דעתכם מוסחת בקלות? מתקשים בסדר וארגון? פרופסור לאון גרינהאוס מסביר מהן הפרעות קשב וריכוז.
“הפרעת קשב וריכוז (והיפראקטיביות) (או בעגה המקצועית ADHD) היא תופעה נוירו-פסיכיאטרית שמהווה נטל משמעותי עבור האוכלוסייה שסובלת ממנה”, מסביר פרופסור לאון גרינהאוס. “ההפרעה מוכרת משנות ה-30 של המאה הקודמת, ובעבר התייחסו אליה כאל הפרעה שכיחה בקרב ילדים ונוער החולפת מאליה עד גיל ההתבגרות, אך בעשורים האחרונים החוקרים גילו כי ההפרעה קיימת ופוגעת גם באנשים מבוגרים”.
הממצאים האפידמיולוגיים העדכניים מצביעים על כך שהפרעת קשב וריכוז נפוצה מאוד, וכ-4% עד 7% מהילדים והנוער מאובחנים בה. רבים מהמאובחנים בילדותם סובלים מתסמיני הפרעות קשב וריכוז גם כשהם מתבגרים. עם זאת, רק 1 מתוך 5 מבוגרים הסובלים מההפרעה פונים לעזרה מקצועית, וללא טיפול הם סובלים ממגוון בעיות בתחומי חיים רבים.
מיתוסים הקשורים להפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים
פרופסור לאון גרינהאוס טוען שיש לא מעט מיתוסים בנושא הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים: “המיתוס הראשי הוא שההפרעה חולפת מעצמה ככל שמתבגרים. אמנם, בעבר היה מקובל לחשוב כי הסימפטומים של הפרעות קשב וריכוז חולפים מאליהם, אך המחקרים החדשים הוכיחו כי לא כך הדבר, ולמעשה לא מעט ילדים ובני נוער המאובחנים מגיל צעיר ממשיכים לסבול מהתסמינים המוכרים גם בגילאים מאוחרים יותר”.
חוקרת בשם סיבלי ושותפיה פירסמו בשנת 2021 את תוצאות מחקר שעקב במשך 16 שנה אחרי ילדים ובני נוער שאובחנו כלוקים בהפרעה קשב וריכוז. תוצאות המחקר הראו כי רק מעטים מהנבדקים דיווחו על הבראה או היעלמות חלק מהסימפטומים במרוצת השנים. המחקר גילה כי רוב הנבדקים שאובחנו עם הפרעות קשב וריכוז המשיכו לסבול מתסמיני ההפרעה גם בסוף המחקר, כלומר כאשר הנבדקים הגיעו לסביבות גיל 26.
מיתוס נפוץ נוסף הוא שהפרעות קשב וריכוז חייבות להתחיל בילדות והן אינן מתחילות בגיל מבוגר. המציאות הקלינית מראה לנו שזה לא כך אומר פרופ’ גרינהאוס. נתונים חדשים מראים שהפרעות קשב וריכוז יכולה להתפתח גם בגיל מבוגר וללא סימנים מקדימים בתקופת הילדות.
- מיתוס נוסף הוא שהפרעת קשב וריכוז שכיחה פחות, וקלה יותר בקרב בנות ונשים. מיתוס זה גורם לכך שבנות ונשים מאובחנות פחות. בנות ונשים סובלות יותר מהפרעת קשב ופחות מהיפראקטיביות, לכן נשלחות פחות לאבחון מוקדם. אפליה זאת שגויה וגורמת לכך שפחות בנות הסובלות מהפרעת הקשב ישלחו לאבחון. אבחון מאוחר מעכב תחילת הטיפול ועלול להוביל לביצועים נמוכים יותר בקרב בנות ונשים.
סימפטומים עיקריים של הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים:
- טעויות בביצוע פעולות פשוטות ללא יכולת לשים לב לפרטים שונים.
- קשיי ריכוז.
- הימנעות ממטלות הדורשות ריכוז או מאמץ מחשבתי.
- קושי רב להשלים משימות ולעקוב אחר הוראות.
- גילוי חוסר יכולת ארגון (“מבולגן ובלגניסט”, כפי שנהוג לכנות.
- קושי לבצע פעולות בסדר הגיוני ונכון.
- קושי לקיים הבטחות והתחייבויות.
- איבוד חפצים בקלות או שכחת דברים להם הם זקוקים להשלמת משימות.
- תגובות מוגזמות לגירויים סביבתיים
- דעתם מוסחת בקלות
מטופלים מבוגרים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז מדווחים על תסמינים נפוצים כגון: פגיעה משמעותית בדימוי העצמי, ירידה בביטחון העצמי, קשיים לא מעטים במערכות יחסים (זוגיות ויחסים חברתיים), איי הצלחה וקשיים בלימודים האקדמיים והמקצועיים, קושי בניהול זמן ועמידה בלוחות זמנים בעבודה, נטייה להתמכרויות ועוד.
פרופסור לאון גרינהאוס אומר שמבוגרים בעלי הפרעות קשב וריכוז ללא טיפול צפויים להתקשות בתפקוד החברתי; “לרוב הם יסתפקו בעבודות פשוטות המאופיינות בשכר נמוך ובעבודה שאינה משקפת את היכולות האמיתיות שלהם. בנוסף יש מבוגרים עם הפרעת קשב וריכוז שנוהגים באופן מסוכן ולא אחראי, לכן הם מעורבים בתאונות דרכים בשיעור גבוה מהממוצע, ומבוגרים אחרים סובלים ממחלות נוספות כמו דיכאון, חרדה וכד'”.
טיפול בהפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים
פרופסור לאון גרינהאוס ממליץ למבוגרים המאובחנים עם הפרעות קשב וריכוז לעבור טיפול משולב – תרופתי ופסיכותרפי. יש שיטות שונות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים, והטיפול חייב להיות מותאם אישית.
טיפול תרופתי – ריטלין הפך לטיפול תרופתי נפוץ לסובלים מהפרעות קשב וריכוז, התרופה שכיחה ובטוחה לשימוש, היא חוסמת את הקליטה החוזרת של דופמין ונוראפינפרין בסינפסות המוח. יש להתאים את מינון הריטלין, התרופה חייבת במרשם רופא, וכיום יש תרופות חלופיות כמו “קונצרטה”, “דיטרנה” “אטנט-אדרל”, ו”ויוונס”.
טיפול פסיכותרפי – הטיפול השיחתי יכול להתחיל עוד לפני הטיפול התרופתי. הטיפול אפקטיבי ומסייע למבוגרים לנהל היטב את זמנם, לפתח הרגלי אכילה נכונה ושינה בריאה, לשלוט בדחפים שונים, לפתח מיומנויות חברתיות ועוד. ניתן לשלב טיפולים מתקדמים ואיכותיים כמו CBT, טיפול זוגי, טיפול פסיכו-דינמי ועוד.
פרופסור לאון גרינהאוס הינו פסיכיאטר מומחה ומנוסה, המתמחה בין היתר במצבים של הפרעות קשב וריכוז. הוא מייסד התכנית לטיפול באמצעות ECT, ומחלוצי הטיפול בקטמין ובגרייה מגנטית.