פיתוח הרגל צחצוח שיניים הוא הרגל בריא לחיים. שמירה על הגיינת פה, שיניים וחניכיים בריאות היא גם שמירה על הבריאות הכללית. אספנו עבורכם 10 עובדות על צחצוח שיניים שלא בטוח שידעתם וכדאי לדעת. מאת ד”ר יניב מאייר, מומחה למחלות חניכיים ויו”ר לשעבר של האיגוד הישראלי לרפואת חניכיים ואתר חדשות בריאות
חשוב לצחצח שיניים פעמיים ביום – בבוקר חשוב, בערב חשוב יותר. בבוקר, מוטב לצחצח שיניים אחרי ארוחת הבוקר. בערב, צחצחו שיניים לאחר הארוחה האחרונה על מנת שלא יישאר לחיידקים על מה לחגוג ולהתפתח.
צחצוח שיניים צריך להימשך 2 דקות בכל פעם. אל תנסו לנחש מתי עברו 2 דקות – הסתכלו על השעון או הפעילו טיימר. בנוסף, כדאי לצחצח שיניים מול מראה כדי לוודא שעברתם על כל אזורי הפה. הבעיה היא שכשעומדים שתי דקות מול הכיור ומצחצחים שיניים, השעמום יכול להשתלט ולקצר את זמן הצחצוח. קחו טיפ – טיילו בבית עם המברשת תוך כדי צחצוח ואז שתי דקות לא מרגישות כמו הנצח.
טעם משחת השיניים לא קשור לבריאות השן. לרוב משחות השיניים יש טעם מנטה מרענן, לשיניים בריאות לא משנה מה טעם המשחה. לא אוהבים מנטה? כל טעם אחר יעבוד ובתנאי שמדובר במשחת שיניים המכילה פלואוריד שגם עומדת בתקנים של משרד הבריאות.
דימום הוא לא סימן טוב. יש כאלה שחושבים שאם החניכיים מדממות קצת אחרי צחצוח, סימן שהם עשו עבודת צחצוח יעילה. אז לא – דימום מעיד על דלקת חניכיים, על רגישות, על נפיחות – על מצב שדורש בדיקה אצל רופא שיניים. השתמשו במברשת שיניים עם סיבים רכים, הפעילו לחץ מתון, ואל תנסו לקרצף. סירים מבריקים הם עניין אחד, שיניים מבריקות הן עניין אחר.
נוסף לצחצוח, חוט דנטלי הוא חלק חיוני משגרת הטיפול בהגיינת הפה. עם זאת, ישנם אנשים שלא אוהבים את השימוש בו. חשוב לדעת שיש כלים דומים לשמירה על בריאות השיניים – פשוט התייעצו עם שיננית או רופא שיניים ונסו את ההמלצות שלהם עד שתגיעו לפתרון שמתאים לכם.
תזונה בריאה והפחתת צריכת הסוכר שומרות על השיניים. רסנו את צריכת הממתקים והמיצים המתוקים, ורסנו גם את צריכת הפירות היבשים. הם אומנם טעימים מאוד, טובים לבריאות – במיוחד אם גודלו ויובשו באמצעים טבעיים ולא באמצעים כימיים, אך הם גם עמוסים סוכר ונדבקים לשיניים. במקום, כדאי לשלב אכילת פרי טרי עם יוגורט כדי לסייע באיזון הסוכרים בפה ובזרם הדם.
לטובת הבריאות הכללית ולטובת חניכיים בריאות כדאי להימנע מעישון ולהפחית את צריכת האלכוהול. מעבר לנזקים הבריאותיים שבעישון סיגריות, העישון הוא גורם ישיר ומיידי לריח רע מהפה, ולנזקים לחניכיים שיכולים להגיע עד לעצמות הלסת. במילים אחרות, עישון זו דרך מהירה לפגיעה בחניכיים ולאיבוד שיניים. צריכת אלכוהול מרובה עושה דבר די דומה ואלכוהול למי שעוד לא יודע, מכיל הרבה סוכר.
אם רופא השיניים המליץ על שימוש במי פה פלואורידים, השתמשו בהם לא כשאתם מצחצחים שיניים.
כך תעניקו לפה הגנה נוספת במהלך היום.
דלקת חניכיים היא מצב הפיך. הסיבות להתפתחות דלקת חניכיים הן רבות: חוסר היגיינה, שינויים הורמונליים, סוכרת, גנטיקה, עישון, סטרס ומחלות שונות. עם זאת, דלקת חניכיים היא מצב הפיך. חלק אחד של העבודה נמצא בידי רופא השיניים – אתם רק צריכים לדאוג להגיע אליו בזמן, כי דלקת חניכיים שאינה מאובחנת בזמן ומטופלת, עלולה לעבור לשלב מתקדם יותר – מחלת חניכיים. החלק השני של העבודה נמצא בידיכם והוא כולל שגרת צחצוח והקפדה על הוראות הרופא. אם אתם מאלה שפוחדים לפגוש אנשי מקצוע בתחום הדנטלי, נסו להיעזר בהם כדי למצוא את הדרך להפחית את הפחד. בכל מקרה, כאשר דלקת החניכיים אינה חולפת ו/או מופיעים סימנים להתפתחות מצב פה בעייתי כמו ניידות שיניים, אל תחכו, קבעו תור לבדיקה בהקדם האפשרי.
חשוב לפגוש את רופאי השיניים והשינניות גם כשאין בעיה. כדאי לבקר אותם כל חצי שנה, גם כשאין בעיה מיוחדת או כאב. למעשה, רצוי לבקר בקביעות רופא שינים . כך, שאם מתגלה בעיה בחלל הפה, ניתן לטפל בה במיידי לפני שהיא מתפתחת לבעיה גדולה ומורכבת.
הביקור אצל שיננית חשוב במיוחד להסרה קבועה של אבנית, אותה לא ניתן להסיר באמצעים ביתיים. עם זאת, לאחרונה נכנסת לתחום בריאות השיניים טכנולוגיה פורצת דרך המבוססת על שימוש בתדר רדיו לצחצוח שיניים. שיטה זו נותנת מענה לטיפול במניעת היווצרות והפחתת האבנית, במקביל לטיפול אצל השינניות.