תחילה, חשוב לציין כי בעת בה אנו מדברים על מיגרנה, הרי שמדובר על צורה שכיחה של כאב ראש ברמה מסוימת. מדובר למעשה על כאב שבמרבית המקרים יהיה כאב בינוני עד קשה וכן, יהיה כזה שלעיתים אף יגביל את רמת הפעילות היומית ולעיתים אף יוביל להשבתה מוחלטת. מדובר למעשה על כאב אשר נגרם בעקבות התרחבות של כלי הדם בחלל המוח ובעקבות מתיחה של עצבים.
על כן, יש לציין כי בחלק משמעותי מהמקרים יהיה מדובר על מיגרנה שעוברת במשפחה שכן, מדובר על מחלה כרונית אשר עלולה להימשך תקופה ארוכה תחת רמות עוצמה שונות וכזו אשר יכולה לבוא לידי ביטוי בהתקפים בודדים ואף בכאבי ראש באופן יום יומי. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי מיגרנה היא לא מחלה מסוכנת, אך באותה נשימה מיותר לציין כי מדובר על מחלה המובילה לפגיעה משמעותית באיכות החיים.
דרכי הטיפול השונים במיגרנה
דרכי הטיפול השונים כאשר מדובר על מיגרנה כוללים טיפול מונע וטיפול בהתקפי המיגרנה עצמם:
• טריגרים – כמו כל מחלה אחרת, בהתחלה חשוב לאבחן לעומק את הגורמים השונים אשר מובילים להופעתם של אותם התקפים שכן, התקפים עלולים להתרחש בעקבות מתח ושגרת חיים עמוסה, שינויים הורמונליים, מאכלים מסוימים וכיוצא בכך. מדובר למעשה על מחלה המתלווה אל טריגרים אינדיבידואליים לכל מטופל ולכן, ההמלצה המרכזית תהיה לנהל יומן התקפים במטרה להבין לעומק מהם הטריגרים על מנת להימנע מהם בעתיד.
• טיפול תרופתי מונע – בעת בה ההתקפים מתרחשים תחת תדירות של ארבע פעמים בחודש ואפילו יותר, ההמלצה תהיה לפנות לגורם מטפל במטרה להתחיל טיפול תרופתי מונע או לחילופין בטיפול מונע ללא תרופות כדוגמת טיפולי הרפיה וביו פידבק.
• טיפול במהלך התקף – כאמור, קיים מגוון רחב של תרופות אשר עלולות להתאים לצורך טיפול במהלך התקף. זאת בעוד כי חלק מאותן תרופות נוגדות את כאבי המיגרנה ללא צורך במרשם, כאשר תרופות אחרות ממשפחת הטריפטנים הם תרופות המחייבות מרשם רופא.
ממה חשוב להיזהר?
תחילה, עליכם לזכור כי צריכה ממושכת של משככי כאבים עשויה להוביל לכאבי ראש כרוניים יחד עם חלוף הזמן ויתרה מכך, מטופלים אשר נוטלים משככי כאבים מסוג כזה או אחר בפרק זמן של מעל עשרה ימים בחודש חייבים בהפחתת כמות המשככים ואף במעבר גמילה במידת הצורך. זאת בעוד כי בחלק לא קטן מהמקרים, הפקה של נטילת משככי כאבים כשלעצמה תוביל לשיפור ניכר בכאבי הראש בקרב המטופלים השונים. כמו כן, תרופות אנטי דלקתיות לא סטרואידליות עשויות להוביל לפגיעה במערכת העיכול ולכן, ההמלצה תהיה ליטול אותן לאחר שסיימתם לאכול בלבד ובמקרים של כאבי בטן, ההמלצה תהיה להפסיק ליטול את התרופות עד להודעה חדשה מרופא המשפחה.