אנדוקרינולוגיה היא ענף רפואי המתמקד בבלוטות האנדוקריניות שבגופנו. בלוטות אלו אמונות על ייצורם והפרשתם של ההורמונים בגוף האדם. כך למעשה, כל בעיה הקיימת בבלוטות אלו וכן בעיה הנוצרת כתוצאה מאי-ייצורם או ייצור עודף של הורמונים, עונה על הצורך בבדיקה וטיפול אצל רופא אנדוקרינולוג מומחה.
בין תחומי אחריותו של רופא אנדוקרינולוג ניתן למנות אבחון וטיפול בשורה של מחלות וסוגיות בריאותיות שונות לרבות: השמנת יתר, טיפול במחלת הסוכרת, אוסטאופורוזיס, פעילות יתר ותת-פעילות של בלוטת התריס, לחץ דם גבוה, שיעור יתר ועוד.
חשו בלציין כי ישנם רופאים העוסקים באנדוקרינולוגיה למבוגרים, כאשר תת-מקצוע זה נובע מתוך תחום הרפואה הפנימית. ואילו ישנם רופאים העוסקים באנדוקרינולוגיה לילדים, כאשר תת-מקצוע זה נובע מתוך תחום רפואת הילדים.
אילו סוגיות רפואיות נחשבות להפרעות אנדוקריניות נפוצות?
ישנן הפרעות הנחשבות לנפוצות ושגורות, כאשר בראשן ניתן למנות תת פעילות ופעילות יתר בבלוטות התריס, סוכרת ואוסטאופורוזיס.
אוסטאופורוזיס הינה מחלה ובה מתרחשת בריחת סידן בגוף. מחלה זו נפוצה בעיקר בקרב מבוגרים ובאופן פרטני יותר בקרב נשים. מבין מאפייניה הבולטים של המחלה, ניתן למנות את היחלשותן ההדרגתית של העצמות אשר עלולות להישבר בקלות ולהוביל למצבים רפואיים סבוכים וקשים.
סוכרת אף היא סוגיה בריאותית הנקשרת פעמים רבות בטיפול אנדוקריני. זאת כיוון שהמנגנון האמון על איזון רמת הסוכר בדם הוא למעשה הורמונלי. מטרת הטיפול היא להשיב את האיזון של ערכי הסוכר שבדם, ובכך למנוע את סיבוכיה הקשים של המחלה.
בעיות בבלוטת התריס נחשבות לאחת מן הסוגיות הנפוצות ביותר בקרב ההפרעות האנדוקריניות. כאשר בלוטת התריס סובלת מתת-פעילות, הרי שהיא איננה מצליחה לייתר מספיק הורמוני תריס באופן הנדרש למען חילוף חומרים יעיל. גם לפעילות יתר המייצרת עודף הורמונים, ישנן תופעות קשות המצריכות התייחסות רפואית לרבות ירידה במשקל, הזעת יתר ובעיות שינה.
מהן הבלוטות האנדוקרינולוגיות?
הבלוטות האנדוקרינולוגיות ממוקמות באזורים שונים ברחבי הגוף.
על אף גודלן הקטן, הרי שתפקידן ונחיצותן מורגשת, כאשר הן אמונות על הפרשתם של כלל ההורמונים שבגוף. רק כדי לסבר את האוזן, הורמון הוא חומר כימי אשר מופרש אל זרם הדם, וממנו הוא מועבר אל עבר רקמותיו השונות של הגוף. תפקידו העיקרי של ההורמון הוא לווסת את פעילותם של תהליכים פנימיים שונים.
על-כן, כאשר הבלוטות האנדוקרינולוגיות אינן פועלות באופן תקין, הרי שעודף הורמונים או מחסור בהורמונים מסוימים, משפיעים על בריאות המטופל/ת ומביאים אף למצבים בריאותיים קשים, חלקם גם מסכני חיים.
מה עלול להשפיע על הבלוטות האנדוקרינולוגיות?
חשוב לציין כי הבלוטות מגיבות בכל עת ועת אל עבר צרכיו השונים של הגוף.
עם זאת, המחקר הרפואי הרחב הקיים בתחום מצביע על גורמים נוספים אשר עלולים להשפיע לרעה על פעילותן התקינה לרבות מחלות כרוניות שונות ועד לסוגיות רגשיות שונות.
בכל חשד שעולה מכם שמא מצבכם הבריאותי מצריך בדיקת רופא, יש לגשת לרופא המשפחה. אין לראות במאמר זה כמדריך פרטני, אלא כמידע כללי בלבד.