וועדת הבריאות דנה היום (שני) בקושי באספקת תרופות למטופלים, בעקבות הדיווחים על כך שכבר יותר משבועיים שאין אספקה של תרופות לבתי המרקחת בישראל – והמחסור עשוי להימשך עד יום ראשון ואולי אף מעבר לכך – זאת כיוון שחברת “נובולוג” שהיא המפיצה הבלעדית של כל סוגי התרופות של חברות הפארמה הרב לאומיות, הודיעה על מעבר לתוכנת ניהול חדשה ועל עצירת כלל ההזמנות למשך 12 יום.
הבעיה היא שגם כעת, לאחר שלכאורה האספקה אמורה הייתה להתחדש, בחברה לא סיפקו את ההזמנות שהיו אמורים לספק, ובעלי בתי המרקחת חוששים שגם ביום ראשון לא תחודש האספקה כנדרש בשל תקלות בתוכנה.
כמו-כן דווח כי בבתי מרקחת פרטיים רבים נותרו חפיסות בודדות של תרופות ואף חוסר נקודתי במלאים של תרופות. מאינסולין ותרופות להפרעת קשב וריכוז ועד לחיסונים, תרופות למלריה, כימותרפיה, תרופות להורדת כולסטרול או ליתר לחץ דם.
![סל התרופות](https://www.medinet.co.il/wp-content/uploads/2023/12/packings-pills-capsules-medicines-תרופות-צילום-freepik.jpg)
לדברי יו”ר הוועדה, ח”כ יוני משריקי (ש”ס) “המשבר הנוכחי באספקת התרופות מדגיש עד כמה חיוני להבטיח מערך יציב ומתפקד, שייתן מענה מיידי לכל מטופל הזקוק לטיפול תרופתי חיוני. כאשר מטופלים נאלצים לנסוע מרחקים גדולים כדי להשיג את התרופות שלהם, להמתין זמן רב לקבלתן, או במקרים מסוימים אף להישאר ללא מענה—מדובר בפגיעה משמעותית בבריאותם ובאיכות חייהם. על משרד הבריאות לפעול להסקת מסקנות ולחיזוק המנגנונים שיבטיחו מענה יעיל גם במקרים של שינויים תפעוליים. ועדת הבריאות תמשיך לעקוב אחר ההתפתחויות ולוודא כי יינקטו הצעדים הנדרשים למניעת הישנות מקרים דומים בעתיד”.
מירי טריינין, ראש אגף הרוקחות במשרד הבריאות, סיפרה על הגדרות בחוק לרישום התרופות, זכויות המפיץ וחובותיו, הקפדה על איכות התרופות, איסוף תופעות לוואי, איסוף תרופות שפג תוקפן או פגומות – וחובת אספקת סדירה. עם קבלת המידע על החלפת מערכת המחשוב בנובולוג – בודק המשרד את תפקוד החברה ומפעיל עליה לחץ, והתקלה תנותח ויגבשו מסקנות כדי למנוע אירוע דומה בעתיד. קיים עדיין חוסר בתרופות – אם כי נרשם שיפור בהתנהלות החברה. מדובר בחברה גדולה ומשמעותית ולכן החוסר ניכר.
![](https://www.medinet.co.il/wp-content/uploads/2024/06/סופר-פארם-תרומת-תרופות-חברים-לרפואה.jpeg)
ח”כ טטיאנה מזרסקי (יש עתיד) ביקשה לדעת אם היו אירועים דומים בעבר, ומה נעשה כדי להתכונן לאירוע דומה, והאם החברה עידכנה מראש את משרד הבריאות על הצפוי.
אביעד בוסי, מנכ”ל קבוצת נובולוג, סיפר על ההיערכות הממושכת להחלפת מערכת המיחשוב כדי לשפר את השירות והאספקה. ניתנה אפשרות למשיכת אספקה מוגברת והצטיידות לפני ההחלפה, ועם פתיחת המערכת החדשה בתוך שבוע ימים היא אפשרה אספקה חדשה, אך עם הפעלתה התגלו מספר תקלות. הוא הדגיש כי מדובר במערכת מקיפה, הבודקת את רישיון בית המרקחת, הרשאת התרופה המדוברת, משיכת התרופה מהמחסן ואספקתה. בשבועיים הקרובים האספקה תתייצב – גם לבתי החולים. “טיבו של האירוע הנוכחי הוא אי-הוודאות, לא מדובר בבאג אחד”.
![](https://www.medinet.co.il/wp-content/uploads/2018/11/IMG_20180603_183233-1024x768.jpg)
הרב ברוך ליברמן, מנכ”ל “חברים לרפואה” סיפר על פניות קורעות-לב של חולים סופניים, ואילו ד”ר שרון חובב מחטיבת הלוגיסטיקה ב”כללית”, הדגיש את הגדלת המלאי מראש לפני החלפת המערכת, אך עדיין קיים חוסר בתרופות מיוחדות או נדירות, אך ניכר שיפור בהתנהלות “נובולוג”.
הוועדה ביקשה ממשרד הבריאות, כפתרון לטווח המיידי – לכנס בדחיפות שולחן עגול בין כלל השותפים בתחום אספקת התרופות (קופות חולים ובתי מרקחת פרטיים, חברות תרופות ובתי מסחר ועמותות) על מנת להיחלץ מהמחסור הנוכחי. הוועדה תקבל דיווח שבועי על מצב הטיפול במחסור ועד לסיום המשבר. בטווח הבינוני והארוך – הוועדה מבקשת שהצוות שהוקם במשרד, יכין תכנית מגירה מפורטת לניהול מצבי חירום בתחום אספקת התרופות שכוללת את כלל גופי הבריאות בישראל, כדי שהמצב שאליו נקלענו לא יחזור על עצמו.