חולים רבים מעל גיל 40 שעברו תאונה או זיהום חניכיים חריף, סובלים ממחסור או שחיקה של העצם. אובדן זה מקשה על טיפול בהשתלות שיניים מטיטניום ומיקום כתרים, או שרוולים על אותם שתלים דנטליים. עם התפתחותם של פתרונות השתלה מתקדמים כמו שתלים זיגומטיים, השתלה בזאלית או חידוש עצם הלסת, נפתח עולם של אלטרנטיבות רפואיות בפני מחוסרי עצם. על אלטרנטיבות אלו במאמר הבא.
מהו אובדן עצם?
עצמות הלסת העליונות והתחתונות, הן חלק ממבנה הגולגולת ונחשבות לגדולות שבעצמות הפנים. עצמות אלו מחוברות במפרקים ומהוות את הבסיס של חלל הפה ובתוכו גם השיניים שלנו. במקרים של תאונות או מחלות חניכיים שונות יכול להיווצר מצב של אובדן שיניים. כתוצאה מכך, העצם ורקמת החניכיים המקיפות את השיניים החסרות נרפאות באופן חלקי ביחס לרקמה הסמוכה – מה שמביא לעיתים קרובות למום בעצם.
המום, מוביל למחסור בעצם הלסת מה שמשפיע באופן ניכר על תהליכי השתלות שיניים. הסיבה לכך, היא שלסת שאינה רחבה מספיק, לא תוכל לקלוט את השתלים כהלכה. אם בעבר הפתרון העיקרי למטופלים הסובלים מאובדן שיניים וממחסור בעצם היה שימוש בשיניים תותבות, כיום מאפשרת רפואת השיניים מספר דרכים אלטרנטיביות המיועדות למחוסרי עצם.
פתרון ראשון: השלמת עצם
השלמה או השתלת עצם היא תהליך הכולל הוצאת פיסת עצם מחלק אחר בלסתו או בגופו של המטופל, והשתלתה בסביבת הלסת שסובלת מהמחסור. אפשרות נוספת יכולה להיות גם השאלת עצם מלאכותית שמקורה בבעל חיים , שביכולתה להחליף את זו החסרה.
ההשתלה מתבצעת בהליך כירורגי שנעשה בטרם השתלת השיניים. במהלכה מוחדרת העצם הזרה בסביבה הסובלת ממחסור ונתפר מקום ההשתלה. לאחר תהליך זה נדרשת תקופת החלמה של בין מספר חודשים לחצי שנה עד למצב שבו העצם המושתלת תיקלט ותתמוך בשיניים המושתלות. ברגע שעצם הלסת אכן מחלימה, ניתן להתחיל בתהליך רגיל של השתלת שיניים.
פתרון שני: שתלים זיגומטיים
שתל זיגומטי הוא שתל מוארך שיכול להגיע עד ל-50 מ”מ, מוחדר לעצם הלחי (הזיגומה) ולא לעצם הלסת העליונה (מקסילה). העצם הזיגומטית נחשבת לצפופה, חזקה ובעלת חלוקת לחץ שמאפשרת את קליטת השתלים באופן מיטיבי במקרים של מחסור בעצם הלסת. מדובר בהליך כירורגי המבוצע תחת הרדמה מקומית. במהלך ההשתלה, יוצר הרופא המטפל חור בחניכי המטופל המגיע עד לעצם הזיגומה ולאחר מכן, מבצע קיבוע לשתל בחלקה הקליפתי של העצם באמצעות מכשור מיוחד.
השתלים מוחדרים באופן צידי באמצעות מכשיר הקרוי “דיסק” ומקובעים באמצעות אזמל טיטניום ופטיש קטן המותאם לסוג זה של השתל. בתום שבוע מההשתלה, מותקן את השיקום במקום בו הוחדרו השתלים. בשיטה זו קבלת התוצאה הסופית של מערכת השיניים מהירה משמעותית מהשתלת שיניים רגילה, וסיכויי קליטתם של השתלים הזיגומטיים נחשבים לגבוהים במיוחד ועומדים על למעלה מ-95%.
פתרון שלישי: השתלה בזאלית
עצמות הלסת מורכבות משני רבדים – שכבת הבסיס (הרובד הבזאלי) והשכבה האלבאולרית עליה יושבות מערכות השיניים בפינו. בשיטת ההשתלה הבזאלית, מוחדרים השתלים לשכבת הבסיס של הגולגלת. מבנה השתלים בנויים בצורה שטוחה ורחבה המזכירה דיסק ודומים בצורתם לפלטות טיטניום. מדובר בהליך השתלה מהיר שמתבצע ביום אחד בלבד ומתאים לשיניים בודדות ולא להשלמת מערכת השיניים כולה.
התהליך מתבצע כאשר המטופל תחת טשטוש עמוק ובמהלכו מוחדרים שתלי הדיסק באופן צידי לשכבה הבזאלית. בסיום ההליך, מותקנות על השתלים שיניים זמניות והמטופל חוזר לביתו להמשך החלמה. בתום זמן החלמה של עד 10 ימים, יותקנו בפיו של המטופל השיניים הקבועות ויסתיים תהליך השתלת השיניים.
חשוב מאוד לעבור השתלת שיניים במרפאת שיניים שצברה ניסיון רב בתחום השתלות שיניים ובביצוע השתלות דנטליות בשיטות חדשניות ומתקדמות. מרכז רפואי חדשני בתל אביב גרה קליניק ידוע באיכות הטיפולים המבוצעים בו, בחידוש טכנולוגי, צוות מקצועי וליווי אישי לאורך כל תהליך ההשתלה וההחלמה. נבחן את המאפיינים הייחודיים של כל מטופל ומהי שיטת ההשתלה המתאימה ביותר עבורו בהתאם למצבו הרפואי וצרכיו האישיים.