התוכנית מתקיימת בסורוקה מרכז רפואי אוניברסיטאי, בשיתוף מינהל החינוך בעיריית באר שבע וצוותי בתי הספר. בתוכנית התלמידים נחשפים לעולם המחקר הרפואי בדרך פעילה ומשתפת, בליווי בכירי הרופאות והרופאים של המרכז הרפואי, תוך הקניית מיומנויות למידה ומחקר.
הפרויקט נמשך שנתיים ובסופו התלמידים יציגו את תוצרי המחקר בעבודת חקר וביריד פוסטרים מדעיים, ממש כמו חוקרים אמיתיים
את הפרויקט יזם ד”ר אוהד עציון, מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד בסורוקה במטרה לחזק את הקשר בין הקהילה לבית החולים, ועל מנת להכשיר עתודה צעירה אשר תעמוד בעתיד בחזית המחקר הרפואי בישראל.
את הפרויקט מובילה ד”ר ענת נבו-שור, רופאה בכירה במכון: “כ-30 תלמידים ניגשו למיונים ועשרה נבחרו, כולם עם מוטיבציה גבוהה, סקרנים וחקרנים. לא חיפשנו תלמידים דווקא ממגמות ריאליות, אלא כל מי שסקרן לתחום ויודע אנגלית ברמה טובה. יש כאן נוער איכותי ומרשים שמגיע עם רצון עז ללמוד. בנינו עבורם תכנית לימודים מקיפה. עשירה ומעניינת שמאפשרת להם הצצה לעולם המרתק והמגוון מאוד של מחקר הרפואי”.
במסגרת הפרויקט התלמידים לומדים את יסודות המחקר הקליני ויכירו מושגי יסוד באפידימיולוגיה וביוסטטיסטיקה, ובהתאם לכללי האתיקה המקובלים. בנוסף התכנית כוללת קריאת מונחית של מאמרים מדעיים, הכרות עם מאגרי ספרות רפואית ואסטרטגיות חיפוש מידע, חשיפה להיבטים באתיקה רפואית וניהול סיכונים ברפואה וקורס Good Clinical Practice (GCP) עם הסמכה. בסיום התכנית יגישו התלמידים עבודת חקר מסכמת אשר תיכלל בציון תעודת הבגרות.
את התלמידים מלוות סטודנטיות לרפואה משנה ד’ בבית הספר לרפואה באוניברסיטת בן גוריון, דניאל בשי ומאיה שם-צור, שעוזרות לתלמידים במשימות מחקר, קריאת מאמרים ועידוד חשיבה ביקורתית, וכל סיוע אחר לו הם זקוקים לצורך ביצוע משימות המחקר להם הם שותפים
כחלק מתכנית הלימודים והמחקר מצוותים התלמידים למיטב הרופאים-חוקרים בסורוקה אשר ישמשו להם מנטורים לפרויקט המחקרי, בהם: ד”ר ליאור פוקס מהיחידה לטיפול נמרץ פנימי, ד”ר עמית פרנקל מהמחלקה לטיפול נמרץ כללי, ד”ר חנה קרימקו מומחית בקרדיולוגיה ילדים, פרופ’ גלי פריאנטה מנהלת יולדות ד’ וד”ר גל צבאן מהמערך הקרדיולוגי.
בין המחקרים שבהם ישתתפו התלמידים:
- השפעת בדיקה עצמית של חולים עם אי ספיקת לב באמצעות אולטרסאונד לריאות על אשפוזים חוזרים בבית החולים, בהובלת ד”ר ליאור פוקס
- בדיקת תרביות ידיים לפני ואחרי ביקור ביחידה לטיפול נמרץ, בהובלת ד”ר עמית פרנקל
- השפעת משקאות אנרגיה על בדיקת מבחן מאמץ בקרב בני נוער, בהובלת ד”ר חנה קרימקו
- מאורעות חיים שליליים והסיכון לפתח דיכאון לאחר לידה בקרב נשים בחברה הבדואית והיהודית בנגב, בהובלת פרופ’ גלי פריאנטה
- שכיחות עמילואידוזיס לבבי תת קליני בקרב חולים עם הפרעת הולכה לבבית, בהובלת ד”ר גל צבאן
אחת המשתתפות היא טלי זרוד, תלמידת כיתה י’ ממקיף דתי אמי”ת שלומדת במגמת רפואה: “מגיל צעיר אני נמשכת לעולם הרפואה וחיפשתי דרך להשתלב בו. הפרויקט הזה הוא מבחינתי הגשמת חלום והזדמנות חד פעמית לגעת בעולם הרפואה, לעבוד עם רופאות ורופאים בכירים ולקחת חלק פעיל בתכנון וביצוע מחקרים קליניים באופן ישיר. אני מחכה בציפייה לכל מפגש. זה לא מובן מאליו שנותנים לתלמידים להיות חלק מהעולם הזה, להשתתף בפגישות עם רופאים חוקרים שמסבירים לנו הכל בסבלנות ובצורה נעימה, ולהיות חלק מהמחקר ומצבירת הידע העצום שמקנים לנו”.