הביטוי “שיניים תותבות” מתקשר הרבה פעמים במחשבה לאנשים מבוגרים, אבל אם בודקים את השטח בצורה מעמיקה יותר מגלים, שהן נמצאות גם בשימושם של הרבה מאוד צעירים. למה משתמשים בהן בגיל צעיר, האם הן מתאימות לשימוש בגיל כזה והאם יש אלטרנטיבות? במאמר זה תמצאו תשובות לכל השאלות.
למה משתמשים בתותבות בגיל צעיר?
שיניים תותבות נועדו לשימוש במקרים בהם יש חסר בשיניים. בעוד שבגילאים מבוגרים השיניים נושרות מעצמן בגלל היחלשות טבעית או נזקים מצטברים, הרי שבגילאים הצעירים החסר יכול להיגרם כתוצאה מחבלות בשיניים, מהפרעות אכילה (אנורקסיה) ומהזנחה ממושכת של היגיינת הפה. בכל אחד מהמקרים האלה אפשר להיעזר בתותבות – אותו מתקן של שיניים מלאכותיות אשר מכניסים לפה וממשיכים לתפקד ממש כאילו מדובר בשיניים טבעיות.
אבל – למרות שזה נשמע כאילו מדובר בפתרון האולטימטיבי למצבים של חסר שיניים, לשימוש בתותבות בגילאים הצעירים יכולות להיות השלכות לא כל כך חיוביות:
- נסיגת עצם הלסת – השיניים הטבעיות ממוקמות על עצמות הלסת. ברגע שהעצם מזהה שאין עליה שיניים טבעיות, היא מתחילה להיספג, והדבר עלול לגרום למראה מצומק ולא אסתטי של החלק התחתון של הפנים כמו גם למניעת האפשרות לבצע השתלת שיניים בהמשך.
- דלקות חניכיים – שימוש בתותבות גורם לשחיקה של החניכיים, והוא גם גורם להצטברות של שאריות מזון בין התותבות לשיניים הטבעיות. כתוצאה מכך עלולות להיגרם דלקות חניכיים כרוניות הגורמות לאי נוחות קשה ולכאבים.
- סרטן הפה – השימוש בתותבות עלול לגרום לפציעה של רקמת החניכיים ושל הלחי הפנימית, מה שעלול להגדיל את הסיכון להתפתחות סרטן הפה.
בנוסף לכל אלה, השימוש בשיניים תותבות בגיל צעיר עלול להגביל מאוד את היכולת להיות כמו כולם. אחרי הכל, עם התותבות קשה יותר לעשות פעילויות כמו בנג’י ושאר פעילויות אקסטרימיות, קשה יותר לאכול בצורה חופשית, הספונטניות הופכת להיות מצרך מאוד נדיר, הביטחון העצמי יכול לרדת פלאים בדיוק בגילאים שבו צריך שהוא יהיה כמה שיותר בגבהים ועוד.
לאור כל העובדות האלה, רוב רופאי השיניים לא ממליצים לצעירים לבחור באפשרות של שיניים תותבות, ומציעים להם אפשרויות טיפוליות אחרות. השתלת שיניים ביום אחד יכולה להיות פתרון מוצלח מאוד עבור רובם, שכן אפשר לשחזר את השיניים הטבעיות באמצעות שיניים מלאכותיות קבועות בתהליך שלוקח רק יום אחד. למרות זאת, ישנם מקרים בהם יומלץ לצעירים לבחור באפשרות של תותבות, למשל במקרים של בעיות תקציב או של חרדת טיפולים חריפה מאוד. אחרי הכל, הן מבחינת תפקוד והן מבחינת הביטחון העצמי עדיף להיות עם שיניים מלאכותיות תותבות מאשר להיות בלי שיניים בכלל.
מה לגבי גילאים מבוגרים? בגילאים יותר מבוגרים אפשר בהחלט לבחור באפשרות של שיניים תותבות, גם משיקולי חרדת טיפולי שיניים וגם משיקולי תקציב, ולהשיג המשך פעילות מלאה מבלי לפגוע באיכות החיים. בכל מקרה שבו בוחרים באפשרות הזאת חשוב מאוד לפנות לרופא שיניים אשר מתמחה בתחום ואשר יש לו ניסיון רב בהתאמה של מתקני שיניים מלאכותיות.