מרכז חדשנות טכנולוגי ראשון מסוגו הוקם בבית החולים אלי”ן בירושלים המרכז יתמקד בפיתוח מוצרים וטכנולוגיות לשיפור התפקוד ואיכות החיים של ילדים בעלי צרכים מיוחדים ויציע מודל יזמות ייחודי המשלב יזמים ואנשי פיתוח לצד קהל היעד (ילדי אלי”ן) ומרחב עבודה פיזי מהמתקדמים בעולם.
- המרכז מוקם בהשקעה של כ-6 מיליון ₪ בסיוע של הביטוח הלאומי, הרשות לפיתוח ירושלים ותורמים נוספים
חדשנות הפרוייקט מתבטאת לא רק בתוצריו העתידיים פורצי הדרך אלא גם במודל היזמות החדשני הייחודי המפגיש באופן בלתי אמצעי בין יזמים ואנשי פיתוח לקהל היעד שלהם (ילדי אלי”ן… ואחרים) ואנשי מקצוע מובילים, ומעמיד לרשותם אזור עבודה פיזי הכולל מעבדה ביומכנית מהמתקדמות בעולם. הוא מוקם בסיוע הביטוח הלאומי- הקרן לפיתוח שירותים לנכים, הרשות לפיתוח ירושלים וגורמים נוספים, ובית החולים מחפש שותפים נוספים למיזם.
במרכז החדשנות יופעלו שני ערוצי פעילות:
פל”א – זירת חדשנות בשיתוף עם הביטוח הלאומי ו-XLN, בה יפותחו פתרונות טכנולוגיים המותאמים באופן אישי לילדים עם צרכים מיוחדים.
ALYNnovation – מסלול חדשנות בשיתוף עם הרשות לפיתוח ירושלים והמשרד לירושלים ומורשת המיועד למייקרים, יזמים וסטארטאפיסטים של מוצרים ופיתוחים לילדים בתחום הטכנולוגיה המסייעת, המכוונים לקהל רחב ולשוק בינלאומי.
בית חולים אלי”ן הינו מרכז לשיקום ילדים ונוער היחיד בארץ ומהמובילים בעולם. בי”ח אלי”ן מתמחה באבחון ושיקום ילדים הסובלים ממגוון רב של מוגבלויות גופניות מולדות ונרכשות, מלידה ועד בגרות.
לבית החולים ניסיון של למעלה מ-80 שנה בשיקום ילדים, והצוות המקצועי שלו מפתח לעתים קרובות פתרונות חדשניים המותאמים למטופלים באופן אישי.
כעת הופך בית החולים את המעבדה הביומכנית המפורסמת, אשר כבר 25 שנה פועלת בבית החולים למען ילדים המאושפזים בו -למערך הנותן שירות לקהל הרחב. במקביל, פותחת המעבדה את דלתותיה ליזמים בתחום הטכנולוגיה המסייעת, וצוות אלי”ן נרתם ללוות אותם ולסייע בפיתוחים גם עבור ילדי העולם.
בבית החולים מתגאים בשותפויות במיזמים קודמים, ביניהם פיתוח Wheelchairs of Hope הנמצא כבר בשימוש ילדים במספר מדינות ברחבי העולם – כיסא גלגלים שפותח באמצעות מדפסת תלת מימד, שייחודו בעלות נמוכה במיוחד ועמידות גבוהה מאד, תכונות ההופכות אות למשנה משחק בחייהם של ילדים החיים במדינות מתפתחות ובתרומתם ל-GDP (לכלכלה) במדינות אלה. דוגמא נוספת היא אפליקצייה שלאחרונה זכתה בציון לשבח מטעם הטכניון בחיפה Chair Call , המאפשרת לילד לשלוט בכיסא גלגלים ממונע מרחוקק באמצעות אפליקציה, ועוד.
המרכז החדש, יתפרש על שטח של כ 500 מר’ הפונה לנוף עוצר הנשימה של שכונת עין כרם ושל הרי ירושלים. המרכז יכלול מעבדה מתקדמת עם ציוד ביו-מכני לצד מדפסות תלת מימד, חיתוך בלייזר וכד’,
בשנים האחרונות מתפתח סקטור הטכנולוגיה המסייעת בנוף ההיי טק הישראלי והמרכז החדש יאחד, בפעם הראשונה תחת קורת גג אחת, את כל הדרוש ליזמות בתחום הזה:
ידע וניסיון מאנשי המקצוע המובילים בארץ נגישות לשת”פ לצורך מחקרים קליניים הזדמנות להתנסות עם קהל היעד (ילדי אלי”ן) בסביבה מבוקרת ובטוחה ומרחב פיזי לעבודה עם מעבדה חדשנית לפרוטוטייפינג וייצור ראשוני.
כל אלו תחת המטריה של מוסד בעל שם בינלאומי ובעל רשת קשרים ענפה ומשמעותית בתחום.
כיצד יוכלו הילדים לקבל את הפתרונות לידיהם?
כל ילד וכל משפחה יוכלו לפנות לפל”א – זירת חדשנות בהובלתה של הילה בורל, מרפאה בעיסוק ויזמית. במיזם זה חברו קרנות הביטוח הלאומי, המובילות בפיתוח שירותיםם חדשניים לרווחת אוכלוסיות בסיכון, וחברת XLN לשם פיתוח פתרונות לילדים בהתאמה אישית. מתנדבים מומחים בתחומם יתרמו מזמנם לפיתוח פתרונות לקשיים ואתגרים שיציגו ילדים שיגיעו למרכז.
המתנדבים יבנו את הדגם הראשון בעזרה ובליווי מומחים טכנולוגיים ומקצועיים, יבדקו את המוצר על הילדים השוהים באלי”ן ויערכו ניסוי וטעיה עד לקבלת תוצאות משביעות רצון.
את הפתרונות עם הפוטנציאל הרב ביותר לשנות חיים עבור קהל רחב של ילדים עם צרכים מיוחדים בכל העולם, יפתח מיזם ALYNnovation – בהובלתה של דנה הוכשטיין מאן,, לשעבר סמנכ”לית פיתוח עסקי ב-JVP ושותפה בכירה ב-OurCrowd ויו”ר בהתנדבות שלל פרזנטנס. אלי”ן ובטל”א חוברים במיזם זה לרשות לפיתוח ירושלים, המשרד לירושלים ולמורשת וגופים נוספים. בימים אלו מחפש בית החולים את השותפים הבאים שיסייעו בהרצת המיזם
93 מיליון ילדים ברחבי העולם, ביניהם כ- 100,000 ילדים רק בישראל, סובלים ממגבלות פיזיות קשות המקשות על תפקודם היומיומי. פיתוחים טכנולוגים מסייעים לילדים עם צרכים מיוחדים להתגבר על המגבלות שלהם ולקחת חלק פעיל ומשמעותי בחברה, אך ילדים רבים נותרים ללא מענה ופתרון כיוון שהפתרון והטכנולוגיה אינם נמצאים בהישג ידם. דרך ALYNnovation מעוניינים כעת בבית החולים אלי”ן להרחיב את הפעילות והפיתוחיםם הטכנולוגים לטובת ילדים ובעלי מוגבלויות בארץ ובעולם ולאפשר גם להם ליהנות מהפיתוחיםם והעזרים הייחודיים. מהם נהנים מטופלי בית החולים כבר עשרות שנה.
ד”ר מורית בארי מנכ”לית בית החולים אלי”ן “הידע שנצבר בבית החולם אלי”ן הוא אדיר והמרחב החדש יאפשר לנו להנגישו קודם כל לטובת ילדים ירושלים והמדינה, ובהמשך גםם לילדי כל העולם, בבחינת “כי מציון תצא תורה”.
דנה מאן מנהלת ALYNnovation ” מדינת ישראל נמצאת בחוד החנית של הטכנולוגיה כבר כמה עשורים. מרחב החדשנות של בית חולים אלי”ן מייצג את השלב הבא של אומתת הסטארט-אפ והינו מודל פורץ דרך בתחום היזמות. המרחב יהווה מוקד משיכה ליזמים ולטכנולוגיה הכי מתקדמים בתחום הטכנולוגיה המסייעת”
הילה בורל מנהלת מרכז פל”א: מרכז פל”א מזמין לשורותיו מייקרים מתנדבים אשר יתרמו מזמנם לפיתוח רעיונות ופתרונות ייחודיים שיאפשרו תפקוד עצמאי של ילדים עם צרכים מיוחדים. הדגש הוא על התאמה אישית לכל ילד שיפנה למרכז. פל”א כבר פועל עם המייקרים של אינטל, התעשייה האווירית, היזמים הצעירים, סיסקו, מכון לב, מכללת הדסה ובצלאל ועוד
ניר ברקת, ראש העיר ירושלים: “מרכז החדשנות של בית חולים אלי”ן הינו בשורה בינלאומית בתחום המד-טק. אלי”ן משלבת את כל החוזקות של העיר ירושלים: מצוינותת ברפואה, שילוב בין טיפול מסורתי לחדשנות טכנולוגית, יצירתיות פורצת דרך, קהילתיות ותחושת ‘יחד’ חזקה. כל אלו הם מסימני ההיכר של ירושלים. מרחב החדשנות מוסיף נדבך ייחודי שאין עוד כמוהו בארץ.”
עו”ד איציק סבטו, מנהל קרנות הביטוח הלאומי: קרנות הביטוח הלאומי אפשרו לאלי”ן “לחלום בגדול” ולמעשה יזמו, הגו ותיכללו את השותפות המיוחדת של אלי”ן, XLN והקרןן לפיתוח שירותים לנכים. מדובר במודל עבודה חדשני, ראשון מסוגו בארץ ובעולם, הממנף אתת מהפיכת הייצור העצמי למרכז חדשנות שיעניק פתרונות טכנולוגיים מותאמים אישית לצרכים התפקודיים של כל אדם עם מוגבלות, תוך יישום חזון קרנות הביטוח הלאומי לקידום עצמאותם ושילובם של אנשים עם מוגבלויות בחברה.