במאמר שלפניכם נציג מספר אביזרים שתפקידם לסייע לשיקום ניידות שעה שהיא נפגמת לתקופה זמנית או ממושכת, כמו למשל מקלות הליכה, עמודי תמיכה ועוד.
שיקום ניידות
ניידות היא לא דבר מובן מאליו. רוב האוכלוסייה נתקלת במהלך חיה בתקופה קצרה בה הניידות נלקחת ממנה או נעשית מוגבלת, בשל פציעות דוגמת שבר ברגל, מתיחת גיד וכדומה.
כאשר מגיעים לגיל השלישי ההיתכנות לפציעות המגבילות את הניידות גדלה, כיוון שהגוף כבר אינו צעיר ואותות כל השנים בהן הוא עבד ניכרים בו. יתר על כן, ההחלמה מפציעות אלו הינה מורכבת ביותר, שכן הודות לזמן הרב שלוקח לגוף להתאושש מהפציעה השרירים והמפרקים באזור מתנוונים באופן חלקי ויש צורך להחזיר אותם לפעילות. אם לא כן, ייתכן והניידות של הנפגע לא תחזור.
כדי להחזיר את הניידות למי שנפגע, יש צורך בתהליך שיקום ארוך. במהלך תהליך השיקום תתבצע עבודה על השרירים והאזור הפגוע כדי להחזיר לו את היכולת שאבדה, ובנוסף יתבצע תהליך שמטרתו להרגיל את מי שנפגע להפעיל את האזור הפגוע.
השיקום יכול להתבצע באמצעות אשפוז יום, הליכה למכון פיזיותרפיה או ריפוי בעיסוק או אף בבית. אופן השיקום ותוכנו ייקבע על ידי הרופא האחראי לפגיעה.
אביזרים נלווים לשיקום ניידות
כדי לייעל את תהליך שיקום הניידות, ישנם מגוון אביזרים בהם ניתן להיעזר כדי להפוך את התהליך למהיר יותר, נוח יותר או מותאם באופן ספציפי לצרכי המטופל והפגיעה שחווה. הם יכולים להקל על המטופל לבצע פעולות שהיה רגיל אליהן וגם לספק תמיכה ותחושת יציבות.
על אביזרים אלו ניתן למנות:
עמודי תמיכה ניידים – ניתן להעמיד במקומות נבחרים בתוך הבית ולהזיז בעת הצורך. העמוד נטוע במקום באופן יציב והמשתקם יכול להיעזר בו כדי לקום, להתיישב או להישען
מקלות הליכה – מקלות ההליכה נועדו לתת תמיכה לגב ולהעביר את נשיאת המשקל מהרגליים אל הידיים, כדי לא להעמיס עליהן יותר מידי כשהן מתרגלות לתפקד מחדש. בנוסף, ישנם מקלות שמסוגלים לעמוד במקום באופן יציב וניתן להיעזר בהם גם בשביל תמיכה בעת קימה או ישיבה.
סדים – סדים הם עזר אורטופדי למי שסובל מבעיה בכפות הרגליים, או שהן אינן מסוגלות לעמוד בלחץ שמופעל עליהן במהלך פעילות היומיום. הסדים תומכים ברגל, שומרים עליה ישרה ומאפשרים לכף הרגל לנוח מהלחץ התמידי שמופעל עליהן.
רולטורים – רולטורים הינם אביזרים דמויי הליכונים, אך בשונה מהליכון אין להם רגליים יציבות אלא גלגלים בלבד. הרולטור מאפשר להעביר אליו את המשקל, להיתמך בו ולהיות יציבים יותר. הוא מיועד למי שמסוגל ללכת באופן יציב יחסית ולמי שחווה קושי בהזזת הליכון.
הליכונים – ההליכונים הם אביזר שיקום הניידות המוכר ביותר, הם פחות נוחים לשימוש מהרולטורים אך הם יציבים יותר ומתאימים בעיקר לבני הגיל השלישי שהרולטורים לא מספיק יציבים עבורם, ויחד עם זאת דורשים שימוש רב בפלג הגוף העליון. ישנם הליכונים עם שני גלגלים והליכונים ללא גלגלים בכלל, כאשר התנועה יותר מהירה וחלקה עם הליכון בעל שני גלגלים.
סיכום
לסיכום, כדי לחזור לניידות לאחר פגיעה בה יש צורך להשקיע מאמצים ועבודה פיזית. מלבד תרגילי פיזיותרפיה והשיקום המובנים מאליהם, ישנם עוד מגוון אביזרים עליהם עברנו כאן בהם ניתן להיעזר כדי לעבור את השיקום ביתר קלות ונוחות. חשוב מאוד להתייעץ עם מומחה ולבחור את האביזר שהכי מתאים לצרכים הנקודתיים של המשתקם.