המודעות לחשיבות הרבה של איכות מי השתייה שאנחנו וילדינו מכניסים לגופנו הופכת נפוצה ונרחבת יותר ויותר בישראל כיום. בעוד במרבית המדינה ניתן למצוא מי שתייה באיכות סבירה יחסית בברזים, עדיין קיים המון מקום לשיפור. במקומות רבים, הן במרחבים עירוניים והן ביישובים קטנים ובפריפריה יש הרבה מה לנקות ולסנן מהמים, במקרים רבים בגלל הצנרת הישנה בה הם עוברים. מסיבות אלו ניתן למצוא כיום ביותר ויותר משקי בית בארץ מערכות סינון מים מסוגים שונים. כיצד בכלל עובדות מערכות סינון מים ומהן האפשרויות העיקריות והמומלצות ביותר בתחום זה?
אוסמוזה הפוכה ומערכת סינון מים מתחת לכיור – איך זה עובד?
קיימות שיטות רבות ושונות לסינון מים, ומספר שיטות עיקריות באמצעותן עובדות מערכות סינון מים ביתיות, מהסוגים שנמצא בבתים בארץ.
לדוגמה, מערכות סינון מים מסוימות פועלות באמצעות טכנולוגיה של אוסמוזה הפוכה (אותה הטכנולוגיה המשמשת להתפלת מי ים), במסגרתה מועברים המים בלחץ גבוה יחסית אשר גורם למלחים ולמינרלים שבהם להיפרד מהמים עצמם. במסגרת תהליך זה לא רק המלחים והמינרלים מופרדים מהמים, אלא גם גורמים זרים ולא רצויים נוספים אותם ניתן למצוא בצנרות רבות בארץ, דוגמת חלודה או לכלוכים מסוגים שונים.
דוגמה נוספת לטכנולוגיה אותה ניתן למצוא במערכות סינון מים ביתיות רבות, ובפרט ברבות מאותן מערכות סינון מים מתחת לכיור המותקנות במטבחים רבים, היא שיטת חילוף יונים, במסגרתה מועברים המים דרך צינור בו קיימים גרגרים טעונים , אשר אליהם מחוברים (באמצעות תהליך אשר בוצע מבעוד מועד) יונים של הידרוניום או הידרוקסיד. אין טעם להיכנס יותר מדי לכימיה של איך הכל עובד, אך בגדול ניתן לומר כי כאשר המים מועברים דרך הצינורות הללו יוני המלח הממוסים בהם נספחים לגרגרים הקיימים בצינורות של מערכת הסינון וכך מתקבל חילוף יונים – תהליך אשר בסופו נותרים מים מסוננים ומתוקים, גם אם היו לפני כן מזוהמים או מליחים יתר על המידה.
קיימות שיטות נפוצות נוספות לטיהור מים, דוגמת שימוש בפילטר המכיל גרגרי פחם (כפי שניתן למצוא בקנקני סינון המים הביתיים הנפוצים יחסית גם כן בישראל), אך מערכות סינון המים האיכותיות והמומלצות ביותר הן אלו הכוללות מספר פילטרים שונים ומותקנות לרוב מתחת לכיור המטבח. המעבר דרך מספר פילטרים ושימוש בשיטות מתקדמות דוגמת חילוף יונים, מספקות מי שתייה טעימים ואיכותיים ביותר, גם בבתים עם צנרות בעייתיות במיוחד ואפילו במקרים של זיהום במקור המים.
איזו מערכת סינון מים להתקין בבית?
במידה ואתם מתלבטים באיזו מערכת טיהור מים לבחור עבור הבית, כדאי לזכור כי מדובר במים שאנחנו ובני משפחתנו שותים מדי יום, כמו גם המים בהם אנו משתמשים לבישול וכו’. במילים אחרות – מדובר באחד הדברים הבסיסיים והחשובים ביותר שאנחנו מכניסים לגופנו מדי יום, כך ששווה לא להתחשבן כלל על רמת האיכות של מערכת סינון המים,ולהתקין כזו אשר עושה את העבודה בצורה טובה ובטוחה לאורך זמן, גם (ובמיוחד) אם אתם מתגוררים בבניין ישן, למשל, בו הצנרת אינה חדישה או נקייה במיוחד.
על פי רוב, ההמלצה עבור מי שמעוניין בסינון ופילטור מים ברמה גבוהה ואמינה היא להתקין מערכת סינון מים מתחת לכיור, כאשר מומלץ במיוחד להשקיע במערכת הכוללת מספר פילטרים שונים ומבטיחה איכות מים גבוהה ביותר, כמו גם טיפול בטעמי לווי שונים. לדוגמה, ניתן לרכוש כיום מסנן מים בארבעה שלבים אותו מתקינים מתחת לכיור, הכולל סינון ראשוני על ידי סנן קשיח המסנן משקעים שונים, גם הקטנים ביותר שבהם, שני סנני פחם המטפלים בכל סוגי הכימיקלים, הכלור וטעמי הלווי שעשויים להיות במים, וסנן קוקוס אשר משביח את טעם המים.
ההבדל יהיה ניכר מיד בטעם של המים, ורמת איכותם תבטיח שהגוף שלכם מקבל את המים הטובים, הנקיים והאיכותיים ביותר שאתם יכולים לבקש.