לא כולנו התברכנו בשיניים ישרות ובחיוך הוליוודי, אבל יישור שיניים יכול לחולל פלאים, ולהעניק לכם חיוך יפה, טבעי ובריא. כיום מאפשרת הטכנולוגיה המתקדמת ליישר את השיניים בכל גיל, ולתת מענה למגוון רחב של מצבים דנטליים, באמצעות שיטות שונות.
עולם האורתודונטיה התפתח באופן משמעותי בשנים האחרונות, ועימו גם שיטות הטיפול ליישור שיניים. אם בעבר הגשר המסורתי היה הפתרון הבלעדי לשיניים לא מיושרות, בעיקר בקרב ילדים, הרי שכיום קיימות מגוון שיטות המותאמות לילדים, לבני נוער ולמבוגרים. פנינו לשוחח עם ד”ר עומר פלייסיג, אורתודונט מומחה ליישור שיניים (dr-omer.com), ששיתף אותנו בשיטות הקיימות והסביר את ההבדלים ביניהן.
גשר מסורתי – או בשמו הנוסף, סמכים מסורתיים / קוביות מסורתיות, הם סמכים קבועים ממתכת המודבקים לשיניים במרכז כל שן. במרכזו של כל סמך מתכת קיים חריץ, שלתוכו מושחל חוט מתכת גמיש אשר בהדרגה ולאורך זמן מזיז את השיניים, עד הגעה ליישור השיניים הרצוי. חוט המתכת מחובר לסמכים באמצעות גומיות קטנות אפורות או צבעוניות, שילדים ואפילו מבוגרים נהנים לבחור, וליהנות מהמראה הייחודי שלהן.
יישור שיניים באמצעות הגשר המסורתי דורש ביקורי מעקב קבועים אצל האורתודונט, בין שישה לשמונה שבועות. בבדיקות אלה מוודא האורתודונט שאכן תזוזת השיניים מתקדמת כשורה ובאופן הרצוי, ומבצע התאמות על פי הצורך.
כשמדובר בסמכים קבועים חשוב מאוד לשמור ביתר תשומת לב על היגיינת הפה, מכיוון שמזון יכול להילכד בין סמכי המתכת הקבועים לשיניים. חשוב להקפיד לנקות את השיניים באופן קבוע ולוודא שכל המזון הוסר. כמו כן, צריך להימנע מאכילת מאכלים קשים ודביקים שעלולים לגרום לסמכים להתנתק ממקומם.
יחד עם זאת, הסמכים המתכתיים הקבועים, נחשבים לעמידים וחזקים יחסית.
גשר מסורתי הוא שיטת יישור שיניים אמינה ויעילה, שהוכיחה עצמה כיעילה כבר עשרות שנים.
סמכים שקופים (קרמיים) – סמכים שקופים דומים מאוד לסמכים קבועים ממתכת, ופועלים בדיוק באותה השיטה, אך מכיוון שהם עשויים מחומר קרמי, הם נראים עדינים יותר ופחות בולטים מסמכי המתכת. הם בדרך כלל שקופים או בגוון השיניים. הסמכים הללו הם חלופה מצוינת עבור מטופלים שרוצים להצניע את היותם בתהליך טיפול ליישור שיניים.
יחד עם זאת הסמכים הקרמיים אינם חזקים כמו סמכים מתכתיים, והם נוטים יותר להישבר. כל שבירה כזו עלולה להאריך את זמן הטיפול. לכן חשוב מאוד להימנע ממאכלים קשים. כמובן שחשוב לשמור על היגיינת פה מוקפדת, ולהסיר כל מזון שהצטבר בין הסמכים לשיניים.
סמכים קרמיים מתאימים למטופלים מבוגרים, המחפשים אפשרות טיפול אורתודונטית עדינה ואסתטית יותר מבלי להתפשר על יעילות.
סמכים המוצמדים לצד הפנימי של השיניים (גשר פנימי / גשר לינגואלי) – דומים לסמכים קבועים מסורתיים, כשההבדל היחיד ביניהם הוא, שהם מוצמדים לצד הפנימי של השיניים. הסמכים בגשר הלינגואלי, אף הם עשויים ממתכת ומחוטי מתכת בדיוק כמו בגשר המסורתי, ובאמצעותם מזיזים את השיניים למיקום הנכון.
היתרון של גשר לינגואלי, הוא היותו בלתי נראה לחלוטין בשל מיקומו הנסתר, בצד הפנימי של השיניים. היתרון הנוסף, דומה לזה של הגשר המסורתי והוא יתרון החוזק והעמידות.
כמו בגשר המסורתי, יש צורך להימנע ממאכלים קשים, ולהקפיד על היגיינת פה נאותה.
קשתיות שקופותInvisalign) ) – עשויות פלסטיק גמיש, נשלפות, ומותאמות אישית לשיניים ולפה. בניגוד לאפשרויות האחרות שהוזכרו לעיל, הקשתיות אינן מוצמדות באופן קבוע לשיניים וניתן לשלוף אותן בכל עת, ולכן יש לבדוק אותן באופן קבוע ולהחליף אותן בסט קשתיות חדש, אחת לשבוע-שבועיים.
היתרון הבולט ביותר של קשתיות שקופות הוא המראה הכמעט בלתי נראה שלהן, במיוחד בהשוואה לסמכים מתכתיים וקרמיים. יתרונות נוספים של הקשתיות הם נוחות השימוש והיכולת לשלוף אותן הן בשעת הארוחה, ובכך לפתור את בעיית שאריות המזון הנלכדות בשיטות הטיפול האחרות, והן בזמן צחצוח שיניים. עם זאת, היכולת לשלוף אותן בקלות עלולה לגרום למטופל להסיר אותן גם שלא לצורך אכילה וניקיון. לכן נדרשת משמעת עצמית גבוהה, אחרת יעילות הקשתיות תפחת במידה ניכרת. על מנת שהקשתיות ימלאו את ייעודן ליישור שיניים תקין, חובה להרכיב אותן כ- 22 שעות ביממה.
הקשתיות השקופות הן טיפול פורץ דרך, המאפשר גם לבני נוער וגם למבוגרים ליהנות מיישור שיניים חדשני וכמעט בלתי נראה.
מהי השיטה הטובה ביותר ליישור שיניים?
אין שיטה אחת המתאימה לכל מטופל. כפי שהוסבר, לכל שיטה יתרונות וחסרונות. לפיכך, יש להיוועץ באורתודונט מומחה ליישור שיניים. האורתודונט יבדוק מה מפריע למטופל/ת, יבדוק את מצב בריאות הפה שלו/ה, יבחן את ההיסטוריה הרפואית ורק לאחר בדיקה יסודית ואבחון, יתאים למטופל/ת את שיטת הטיפול הכי מתאימה לו/ה, על פי הצרכים האישיים.
חשוב מאוד, להיבדק על ידי אורתודונט מומחה ליישור שיניים. חשוב לבקש לראות את הרישיון שהונפק לו מטעם משרד הבריאות.
למאמרים נוספים בנושא רפואת שיניים, פה ולסת כנסו