לרגל היום הבינ”ל ללא עישון, שמענו משלושה מומחים שונים על ההשפעות המזיקות של עישון. פרופ’ יוחאי אדיר – מנהל המכון לרפואת ריאות במרכז הרפואי כרמל על מחלת COPD – מחלת ריאות חסימתית כרונית ( Chronic Obstructive Pulmonary Disease). ד”ר שי אמור על הקשר שבין העישון למחלות ריאה אינטרסטיציאליות המתאפיינות בהתפתחות צלקות בריאות, וד”ר ויקטוריה ניימן מנהלת מחלקת אשפוז אונקולוגי ממכון אונקולוגי דוידוף מרכז רפואי רבין מסבירה על הקשר בין סרטן שלפוחית השתן ועישון.
פרופ’ יוחאי אדיר – מנהל המכון לרפואת ריאות במרכז הרפואי כרמל מסביר: “ככל שאדם מעשן יותר כך גובר הסיכון שלו לחלות ב- COPD. המחלה בדר”כ מופיעה בעשור החמישי – שישי לחיים. אבחון של COPD מבוסס על בדיקת תפקודי נשימה- ספירומטריה, שהינה בדיקה פשוטה לבצוע. על מנת לאבחן את המחלה בשלב מוקדם מקובל כיום להפנות חולים מעל גיל 40, עם תלונות על שיעול, שיעול עם ליחה או קוצר נשימה לבדיקת תפקודי נשימה (ספירומטריה)”.
פרופ’ אדיר מסביר שמהלך המחלה אינו קבוע ויש קבוצה משמעותית של חולים עם נטייה להחמרות חריפות של המחלה. החמרות אלו גורמות להידרדרות מהירה יותר של המחלה ומעלה את שיעור התמותה מהמחלה. הטיפול במחלה מבוסס על משאפים מרחיבי סמפונות ארוכי טווח, כאשר בחולים עם החמרות חוזרות מוסיפים לטיפול משאף סטרואידלי. בשנים האחרונות, על מנת להעלות את ההיענות של החולים לטיפול קיים משאף אחד אשר מכיל את שני המרכיבים- סטרואידים ומרחיבי סמפונות וניתן פעם/פעמיים ביום.
ולסיכום אומר לנו פרופ’ אדיר: “קיימת חשיבות רבה להפסקת עישון, אשר תמנע את המשך הדרדרות המחלה, חיסון נגד דלקת ריאות וחיסון שפעת עונתי. לציין שזיהומים בדרכי נשימה כולל זיהומים ויראליים, הינם גורם עיקרי להחמרה חריפה של המחלה”.
ד”ר שי אמור מספר על הקשר בין העישון למחלות ריאה אינטרסטיציאליות – משפחת מחלות הריאה האינטרסטיציאליות (Interstitial Lung Diseases, ILD) הינה קבוצה הטרוגנית גדולה של מחלות ריאה, אשר מאופיינות בהתפתחות תהליך דלקתי ברקמה התומכת של הריאות, וכתוצאה מכך נוצרת הצטלקות של הריאות המובילה לפגיעה בפעילות הריאות. החולים יסבלו מקוצר נשימה, שיעול, פגיעה באיכות החיים, הגבלה בפעילות גופנית ובשלבים מתקדמים גם מכשל נשימתי. מחלות אלה מאופיינות בהרבה מקרים במהלך פרוגרסיבי ואף מסכן חיים ותוחלת החיים של המטופלים עלולה להיות דומה או אף גרועה מזו של מטופלים בעלי אבחנות שונות של סרטן!
ד”ר שי אמור מספר על הקשר בין העישון למחלות ריאה אינטרסטיציאליות – “המחלה השכיחה ביותר מבין קבוצת המחלות האלה היא מחלת פיברוזיס ריאתי אדיופתי (IPF), כלומר מחלה שהמניעים לה וגורמי הסיכון שלה אינם ידועים. בישראל ישנם אלפי חולים הסובלים מפיברוזיס ריאתי אדיופתי , ועוד רבים נוספים שאינם מודעים לכך שכן קיים תת אבחון משמעותי שלה.
הגורם המוכר ביותר למחלת הפיברוזיס ריאתי הוא החשיפה לעישון – במחקרים השונים נמצא כי הסיכוי של אדם מעשן לחלות בפיברוזיס ריאתי הוא פי שניים מזה של אדם לא מעשן. בנוסף, גם עישון במהלך ההיריון מגדיל את הסיכוי שהיילוד יחלה בפיברוזיס ריאתי במהלך חייו”.
התסמין הבולט של מחלת הפיברוזיס הריאתי הוא שיעול יבש, לצד תסמינים נוספים כגון קוצר נשימה שבתחילה מופיע במסגרת מאמצים נשימתיים וככל שהמחלה מחמירה, מופיע קוצר הנשימה במאמצים יותר ויותר קלים ושגרתיים סביב פעולות יומיומיות פשוטות. מקרים אלה יכולים לנבוע גם ממחלות ריאה אחרות, ולכן חשוב לאבחן את המחלה בצורה מדויקת, באמצעות תשאול מדוקדק של החולה, אבחון הכולל בדיקת תפקודי ריאה מלאים (המורכבת מ-3 חלקים של תפקודים שונים של הריאה ), צילום חזה וסי.טי של הריאות ברזולוציה גבוהה, המאפשר לראות את הצלקות המתהוות בריאה. לעיתים עיבוד הנתונים צריך להתבצע בדיון רב-תחומי לצורך דיוק האבחנה, קביעת צורך בביופסיה ריאתית, והחלטה על הטיפול המתאים.
הטיפול בחולי הריאה הכרוניים מתבצע בעיקר באמצעות טיפול תרופתי אנטיפיברוטי המאט את קצב ההתקדמות וההידרדרות של המחלה כמוכן באמצעות שיקום ריאה (שלאחרונה נכלל בסל הבריאות גם עבור חולי IPF) המאפשר למטופלים שיפור באיכות חייהם ושומר על תפקודם הנשימתי. ישנם עוד טיפולים עתידיים שמטרתם לעצור את התקדמות המחלה שנמצאים כעת בשלבי מחקר ופיתוח, אולם לפי ד”ר אמור, נכון להיום, הדרך היחידה להבריא מהמחלה בשלבים המתקדמים היא באמצעות השתלת ריאות אך הדבר כרוך בהתאמה להשתלה ומציאת תורם מתאים – דבר שאינו שכיח .
לסיכום, ד”ר אמור ממליץ להימנע מעישון על מנת להפחית את הסיכויים לחלות במחלות ריאה בכלל ובכך למנוע אותם או לפחות לצמצם את שכיחותם.
עישון אינו גורם רק למחלות ריאה, אלא לגידולים סרטניים שונים. סרטן שלפוחית השתן אומנם נחשב לסרטן הפחות מוכר בכלל וסרטן שאחד מהגורמים העיקריים לו הוא עישון בפרט, אבל נמנה עם סוג המחלות הנגרמות בשל עישון – ד”ר ויקטוריה ניימן מנהלת מחלקת אשפוז אונקולוגי מכון אונקולוגי דוידוף מרכז רפואי רבין מסבירה על הקשר בין סרטן שלפוחית השתן ועישון:
“אנשים חושבים שעישון קשור רק לסרטן ריאות, אבל אחת הסיבות העיקריות למחלת סרטן שלפוחית השתן היא עישון. גם אנשים שהפסיקו לעשן אבל עישנו שנים רבות קודם לכן, נמצאים עדיין בסיכון לחלות בסרטן שלפוחית השתן וכמוהם גם אנשים שהיו מעשנים פאסיביים במהלך חייהם נמצאים גם הם ברמת סיכון משמעותית לחלות בסרטן שלפוחית השתן.
סרטן שלפוחית השתן הוא התשיעי בשכיחותו בעולם והחמישי בשכיחותו בישראל, אומנם ישנן סיבות נוספות שיכולות לגרום לסרטן שלפוחית השתן, אך 50 אחוז מהחולים בסרטן מהסוג הזה הם מעשנים וגם מעשנים לשעבר.
במידה וסרטן שלפוחית השתן אובחן בשלבים המוקדמים, הוא יטופל בדרך כלל אצל אורולוגים והגילוי המוקדם יגביר את הסיכוי להירפא. במידה ואובחן בשלבים מתקדמים או חזר והגיע לדופן שלפוחית השתן, אז כבר מדובר בטיפולים אגרסיביים יותר ואפשרויות ההחלמה הולכות ומצטמצמות.
מדובר בסרטן שהגיל הממוצע של החולים בו הוא 70, כלומר לסרטן לוקח זמן להתפתח בשלפוחית, עבור מעשנים גברים מדובר בסיכון של פי 4 לחלות בסרטן מהסוג הזה ולנשים פי 4.5. כאמור אסור להיות שאננים, גם אם מישהו לא מעשן כבר 5 שנים אבל עישן מרבית חייו, הסיכון לא יורד לאפס, אלא מדובר בסיכון לחלות של פי 2 אצל גברים ופי 2.5 אצל נשים – כלומר חשוב לדעת שהפסקת עישון לא מבטלת לגמרי את הסיכון לחלות.
בארץ ישנם יותר גברים המאובחנים בסרטן שלפוחית השתן, אך חשוב לציין שנשים מושפעות יותר מהסיכוי לחלות בסרטן זה בשל עישון – גבר שמעשן הסיכוי שיחלה בסרטן שלפוחית השתן לעומת מי שלא מעשן עומד על 3.9 ולנשים הסיכון הוא פי 4.65.
מי שעוד עומדים בפני הסיכון לחלות בסרטן שלפוחית השתן הם גם המעשנים הפאסיביים. על פי מחקרים, אנשים שנחשפו במשך שנים לשניים או יותר מעשנים ושהו לידם תקופה ממושכת נמצאים גם הם בסיכון לחלות במחלה זו.
עכשיו ששברנו את המיתוס שעישון קשור רק לסרטן ומחלות ריאות, ראיתם את הסטטיסטיקה העצובה והכואבת של הסיכוי לחלות בסרטן שלפוחית השתן. חשוב שיהיה ברור שהפתרון לצמצום הסיכוי לחלות בסרטן זה נמצא בידיים שלכם – פשוט לא להתחיל לעשן ואם כבר התחלתם להפסיק כמה שיותר מוקדם”.
*חשוב מאוד לציין שעישון קנביס כל עוד הוא נמצא בצורתו המקורית ולא מעורבב עם סיגריות וניקוטין, לא מהווה סיכון לחלות בסרטן שלפוחית השתן.