היא הרבה יותר נפוצה ממה שאנחנו חושבים, יש לה גורמים משפיעים רבים וגם לא מעט דרכי טיפול. המיגרנה היא חלק בלתי נפרד מחיי אנשים רבים, כאשר התלונה העיקרית של המיגרנה היא כאב הראש אך לא רק. המדריך השלם למיגרנה והטיפול בה לפניך, כדאי להמשיך לקרוא.
מהי מיגרנה ומהם הגורמים העיקריים לה?
יש שנוטים לחשוב שכל כאב ראש הוא מיגרנה אך לא כך הדבר. מיגרנה היא מחלה נוירולוגית שמאופיינת בכאב ראש פתאומי וחזק שמופיע בפעימות באזור אחד של הראש, בדרך כלל יהיה מדובר על אחד מצדי הראש או הקדמתו. למיגרנה תסמינים נוספים בהם בחילות והקאות ורגישות לאור ורעש, לכן אנו יכולים לראות הרבה פעמים שאנשים שסובלים ממיגרנה מעדיפים להיות סגורים בחדר חשוך ושקט. התקף המיגרנה יכול להימשך בין כמה שעות ועד 72 שעות, הוא מופיע בממוצע אחת לחודש וחצי, אך יש אנשים שסובלים גם ממיגרנה כרונית, וזו יכולה להופיע כמה פעמים בחודש ואפילו בתדירות של כל שבוע או כמה ימים.
יש לא מעט סיבות להופעת מיגרנה, יש להם קשר גנטי וקשר הורמונלי, כן ניתן לראות הרבה נשים שסובלות ממיגרנה בזמן המחזור החודשי או בגילאי קבלת הווסת. נראה כי ישנו שילוב גנטי, תורשתי, בשילוב עם השפעות חיצוניות מהסביבה שמהווים את הגורמים המרכזיים למיגרנה.
מהם התסמינים?
יש להבדיל בין כאב ראש רגיל לכאב ראש של מיגרנה, כיוון שמדובר על סוגים אחרים של כאב ראש וגם טיפול שונה לכל אחד מהסוגים. התסמין המרכזי הוא כמובן כאב ראש, לרוב בצד אחד של הראש או בקדמתו, הכאב יחמיר בתזוזה בדרך כלל והוא יכול להיות מלווה בבחילות, סחרחורת, הקאות, רגישות לאור, לרעש, לריחות, צמרמורת, כאבי בטן, שלשולים, תחושה של חום או קור קיצוניים, חוסר ריכוז, בלבול, גלי חום, הזעה ואף תסמיני דיכאון וחרדה.
אנשים שסובלים ממיגרנה עם אאורה יכולים לפתח תסמינים נוספים בשלב שלפני כאב הראש ובהם הבזקי אור או נקודות שחורות בשדה הראייה, קושי בדיבור, עקצוץ או נימול בזרוע, סחרחורת וחוסר יציבות.
שכיחות המיגרנה באוכלוסייה
כאב ראש הוא לא סתם כאב ראש, יש מעל 150 אבחנות שונות לסוגי כאבי הראש הקיימים, ומיגרנה היא השנייה בשכיחותה בקרב אנשים מתבגרים ובוגרים. המספרים המוכרים כיום בספרות הרפואית היא של 12% מהאוכלוסייה שסובלים מהתופעה, ומדובר על הגורם השלישי להתפתחות נכות בגיל מבוגר בקרב נשים וגברים כאחד, אצל נשים התופעה נפוצה פי שניים מאשר אצל גברים.
איך מטפלים?
אין כיום טיפול אחד מונע של מיגרנות אך ישנם לא מעט טיפולים תרופתיים להפסקת התסמינים וגם תרופות מניעתיות שונות להפחתת עוצמת ותדירות ההתקפים. הטיפול בדרך כלל יכלול שילוב של טיפול תרופתי עם אימוץ אורח חיים בריא, תזונה מזינה, שתייה מרובה, פעילות ספורטיבית קבועה והימנעות ממצבים שעלולים להוות טריגר להופעת המיגרנה, למשל לחץ וסטרס, שהייה בשמש, התייבשות ועוד.