אוטיזם זו הפרעה נוירו-התפתחותית המשפיעה על הכישורים החברתיים, התקשורתיים וההתנהגותיים של אנשים.
כיום נעשה שימוש במונח הספקטרום האוטיסטי (ASD- Autism Spectrum Disorder) אשר מחדד את העובדה, שלמרות שאנשים המאובחנים עם אוטיזם יש קשיים שונים בתחומי התקשורת, היחסים הבינאישיים, המחשבה או דפוסי ההתנהגות, עדיין כל אחד מהם נמצא במקום אחר על הרצף, מה שאומר שיהיו אנשים על הספקטרום האוטיסטי שיוכל לקיים חיים עצמאיים, לעומת אחרים שתמיד יזדקקו לתמיכה וסיוע.
אבחון
האבחון מתבצע בדרך כלל על ידי צוות של מומחים, לרבות פסיכולוגים, רופאים המתמחים בתחום התפתחות ילדים ונוירולוגים לילדים. המדריך האבחוני והסטטיסטי של הפרעות נפשיות, מהדורה 5 (DSM-5) מפרט את הקריטריונים לאבחון אוטיזם, ביניהם נמצאים ליקויים מתמשכים בתקשורת וביצירת אינטראקציה חברתית, דפוסי התנהגות, פעילויות או תחומי עניין רפטטיביים ותסמינים המופיעים בילדות המוקדמת. יש לציין כי האבחון הוא אינו תהליך חד משמעי ולא פעם שלב זה עשוי להיות ארוך ומורכב.
אוטיזם בתפקוד גבוה
אוטיזם בתפקוד גבוה (HFA) הוא מונח המשמש לתאר אנשים המאובחנים על הרצף האוטיסטי שהיכולות הקוגניטיביות, האינטליגנציה וכישורי השפה שלהם הנם ברמה הממוצעת או מעל הממוצע. HFA זהו אינו אבחון רשמי, אך לעתים קרובות משתמשים בו כדי להבדיל בין אנשים על הרצף האוטיסטי שאינם מתמודדים עם מוגבלות שכלית. יחד עם זאת, אנשים עם אוטיזם בתפקוד גבוה, עדיין עשויים להתמודד עם אתגרים חברתיים, תפקודיים וחושיים, בין היתר.
גישות ושיטות טיפול
אין תרופה לאוטיזם, אך התערבות מוקדמת וטיפול יוכלו לשפר את איכות החיים עבור אנשים המתמודדים עם ההפרעה. ניתוח התנהגות יישומי (ABA) זו גישה טיפולית נפוצה ללימוד מיומנויות חברתיות, תקשורתיות והתנהגותיות. גישה זו משתמשת בחיזוק חיובי על מנת לעודד התנהגויות רצויות ולהפחית התנהגויות לא רצויות. צורות טיפול אחרות יהיו קלינאיות תקשורת (ריפוי בדיבור ושפה), ריפוי בעיסוק וקורסים לפתוח מיומנויות תקשורת חברתית. גם טיפול תרופתי יכול לעזור במקרים בהם מטופלים מתמודדים עם חרדה, דיכאון והפרעות קשב וריכוז (ADHD).
מנגנוני התמודדות
התמודדות עם אוטיזם יכולה להיות מאתגרת, הן עבור אנשים עם ההפרעה והן עבור משפחותיהם. מנגנון התמודדות חשוב יהיה ללמוד על ההפרעה והמשמעויות שלה ולהתחבר עם אנשים ומשפחות אחרים שחווים חוויה דומה. בנוסף פניה למסגרות ייעודיות אשר יכולות לעזור לאנשים עם אוטיזם ולמשפחותיהם להרגיש פחות מבודדים ויותר נתמכים, גם תהיה החלטה מעולה.
לבסוף
אוטיזם זו הפרעה מורכבת שיכולה להוביל לאתגרים משמעותיים לאלו הסובלים ממנה ולמשפחות שלהם. אבחון מקצועי וטיפולים יכולים לשפר את איכות החיים, במיוחד כאשר מתחילים בשלב מוקדם. מעבר לכך מנגנוני התמודדות, ומסגרות חינוך ותמיכה ייעודיות, יכולות לעזור לאנשים ולמשפחות להתמודד טוב יותר עם האתגרים הנלווים.
חשוב גם לזכור, שאנשים עם אוטיזם הם אנשים ייחודיים עם חוזקות ואתגרים משלהם, וההתמקדות צריכה להיות בהעצמתם כך שיוכלו למצות את מלוא הפוטנציאל שלהם.