“המרכז הרפואי סורוקה הוא דוגמה ומודל להיערכות בית חולים לשעת חירום בכלל, ולמתאר רעידת אדמה בפרט” כך בסיכום דבריהם של אנשי מנהלת התרגיל המדמה מתאר רעידת אדמה, בסורוקה.
מערך החירום בסורוקה עוסק בהכנת בית החולים לקליטה ולטיפול בנפגעים קונבנציונליים ובלתי קונבנציונליים באירועים רבי־נפגעים בשגרה ובמלחמה, תוך המשך מתן טיפול רפואי נדרש לכלל האוכלוסיה הפונה לבית החולים.
בצוות המערך: פרופ’ ג’ילברט סבג – אחראי שעת חירום ומנהל המחלקה לכירורגית ב’ בסורוקה, ד”ר מוטי קליין, מנהל היחידה לטיפול נמרץ וגב’ נורית ועקנין – אחראית שעת חירום.
האגף לשעת חירום במשרד הבריאות ופיקוד העורף, קיימו לראשונה בסורוקה, תרגיל רחב היקף במתאר רעידת אדמה הרסנית, שבעקבותיה נוצר אירוע רב נפגעים שבמסגרתו נערך ביה״ח לקליטה של עשרות נפגעים מדומים תחת פגיעה במבנים ובתשתיות בית החולים.
במהלך התרגיל הועברו מטות הנהלה ומחלקות חיוניות ממבנים ברחבי בית החולים למרחבים פתוחים.
התקיים בו זמנית תרגול סיוע של היחידה הצבאית של פיקוד העורף בסורוקה (היחצ”ב), שתפקידה לסייע בתפקוד בית החולים בחירום.
פרופ’ ג’ילברט סבג, אחראי שעת חירום ומנהל מחלקה כירורגית ב’ בסורוקה: “רעידת אדמה הוא תרחיש מורכב ומאתגר שדורש מבית החולים התנהלות נכונה. במקרה בו הוא עשוי להיפגע בעצמו הוא יידרש לטפל, בשלב הראשון, בנפגעים מבית החולים עצמו. על פי התרחיש שתרגלנו, התשתיות והמבנים נפגעים, לא יהיה חשמל, מים ולא יהיו אמצעי תקשורת, ומערכים חיוניים כמו חדרי ניתוח ייצאו מכלל תפקוד”.
מוסיף פרופ’ סבג: “התרגיל הגדול כלל פרישה והעתקה של מחלקות שלמות שנגפעו, ופרישה של חדר המיון למרחב פתוח וטיפול בנפגעים מדומים. על מנת להפוך את המצב לממשי ככל הניתן הפעלנו את מטה החירום שניהל את התרגיל ונתן מענה לתרחישים בלתי צפויים שעלו תוך כדי. בנוסף, פעלנו בשילוב כוחות צוותי הנדסה ואחזקה, וצוותי ביטחון ונערך תרגול של פינוי מגובה בשיתוף כיבוי אש”.
נורית ועקנין, אחראית שעת חירום בסורוקה: האתגר העיקרי שעומד לנגד עיננו הוא לשמור על רציפות תפעולית ורציפות טיפולית עד כמה שניתן במתאר זה, בהענקת טיפולים מצילי חיים לנפגעים”.
פרופ’ אהוד דודסון, מנהל המרכז הרפואי סורוקה: “בסורוקה – בית החולים היחיד באזור, הצוותים שלנו מנוסים בטיפול באירועים רבי נפגעים וערוכים בכל ימות השנה לתרחישים השונים. אנו מקיימים באופן שוטף תרגילי חירום כדי להבטיח את מוכנותנו לטיפול בנפגעים. במקרה זה של תרגיל מתאר רעידת אדמה, מדובר בתרחיש קיצוני שהצריך היערכות משמעותית במהלך החודשים האחרונים. בזכות אלפי עובדי בית החולים הצלחנו לסיים ולעמוד בתרגיל בהצלחה מרובה”.