חנק בלידה, או אספיקציה, הוא מצב שנגרם כשתינוק אינו מקבל מספיק חמצן לפני הלידה, במהלכה או מיד לאחריה. מחסור בחמצן עלול להוביל לפציעות קבועות, ומצב זה מתרחש בממוצע של לידה אחת מתוך אלף לידות, עם שכיחות גבוהה יותר בקרב תינוקות שנולדו בטרם עת.
אספיקציה עלולה לגרום לפציעות במוח של התינוק, בריאות, בכליות ובאיברים אחרים. במקרים מסוימים, אספיקציה עלולה לגרום למוות, ואצל פגים היא עלולה לגרום לשיתוק מוחין, לקויות התפתחותיות, בעיות ראייה והפרעת קשב וריכוז.
אספיקציה עלולה גם להתרחש מבלי שאיש ידע
הנזק שנגרם לתינוק כתוצאה מאספיקציה תלוי בפרק הזמן בו נשלל ממנו חמצן ובאיזו מהירות בוצעה תגובת הטיפול הנכון. השלב הפוגעני הראשון של חנק מתרחש בדקות הראשונות של העדר החמצן אצל התינוק.
הגורמים העיקריים לאספיקציה כוללים:
- דרכי נשימה חסומות
- רמות חמצן שאינן מספקות בדם האם
- לחץ דם גבוה או נמוך מדי אצל האם
- הפרדה מוקדמת של השליה מהרחם.
- דחיסה או צניחה של חבל הטבור.
גורמים נוספים לאספיקציה
אספיקציה עלולה להיגרם גם כתוצאה מחוסר חמצן בדם האם לפני הלידה או במהלכה, או כתוצאה מבעיות בהפרדת שליה מהרחם מהר מדי. לידה ארוכה או קשה או זיהום אצל האם או התינוק עלולים לגרום לחנק.
חוץ מזה, כשלאם יש רמת סוכר גבוהה או נמוכה בדם, היא עלולה ללדת תינוק עם אספיקציה. גורם נוסף הוא מצב בו תינוק נולד עם אנמיה, כשהתאים בגופו אינם מסוגלים להוביל חמצן כראוי לאיברים.
תינוק שסובל ממחסור בחמצן עלול להתקשות בנשימה או לא לנשום כלל, ועורו עשוי להיות בגוון כחלחל וחיוור, עם דופק נמוך. לתינוקות עם חנק יש לרוב ליקויים ברפלקסים ובטווח תנועת השרירים והם עלולים לסבול מהתקפים. גם מצב בו יש יותר מדי חומצה בדם נחשב כתסמין לחסר בחמצן.
תסמיני אספיקציה בלידה
התסמינים הברורים של אספיקציה בלידה, שצריכים להיות מזוהים במהירות על ידי רופאים וצוותים רפואיים הם:
- לחץ על חבל הטבור
- דופק נמוך של התינוק
- נשימה חלשה של התינוק או מצב בו התינוק אינו נושם כלל
- גוון עור כחלחל או חיוור של התינוק
- יותר מדי חומצה בדם
- התינוק חווה התקפים.
אספקת חמצן שאינה מספקת לתינוק עלולה להוריד את קצב הלב, לחץ הדם ואת זרימת הדם מהלב. מצב זה עלול לגרום לחוסר באספקת דם מספקת לאיברים ולרקמות, מה שעלול לגרום נזק לתאים. המוח, הלב, הריאות, הכליות ומערכת העיכול עלולים להיפגע בגלל חוסר זרימת חמצן תקינה.
איך אספיקציה מטופלת?
האופן בו ניתן לטפל באספיקציה ומועד הטיפול הדרוש קובע את מידת הפציעות של התינוק כתוצאה מהמצב. תינוקות עם חנק קל מקבלים תמיכה בנשימה עד שהם יכולים לנשום בכוחות עצמם. יחד עם זאת, תינוקות עם חנק חמור עשויים להזדקק להנשמה, טיפול נשימתי, נוזלים ותרופות על מנת למנוע התקפים ולשלוט בלחץ הדם.
בחלק מבתי החולים רופאים משתמשים במאוורר עם כוח פעולה גבוה שמספק נשיפות חמצן מהירות וקטנות לריאות השבריריות של התינוק, על מנת למנוע נזק לריאות. וזה לא הכול. חלק מהרופאים עשויים לתת חומצה חנקתית דרך צינור נשימה כדי להרחיב את כלי הדם בריאות.
תגובה הולמת של רופאים וצוותים רפואיים
בהתאם לחומרת המצב, רופאים עשויים גם לבחור טיפול של קירור גוף התינוק למשך שלושה ימים כדי לסייע במניעת נזק מוחי. חלק מהתינוקות עשויים גם להיות מחוברים למכונת חמצון חוץ גופית, משאבת לב-ריאה שמספקת תמיכת חיים זמנית לתינוק עם לב וריאות שאינם מתפקדים כראוי.
רופאים וצוותים רפואיים יכולים לזהות אספיקציה באמצעות מעקב אחר רמות החומצה, איתור בעיות נוירולוגיות, מדידת ציון אפגר שמראה את פעימות הלב, הנשימה, הרפלקסים והצבע של התינוק, ומעקב אחר דופק העובר שמודד את קצב הלב שלו.
אם קצב הלב יורד לפתע, דופק העובר יכול להזהיר את הצוות הרפואי, כך שניתן לנקוט בפעולה להשבת קצב הלב לקדמותו. אם הרופא או הצוות אינם מסוגלים להשיב את דופק התינוק לקדמותו, יש לנקוט בפעולות חירום.
תופעות לוואי של אספיקציה בלידה
בהתאם למהירות התגובה והטיפול באספיקציה, עשויות להתרחש מגוון תופעות לוואי. מכיוון שהמצב גורם לחוסר בחמצן שמגיע למוח, כל אחת מהפציעות הבאות עלולה להתרחש:
- שיתוק
- שיתוק מוחין
- התקפים
- שבץ עוברי
- התפתחות לקויה
- ליקויים גופניים.
האם הייתה זו רשלנות רפואית?
למרות שאספיקציה היא פציעה טראומטית, לא תמיד היא מתרחשת באשמת רופא. פגיעת לידה זו עלולה להתרחש בשל מגוון רחב של נסיבות. יחד עם זאת, חשוב להכיר מתי יתכן שהמצב התרחש בגלל רשלנות רפואית. דוגמאות לרשלנות רפואית שעלולה לגרום לחנק בלידה כוללות:
- אי הכרה בסיכונים או בסיבוכים קיימים.
- עיכוב לידה קיסרית.
- אי תגובה לסימני מצוקה עוברית.
- שימוש שגוי בכלי לידה.
- אי טיפול בפציעות במהירות ובהתאם.
איך עורך דין לרשלנות רפואית יכול לסייע להורים שילדם סובל מאספיקציה?
אספיקציה עלולה להוביל לפגיעה מוחית ולפגיעה באיברים אחרים, ואם אתם חושדים שילדכם סובל מהמצב עקב התנהלות רשלנית של הרופאים או הצוות הרפואי, חשוב שתפנו לקבלת ייעוץ משפטי.
עורכי דין מומחים לרשלנות רפואית יבדקו היטב את הגורם לפציעתו של ילדכם, על מנת לקבוע אם היא נגרמה כתוצאה מכישלון הרופא לנקוט בצעדי המניעה ההולמים לפני הלידה, במהלכה או לאחריה. אם סיבת הפגיעה היא תוצאה של רשלנות רפואית, עורכי הדין יחתרו להשגת הפיצויים להורים ולילד.