ככל שאנו מתבגרים, שמירה על בריאות השיניים הופכת להיות קריטית יותר ויותר בשל הסיכון האדיר למחלות ומצבים כמו מחלות חניכיים, עששת ועוד. כל מצב רפואי הקשור בשיניים משפיע ישירות על איכות החיים, על היכולת לאכול, לדבר ולשמור על תזונה בריאה. לכן, חשוב להקפיד על היגיינת הפה וביקורים סדירים אצל רופא השיניים ככל שהאדם מתבגר. למידע מפורט אודות דלקת חניכיים לחצו כאן.
אילו הרגלים יומיומיים כדאי לאמץ לשמירה על בריאות השיניים והחניכיים?
בכל גיל חשוב לשמור על בריאות השיניים והפה. עם זאת, בגילאים מבוגרים יותר מדובר בחובה של ממש – על אחת כמה וכמה אם לא הייתה הקפדה על כך לאורך החיים. הרי ההשלכות של ההתנהגות הבריאותית שלנו כצעירים, צפות ככל שאנו מתבגרים.
- צחצוח שיניים – הקפידו על צחצוח יסודי לפחות פעמיים ביום עם משחת שיניים המכילה פלואוריד. הצחצוח מסייע בהסרת פלאק, ומונע עששת ומחלות חניכיים. שימו לב גם לטכניקת הצחצוח; יש להשתמש במברשת בעלת שערות רכות ובתנועות סיבוביות עדינות כדי למנוע פגיעה ברקמת החניכיים הרגישה.
- חוט דנטלי – החוט הדנטלי מגיע לאזורים שאליהם מברשת השיניים אינה יכולה להגיע, ומסיר שאריות מזון ופלאק בין השיניים וקו החניכיים.
- מי פה – מטרתם היא להסיר חיידקים בכל חלל הפה, בעיקר באזור החניכיים אותן איננו מצחצחים כאמור. עם זאת, חשוב לבחור מי פה איכותיים אשר מונעים יובש בפה ועשויים מרכיבים טובים.
- שיניים תותבות – בדיוק כפי שחיידקים נצמדים לשיניים טבעיות כך הם נצמדים לתותבות. לכן, חשוב להקפיד לצחצח אותן מידי יום, ולהשרות אותן בתמיסת חיטוי מיוחדת. מומלץ מידי לילה.
- בדיקות תקופתיות – מבוגרים מעל גיל 72 זכאיים לבדיקות שנתיות, הסרת אבנית, צילומי נשך במסגרת סל הבריאות. שאר הטיפולים הינם במסגרת השתתפות עצמית נמוכה בהתאם לטיפול. נצלו את ההטבות האלו והקפידו על בדיקות!
- אלכוהול ועישון – בכל גיל מומלץ להימנע הם, אך על אחת כמה וכמה בגיל מבוגר שבו השיניים מאבדות מחוזקן. נסו להימנע ככל האפשר מעישון ואלכוהול, וכך תסייעו לחיזוק השיניים.
באיזו תדירות חשוב לבקר אצל הרופא?
עבור כל אדם השואף לשמור על בריאות השיניים, בדיקות שיניים קבועות הן הכרחיות. מומלץ שמבוגרים יבקרו אצל רופא השיניים לפחות פעם בשישה חודשים. עם זאת, אלו הסובלים מבעיות קיימות ושוטפות או שנמצאים בסיכון גבוה יותר למחלות שיניים – מומלץ להם לקבוע ביקורות בתדירות גבוהה יותר. במהלך הבדיקות, הרופא יוכל לזהות סימנים מוקדמים לבעיות כמו מחלות, עששת או מצבים אחרים השכיחים יותר בגיל מבוגר.
ההמלצה הטובה ביותר שנוכל לתת היא לעקוב אחר בריאות הפה, לשים לב לכל שינוי, כאב קל, יובש בפה ועוד. אם עולה הצורך, להגיע לבדיקה כמה שיותר מהר רק ליתר בטחון ועל מנת למנוע מצב של התפתחות נוספת. לקריאה נוספת וקבלת למידע מפורט אודות דלקת חניכיים לחצו כאן.