התמכרות להימורים אמנם אינה כוללת התמכרות פיזיולוגית לחומרים מסוכנים ומוחשיים, אולם מכרת כהתמכרות לכל דבר ועניין, כאשר תסמיניה זהים להתמכרויות אחרות. אדם המכור להימורים חווה חוסר מספר רב של תסמינים אשר מזוהים עם התמכרות, בניהם:
חוסר שליטה בהתנהגות
חשיבה אובססיבית על הימורים
אי עמידה במגבלות שהציב לעצמו- זמן הימורים מוגבל, מגבלת סכומי הימורים
צורך בהגדלת סכומי ההימור לצורך הגדלת הריגוש
פגיעה של המכור בעצמו ובמקורביו
תחושת ריגוש קיצונית בעת פעולת ההימור
נטייה לדיכאון ולאובדנות
הכחשה ושקרים לסביבה הקרובה
אובדן מערכות יחסים, מקום עבודה
משיכה לפשיעה- צורך אובססיבי בהשגת כסף לצורך מימון ההתמכרות שמביא לגניבה ולהונאה.
יצירת מעגל של הפסד- צורך בהגברת ההימורים במטרה לכסות על ההפסד וחוזר חלילה.
תכניות גמילה מהימורים
תכניות גמילה מהימורים נשענות ביסודן על אותם עקרונות עליהם נשענות תכניות גמילה אחרות, כאשר בהתאם למצב המטופל ולצורך הטיפולי ניתן למצוא תכניות גמילה מהימורים ללא אשפוז, וכן תכניות אגרסיביות ושמרניות יותר אשר כוללות אשפוז לתקופה מוגבלת.
תכנית גמילה בקהילה היא תכנית גמילה ללא אשפוז, אשר נשענת על המשך קיום אורח החיים והנורמטיביות של המטופל, לצד מתן מעטפת של טיפולים רגשיים ובניית סדר פעולות והתנהלות שיסייעו לו להתמודד עם הניתוק מן ההתמכרות.
אחת התכניות המובילות לגמילה מהימורים, היא תכנית 12 הצעדים, התכנית האמריקאית שנבנתה במקור עבור ארגון AA אלכוהוליסטים אנונימיים. התכנית משמשת לצורך הכוונת הטיפול הן במסגרות אשפוזיות והן במסגרת ביתית, כאשר היא מתבססת על אמונה בכוח עליון, קבלה עצמית, הכרה בהתמכרות כמחלה, הבנה כי גם בעת הגמילה ולאחריה, האדם נותר מכור, אלא שבזכות מספר רב של כלים וצעדים תתאפשר לו השליטה במחלה.
פרמטר חשוב נוסף בניהול של תכנית גמילה מהימורים בכל מסגרת שהיא, היא גיוס בני המשפחה והקרובים ביותר למכור, אשר לרוב מצויים במצב של כעס, תסכול וחוסר אמון כלפיו. ההתנהגויות השליליות להן גורמת ההתמכרות פוגעות פגיעה של ממש במערכות היחסים, לעתים באופן בלתי הפיך. ויחד עם זאת, בכל סיטואציה בה ניתן לשקם את היחסים ולהעניק למכור מעטפת של תמיכה וקבלה, מתוך הישענות על ההבנה כי מדובר במחלה ובכוח הגדול ממנו.
כיצד מתנהלת גמילה ללא אשפוז?
גמילה ללא אשפוז תתנהל במסגרת מסודרת ובאמצעות גוף או מוסד המתמחה בגמילה מהימורים, לרוב במקום בו קיימת גם האופציה האשפוזית. במסגרת הגמילה המכור יהיה מחויב למפגשים ברמה היומית, הגעה למוסד כמסגרת קבועה לטווח זמן אשר מוגדר מראש ויעמוד לרוב על מספר חודשים.
במסגרת הטיפולית יחווה המכור מספר רב של סוגי טיפולים, בניהם:
טיפול פסיכותרפי
טיפולים אישיים
טיפולים קבוצתיים
ייעוץ כלכלי והכוונה אישית
טיפול תרופתי על פי צורך- לרוב מדובר יהיה בתרופות נוגדות חרדה ודיכאון.
המעטפת הטיפולית תהיה מעטפת קבועה ומסודרת, אשר מתבססת על קשר אישי עם המטופל המכור ומתן מענה לצרכיו.
הטיפול בהתמכרות מתבצע בשלבים ותוך מיצוי של תהליכים טיפוליים, כאשר ככל שהמטופל מתקדם ומצליח להשיג חזרה את השליטה על חייו, אופן הטיפול והמינון של הטיפול עובר התאמה. בשלב מסוים, כאשר ניכר כי המכור בעל מסוגלות להשתלב בחייו, בהיבט המשפחתי, בהיבט התעסוקתי ותוך שליטה בצורך להמר, ייתכן מצב של ליווי אישי בתדירות נמוכה יותר, בהתאמה מלאה לצרכיו.
במדינת ישראל לא קיימת חובת אשפוז למכורים, וההחלטה אם לפנות לגמילה במסגרת אשפוזית או לחילופין במסגרת של טיפול יום, מצויה בידו של המטופל המכור ונתונה לשיקול דעתו. יחד עם זאת, לאחר תהליך של אבחון וזיהוי עומק הבעיה, תינתן המלצה למסגרת המתאימה על ידי הצוות הטיפולי המיועד.