סוכרת היא מצב בריאותי כרוני שמשפיע על מיליוני אנשים ברחבי העולם. למעשה, כולנו מכירים אנשים שיש להם סוכרת. מדובר על מחלה שאי אפשר להתעלם ממנה, והסיבה לכך היא שיש לה השפעה משמעותית על איכות החיים של החולים בה והיא מהווה נטל ניכר על מערכות הבריאות.
ישנם שני סוגים של מחלה זו: סוכרת מסוג 1 וסוכרת מסוג 2. במקרה הראשון מדובר על מחלה אוטואימונית. כמו הרבה מחלות אוטואימוניות אחרות, גם כאן למעשה מערכת החיסון של הגוף תוקפת את הגוף עצמו. היא הורסת את תאי הבטא בלבלב שמייצרים אינסולין וכתוצאה מכך, הגוף אינו מסוגל לייצר אינסולין. סוכרת מסוג 2, לעומת זאת, היא משהו אחר לגמרי. זו צורה יותר נפוצה של המחלה ובפועל היא מהווה את רוב המקרים של החולים. במקרה הזה אנחנו רואים שהגוף הופך עמיד לאינסולין, כלומר שהתאים לא מגיבים ביעילות להורמון. עמידות זו מובילה לרמות גבוהות של סוכר בדם, מכיוון שהגוף מתקשה להעביר סוכר מהדם לתאים. עם הזמן, הלבלב עלול גם לייצר פחות אינסולין, מה שמחמיר עוד יותר את הבעיה.
הכירו את הגורמים שעלולים להוביל למחלת הסוכרת
כאמור, כולנו מכירים אנשים שיש להם סוכרת. עם זאת, חשוב להבין שאם לא נהיה מודעים לגורמים, זה עלול יהיה לקרות גם לנו. לכן כדאי לדעת שבשני המקרים של המחלה יש מרכיב גנטי. עם זאת, הנטייה הגנטית לסוכרת מסוג 2 חזקה בהרבה, כאשר גנים רבים נקשרו לסיכון מוגבר לפתח את המחלה. כמובן שלגבי הגורם הגנטי אנחנו לא יכולים לעשות דבר, כי המטען הגנטי שלנו לא באמת תלוי בנוי. עם זאת, חשוב להבין שיש גם הרבה מאוד גורמים אחרים שיכולים להשפיע על התפתחות של סוכרת וגם על האפשרות לנהל אותה כמו שצריך. גורמי אורח החיים שלנו הם אלה הגורמים שכן נמצאים תחת השליטה שלנו. הם כוללים התנהגויות שונות ומגוונות, כמו למשל: הרגלי אכילה לא בריאים, התנהגות יושבנית ולחץ. חוסר פעילות גופנית עלול גם הוא להוביל להתפתחות המחלה, כך שבהחלט ניתן לומר שיש גורמים שאנחנו כן יכולים להשפיע עליהם. למשל, אם נהיה יותר מודעים לעניין הזה, נוכל לעשות יותר פעילות גופנית וגם לאכול בצורה מאוזנת ובריאה יותר. גורם נוסף שמוביל לא פעם להתפתחות סוכרת, הוא כמובן גורם ההשמנה. אנחנו חיים בעידן שבו השמנת יתר היא מחלה בפני עצמה ופעמים רבות היא מובילה גם לסוכרת.
מה ניתן לעשות כדי לשפר את המצב?
אם אתם נמצאים בשלב שבו עוד לא גילו לכם סוכרת, אתם יכולים להשפיע על העניין, ובגדול. למעשה, זה נכון גם אם כבר אבחנו אתכם כחולים. כל עוד תיקחו את המושכות לידיים שלכם ותעשו שינוי, זה בהחלט יכול להשפיע לטובה. מה שכן, חשוב להבין שזה גם תלוי בחומרת המצב. כלומר, עד כמה אתם חולים ומה באמת המצב שלכם? יש כמה דברים שבצורה חד-משמעית יכולים לשפר את מצב הסוכרת, והם: הפסקת עישון, הפסקת צריכת אלכוהול ופעילות גופנית מוגברת. אם לכל זה תוסיפו גם תרופות מתאימות במידת הצורך, הרי שהיכולת שלנו לחיות עם הסוכרת הינה גדולה יותר. מה שבטוח זה שצריך גם להיות עם היד על הדופק במידה ואתם אכן חולים בסוכרת. משמעות הדברים היא שכדאי לרכוש עוד היום מכשיר לניטור סוכר. כך תוכלו לדעת בכל רגע נתון מה מצב הסוכר שלכם בדם ואם תצאו מאיזון, תוכלו לגלות זאת בשלב מוקדם יותר ולטפל בעניין.