לרגל “יום ללא עישון הבינלאומי שחל בשבוע שעבר מציג מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן מספר מחקרים מענינים ומפתיעים שנערכו לאחרונה בנושא עישון:
מחקר מרתק, מצא קשר בין עישון טבק ומזהמי אוויר ביתיים למחלות נשימה בקרב כלבים וחתולים. חוקרים מטאיוואן ביקשו לבדוק את הקשר בין מזהמי אוויר ביתיים, ביניהם בערה של כימיקלים שונים, אדי אפייה ומעישון טבק, לבין בעיות ומחלות נשימה בקרב חתולים וכלבים אשר חיים עם בעליהם וחשופים אף הם למזהמים השונים.
>>הצטרפו עכשיו לדף הפייסבוק של מדינט – פורטל בריאות, רפואה ורווחה<<
מזהמי אוויר ביתיים, ביניהם עישון טבק, מוכרים בתור איום בריאותי על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) כמחוללי מחלות נשימה ומוות, ופוגעים במיליוני בני אדם מדי שנה. באזורים עירוניים גם בעלי חיים מבויתים, כמו חתולים וכלבים חשופים למזהמים השונים, היות והם חולקים עם בני האדם סביבת חיים משותפת.
למחקר זה גויסו 348 בעלי חיים: 230 כלבים ו-118 חתולים אשר הגיעו עם בעליהם לבית החולים הווטרינרי של אונ’ טאיוואן בעיר הבירה טאיפיי. בעלי החיים גויסו למחקר על בסיס הסכמה של בעליהם למילוי שאלונים בנוגע למצבם הבריאותי ומזהמי אוויר בסביבת מגורי בעלי החיים, ולאחר שהסכימו לביצוע מדידה של רמת זיהום ביתי. במחקר זה השתתפו רק בעלי חיים השוהים בבית. כל בעלי החיים נבדקו על ידי וטרינרים וחולקו ל-2 קבוצות: אילו שסובלים מבעיות נשימה שונות, כגון: קוצר נשימה, שיעולים, נשימה כבדה, נחירות ועוד, ולאילו שאינם סובלים ולא סבלו בעבר מבעיות נשימה (קבוצת הביקורת).
מעיבודים סטטיסטיים של נתוני המחקר נמצא, כי השילוב של בעירת קטורת עם עשן טבק בבית הגביר את קיומן של בעיות נשימה בקרב כלבים, אם כי קשר זה אינו מובהק סטטיסטית. לעומת זאת, משקלול הנתונים נמצא, כי חתולים אשר חיים בסביבת מגורים עם רמה גבוהה של מזהמי אוויר, ונחשפים בין היתר לעישון טבק, נמצאים בסיכון גבוה פי 4 לבעיות ולמחלות נשימה שונות, לעומת חתולים אשר חיים בסביבת מגורים עם מדד זיהום אוויר ממוצע.
המחקר פורסם במהדורת פברואר 2018 של כתב העת המדעי Journal of Veterinary Internal Medicine ותורגם על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן. לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.
מי שמעשן סיגריות אלקטרוניות נחשף למתכות רעילות
מחקר חשוב מצא כי אדי סיגריות אלקטרוניות הם מקור פוטנציאלי לחשיפה לעופרת ומתכות רעילות. סיגריות אלקטרוניות מייצרות אדים על ידי חימום נוזל באמצעות סליל מתכתי.
חוקרים מאוניברסיטאות מובילות בעולם, וביניהן ג’ונס הופקינס וקולומביה בארה”ב, ואונ’ גרנדה בספרד, בדקו האם פעולת חימום הסליל גורמת להעברת מתכות רעילות לנוזל האידוי בתא האידוי ולתרסיס (אירוסול). לשם כך הם בדקו את מתקני המילוי, האירוסול ושאריות הנוזל בתאי האידוי של 56 סיגריות אלקטרוניות של צרכנים שעשו בהן שימוש יומיומי. במרבית הדגימות נמצאו ריכוזים גבוהים של אלומיניום, כרום, ניקל, עופרת, אבץ, מנגן, ברזל, נחושת, אנטימון ובדיל.
חלק מהמתכות וביניהן מנגן ואבץ הופכות לרעילות בפעולת השאיפה. ב-55% מדגימות האירוסול, תאי האידוי והמחסניות אותר קדמיום, וארסן אותר ב-10.7% מהדגימות. בכ-50% מדגימות האירוסול אותרו ריכוזי כרום, מנגן, ניקל ועופרת גבוהים מהמותר על פי הסוכנות לרישום מחלות וחומרים רעילים (ATSDR – Agency for Toxic Substances and Disease Registry) השייכת למשרד הבריאות האמריקאי. לסיכום, ריכוזים גבוהים במיוחד של מתכות שאותרו בתרסיס (באירוסול) ובדגימות תאי האידוי, מדגימים שמגע הסליל המתכתי בעת חימום הנוזל גורם לחדירת המתכות לנוזל המילוי. מתוצאות המחקר עולה כי סיגריות אלקטרוניות הם מקור פוטנציאלי לחשיפה ושאיפה של מתכות רעילות.
>>הצטרפו עכשיו לדף הפייסבוק של מדינט – פורטל בריאות, רפואה ורווחה<<
המחקר פורסם במהדורת פברואר 2018 של כתב העת המדעי Environmental Health Perspectives ותורגם על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן. לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.
מוזמנים לקרוא כתבות נוספות באתר הבריאות מדינט >>