יו”ר ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות, ח”כ עודד פורר, אמר את הדברים בדיון שהתקיים על סגירת התוכנית האמריקאית ללימודי רפואה באוניברסיטאות. “נדרש מצד אחד לצמצם את התוכנית כדי לפנות שדות קליניים, אבל מצד שני להפוך את התוכנית כך שתעודד עלייה תוך הסרת חסמים בירוקרטיים”. משרד הבריאות: “המטרה להגדיל ב-1,200 סטודנטים לרפואה חדשים עד 2025. אין ברירה אלא לקיים את הרפורמה”.
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות בראשות ח”כ עודד פורר (ישראל ביתנו) דנה היום (רביעי) בהחלטת הוועדה לתכנון ולתקצוב במועצה להשכלה גבוהה (ות”ת) לסגור את התוכנית האמריקאית ללימודי רפואה. הדיון התקיים בעקבות הצעה לדיון מהיר שהגישו חברי הכנסת ולדימיר בליאק, אוהד טל ודן אילוז.
החל מאוקטובר 2023, הוחלט בות”ת, לסגור את כל תכניות הלימוד לרפואה לסטודנטים אמריקאים בישראל. זאת במטרה לפנות מקום בבתי חולים לסבב קליני (הסבב במחלקות) ל- 130 סטודנטים ישראלים לרפואה. בשנת הלימודים תשפ”ד יש צפי ל-1,095 סטודנטים לרפואה שיחלו את לימודיהם בארץ. לפי נתוני ות”ת – מספר הסטודנטים שלמדו רפואה ב-3 התוכניות האמריקאיות: טכניון, ת”א ובן גוריון עמד על כ- 490 בשנים האחרונות. שכר הלימודים לסטודנטים אלה עומד על כ-40 אלף דולר בשנה. יצוין, כי משרדי הבריאות והאוצר תומכים במהלך ובכוונת המדינה לפצות את האוניברסיטאות על הפסדיהן העתידיים כאשר הפיצוי לפי משרד הבריאות הוא 60,000 ₪ לסטודנט בשנה שהם כ-30 מיליון ₪ ל-4 שנים.
בהצעה לדיון מהיר טענו חברי הכנסת כי בכל שנה מכשירה התכנית כ- 200 סטודנטים מחו”ל רובם מארה”ב ושולחת לעולם רופאים אשר משמשים “שגרירים של רצון טוב” , כאנשי הסברה ישראלית ולוחמים בתנועות החרם השונות שהם נכס אסטרטגי עבור מדינת ישראל. עוד נטען, כי סגירת התוכניות מהווה פתרון מצומצם מאד למחסור בתקני לימודי הרפואה בישראל ויש למצוא פתרון שיאפשר פינוי תקנים בד בבד עם שימור התוכניות.
לדברי ח”כ עודד פורר, יו”ר ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות, “מדובר כאן על בעיה חריפה בהיבט של מחסור הרופאים. אני מבין את השיקולים בסגירה ובצמצום של התוכנית. אבל צריך לדעת שמנצלים את כל המשאבים, אנחנו במצב חירום. יש מולנו הזדמנות לא קטנה כאשר מגיעים 80 אלף עולים שרובם אקדמאים. יש כאן אירוע, ותוכנית שלא כוללת את ניצול העלייה והפוטנציאל 0שטמון בה זה פספוס אדיר. אני יודע שהמדינה לא מנצלת את זה”.
במשרד הבריאות טוענים כי כיום עומד שיעור הרופאים בישראל על כ-3.3 רופאים לאלף נפש כאשר הממוצע במדינות ה-OECD הוא כ- 3.6 רופאים לנפש. סמנכ”לית בכירה לתכנון אסטרטגי-כלכלי במשרד הבריאות, איילת גרינבאום – אריזון: “יש לנו מערכת בריאות מצוינת וחייבים לשמר אותה. המטרה להגדיל ב- 1,200 סטודנטים חדשים עד 2025, ולסייע לישראלים שלומדים בחו”ל יחד עם הגדלה מסיבית של הרופאים העולים בישראל. אין ברירה אלא לבצע את הרפורמה. זו האחריות שלנו כלפי אזרחי מדינת ישראל”.
רייצ’ל ברנר שלם, סגנית ראש מינהל תכנון אסטרטגי וכלכלי במשרד הבריאות: “נדאג שכל עולה שמגיע לישראל ימצא את מקומו אם ירצה ללמוד רפואה הוא לא יישאר ללא מענה. מי שמעוניין ללכת להתמחות יכול להתמחות, זו החלטה לא פשוטה כי מדובר בתקופה ארוכה. רופאים עולים נמצאים כאן ואנחנו מחבקים אותם ורובם עובדים במערכת הבריאות. אנחנו מתנגדים לדחיית סגירת התכנית ואנחנו כבר השנה מכניסים סטודנטים ישראלים רבים לתוכניות הללו”.
ח”כ דן אילוז (הליכוד): “אני מכיר הרבה אנשים שלמדו בתוכניות הללו. הם חוזרים עם קשר עמוק לציונות ולארץ בזכות התוכניות הללו. יש כאן שיקול של המל”ג שאינו מסתכל על מכלול הדברים כגון קשר עם התפוצות, עידוד עלייה ועוד. יש לעשות זאת בצורה הדרגתית”.
ח”כ ולדימיר בליאק (יש עתיד): “התוכנית שפעלה לאורך השנים ייצאה לא מעט שגרירים ברחבי ארה”ב ונשאר להם המטען שצברו כאן בישראל. יש לשקול מחדש אם יש מכללות ואוניברסיטאות שמעוניינות להיכנס לתוכנית ולאפשר להן”.
יח”כ יוסף טייב (ש”ס): “התוכנית חשובה. הרופאים האלה הם שגרירים של ישראל בעולם, בעקבות מעמדם הם משפיעים בצורה רחבה מאד על הסטודנטים והמטופלים שלהם וצריך למצוא פתרון”.
ד”ר דן אביתר אורון, בוגר התוכנית: “צריבת התודעה הישראלית במהלך הלימודים משמשת את הבוגרים כפעילים של רצון טוב, ושגרירי הסברה ישראלית בזכות הסמכות וההכשרה שלהם. בעקבות סגירת התוכנית ישראל תפסיד נכס אסטרטגי חשוב ומותג שנבנה במשך 50 שנה. יש למצוא פתרון לשמירה על נכס לאומי זה”.
פרופ’ שאול יציב ממשרד הבריאות הסביר כי 60% אחוז מהסטודנטים הישראלים לומדים רפואה בחו”ל ויש רצון שילמדו בישראל. לכן נעשים מאמצים להגדיל את השדות הקליניים (המקומות בבתי החולים ללמידה ליד מיטת החולה) שהם משאב לאומי מוגבל מבלי לפגוע באיכות הלמידה של הסטודנטים . מצד שני נעשים מאמצים נוספים בתמיכה כגון: מלגות, סיוע במימון, וקשר אישי עם הסטודנטים. “זה המעגל העיקרי ממנו אנו מקווים להגדיל את מספר הרופאים אבל במקביל עלינו לפנות מקום בבתי הספר” אמר.
במועצה להשכלה גבוהה מסבירים כי מדובר בצעד היסטורי מתבקש מצד המערכת הבריאות הישראלית והוא מתואם עם כל הפקולטות והגורמים הרלוונטיים שתמכו במהלך. בשנים האחרונות למדו כ- 500 סטודנטים אמריקאים שתופסים כאן את מקומות הלימוד וחוזרים לארה”ב, רק 5% נשארים בארץ. מיכל אופיר, מהמועצה להשכלה גבוהה: ” 120 מקומות שמתפנים בשנה זה כמו לפתוח פקולטה חדשה בארץ. זה הזמן הנכון להגיד ‘עניי עירך קודמים’. שמה של הרפואה הישראלית הולך לפניה בזכות הרופאים הישראלים שמשתתפים ל במחקרים בחו”ל, כנסים והרצאות, הם השגרירים האמתיים של המדינה בתחום הזה”.
בועד ראשי האוניברסיטאות (ור”ה) אומרים כי מדובר במהלך היסטורי שדובר עליו שנים ועכשיו מקודם, כל האוניברסיטאות שותפות לכך ויישרו קו עם הרפורמה. דבורה מרגוליס, ארגון ור”ה: “ברור שמדובר בקשיים וחוסר נחת מפני שאלה תכניות ותיקות. מדובר בארבע תכניות בינלאומיות שיסגרו ויפנו מקום לסטודנטים ישראלים”.
פרופ’ אלן ג’וטקוביץ’, מאוניברסיטת בן גוריון אמר: “אנחנו מבינים היטב את המחסור של מקומות ורופאים בבתי חולים. אנחנו פותחים תוכנית חדשה ללימודי רפואה באנגלית לסטודנטים עולים חדשים ונקווה שרובם יישארו בארץ, כמובן ישראלים ותיקים יכולים להצטרך לתוכנית שלנו”.
יגאל וינברגר, חבר מועצת העיר קרית גת: “אנחנו בפריפריה סובלים מהזנחה ומחסור ברופאים וסטודנטים. הבקשה שלי שתיקחו בשיקול את הרפואה בפריפריה כשיקול”.
יו”ר הוועדה ח”כ פורר אמר בסיכום הדיון: “אנחנו מוטרדים מעתיד הרפואה בישראל בעקבות המחסור ברופאות, רופאים, אחיות ואחים. לנוכח זאת, התוכניות הבינלאומיות של משרד הבריאות צריכות לפעול להקלות בהוצאת רישיון כמה שיותר מהר בקרב עולים שמגיעים לכאן עם הכשרה. ככל הניתן, נדרש מצד אחד לצמצם את התוכנית כדי לפנות שדות קליניים, אבל מצד שני להפוך את התוכנית כך שתעודד עלייה תוך הסרת חסמים בירוקרטיים, ובכך תהיה תמיכה גם במערכת הרפואה הישראלית״.