתית
- המצב המתקדם של השלב הלא שגשוגי שבו נוצרת איסכמיה באזורים שונים עקב גדילה בכמות כלי הדם שנחסמים. אזורים אלו ישדרו לגוף על מצוקת חמצן.
- השלב השיגשוגי שהוא השלב הרביעי ובו הגוף יצמיח כלי דם חדשים בעקבות מצוקת החמצן שנוצרה באזורי האיסכמיה ברשתית. כלי הדם שייווצרו הם כלי דם פתולוגים. הם צומחים על פני הרשתית או מהרשתית אל חלל הזכוכית ודם עשוי לדלוף מהם לעבר הרשתית והגוף הזגוגי ולפגוע בראייה.
כיצד מאבחנים את המחלה וכיצד מטפלים בה?
אבחון מדויק ומהיר של המחלה יכול לסייע להתמודד איתה בצורה הטובה יותר. רופא עיניים הוא זה שיאבחן את המחלה ברוב המקרים. אולם ישנם מקרים שבהם יש צורך בבדיקות משלימות כגון: בדיקת אולטרסאונד לעין, צילום פלואואסצין שיכול להצביע על כלי דם חדשים ברשתית ועוד.
הטיפול במחלה אצל חולי סכרת יבוא לידי ביטוי בפעילות אינטנסיבית לצורך איזון רמות הסוכר בגוף, דבר שבהחלט יכול להקל על הסיבוכים של המחלה. הרפואה הקונבנציונלית מציעה זריקות לוסטניס או אווסטין לעין במידה ויש דימום כאשר המטרה היא לעצור את הצמיחה הלא רצויה של כלי הדם.
ניתן לבצע כיום גם טיפולי לייזר או הזרקה ישירה של תרופות שמאיצות את ספיגת הנוזלים במרכז הראייה.
כיום ניתן לבחור גם בטיפולים מהרפואה הסינית למחלה זאת הכוללים בהתאם למצבו הכללי של המטופל שימוש בצמחי מרפא ייעודיים, בדיקור סיני ועוד. המטרה של הרפואה הסינית היא לגלות את שורש המחלה ובהתאם לכך להעניק טיפול הולם ויסודי.
למידע נוסף > אתר חדשות בריאות.