ישנן חוויות בלתי נעימות אותן איש אינו מעוניין לחוות באמת. כאב, סבל, חוסר יכולת לטפל בבעיה וחוליים שונים מהווים גורמים בלתי נסבלים שיכולים להפוך את חיינו לקשים ולא נעימים. בקע מפשעתי הינו בין החוויות המוכרות בשם קילה או הרניה והינן בין התופעות הנפוצות הגורמות לילדים רבים כאבי תופת איתם הם מתקשים להתמודד.
בקע מפשעתי הוא בין הבקעים הנפוצים ביותר אף יותר מבקע טבורי ולמרות שהוא לרוב מופיע בחודשי החיים הראשונים, יש מקרים בהם בקע מפשעתי הופיע בשלבים מאוחרים יותר בחיים. במקרים בהם הבקע מופיע בשלבים מוקדמים של החיים אז קל יותר לאבחן וגם הניתוח לטיפול בבעיה נחשב לניתוח קל ביותר בעל תופעות לוואי מינימליות, החלמה מהירה ואחוזי הצלחה גבוהים.
מהו בכלל בקע מפשעתי?
בקע מפשעתי הינו מצב הנוצר כאשר הרקמה הקרומית, היא הצפק בעובר, זה המכסה את אברי הבטן, אינו נסגר כראוי בזמן הלידה. בקרב עוברים הצפק פתוח ואמור להיסגר סמוך ללידה עם התעלה. במקרים מסוימים התעלה אינה נסגרת כראוי ולמעשה נותר מעין חלל החודרת אל חלל הבטן. מצב זה מסב אי נוחות רבה וכאבים וכאשר אינו מטופל בהקדם האפשרי הוא עלול לגרום לסיבוכים שאותם קשה להתיר בשלבים מאוחרים יותר.
הטיפול בבקע מפשעתי מצריך ערנות מצד הרופאים אבל גם מצד ההורים. במרבית המקרים, כאשר בקע מפשעתי נוצר בשלבים המוקדמים והסמוכים ללידה אזי הרבה יותר קל לזהות, לאבחן ולטפל. עם זאת, כאשר בקע מפשעתי נוצר בשלבים מאוחרים יותר בחיים אזי הקושי לאבחן אותי גדל ומצריך ערנות גבוהה יותר מצד ההורים.
כיצד ניתן לזהות בקע מפשעתי?
התסמין הברור ביותר על פיו ניתן לזהות הוא נפיחות באזור המפשעה ונפיחות זו גוברת כאשר מתקיים מאמץ כלשהו מצד הילד. על ההורים עם זאת, האחריות להיות ערניים למתרחש ולערוך אבחנה מתאימה אצל רופא במקרים בהם מתעורר חשד.
אם אתם חושדים לקיומו של בקע מפשעתי עליכם לפנות בהקדם האפשרי לאורולוג מומחה אשר יוכל למשש את האזור ולהבחין בקיומו של בקע באמצעות מישוש אשר לרוב מגלה את קיומו. במקרה של אישוש האבחנה כי אכן מדובר בבקע הרופא ימליץ על ניתוח.
חשוב לדעת כי כשלעצמו, בקע מפשעתי אינו מסוכן ועם זאת, הוא עלול להגיע למצב של כליאת הבקע. זה הוא מצב בו קיימת לולאה של מעי הנכלאת בתוך שק הבקע ואינה משתחררת. במקרים אלו יכול להיגרם קושי באספקת הדם למעי וכתוצאה מכך יכול להיווצר מצב המסכן את חייו של הילד.
בקע מפשעתי אינו מחלים ללא ניתוח ולפיכך, במקרה של חשד לקיומו של בקע מפשעתי יש לאתר את התור הקרוב ביותר לאורולוג כדי לטפל בבעיה בהקדם האפשרי. הניתוח עצמו אינו כולל סיכונים מיוחדים וגם זמן ההחלמה מהניתוח הוא קצר מאד. עם זאת, רצוי להימנע מחשיפה לגורמים העלולים לזהם ביום שלאחר הניתוח ולהקשיב להוראות הרופא.
הניתוח עצמו מבוצע תחת הרדמה מלאה, כאשר אין צורך בהכנות מיוחדות מצד ההורים. במקרים מסוימים יהיה צורך בבדיקות דם שגרתיות אבל לא יותר מזה כאשר ביום הניתוח עצמו יש להיות בצום מספר שעות טרם עריכת הניתוח.
לפרטים נוספים – בקע מפשעתי בילדים