רבים מאיתנו מדלגים על עלון התרופות כשאנו מתחילים ליטול תרופה חדשה. קריאת העלון והאותיות הקטנות יכולה להיות קריטית. על פי החוק העלון חייב להיות מצורף לתרופה. המאמר יעסוק בהדפסת עלונים אלו, חשיבותם וכל מה שצריך לדעת עליהם.
חשיבות עלוני התרופות
החוק בישראל מחייב את בתי החולים והחברות הפרטיות לצרף לתרופות עלונים. החובה חלה גם על תרופות ללא מרשם. הדפסת עלונים רפואיים על פי חוק, חייבת להיעשות בשלוש שפות: עברית, אנגלית וערבית. תרגום עלוני תרופות לרוסית הוא חובה בשיווק תרופות ללא מרשם ולאלו הנמכרות מחוץ לבית המרקחת.
משרד הבריאות צריך לאשר את העלונים ורק אז ניתן לשווק את התרופות. בית דפוס המדפיס את העלונים חייב להדפיס תרגום רפואי מדויק בשפות שצוינו לעיל ולבצע התאמה לדרישות משרד הבריאות מההכנה הגרפית ועד להפקת הדפסה דיגיטלית של האריזות.
לעלונים ישנה חשיבות רבה בעיקר בכל הקשור לאותיות הקטנות. גם אם קונים את התרופות בבתי מרקחת של קופות החולים או רשתות הפארם, הרוקחים אינם מפרטים את תופעות הלוואי ולמי אסור ליטול אותן.
האוכלוסייה חייבת לדעת מהן תופעות הלוואי וכיצד ישפיעו התרופות. לא תמיד הן מותרות לנטילה לחולי לב, ילדים, נשים הרות או מניקות, סוכרתיים, אלרגנים או לקשישים עם מחלות רקע. בעלונים מפורטים החומרים הפעילים של התרופות, האזהרות, מתי צריך ליידע את הרופא כשנוטלים תרופות נוספות וכד’.
למה עוד כדאי לשים לב בעלוני התרופות?
כאשר קוראים את עלוני התרופות יש לשים לב למינון הרצוי, בעיקר אם אלו תרופות ללא מרשם. המינון מותאם לגיל ולמשקל ואין לדלג על חלק זה. בנוסף, אופן נטילת התרופות חשוב מאוד בעיקר אם לא מקבלים את המידע מהרופא או הרוקח. ישנן תרופות שיש ליטול לפני או אחרי האוכל, לפני השינה וכד’. פרט חשוב נוסף הוא תנאי האחסון של התרופות.
ישנן תרופות שמיד עם קנייתן יש לאחסן במקרר וכאלו שיש להשאיר בטמפרטורת החדר. הפרט החשוב ביותר הוא תוקף התרופה. לעיתים אנו מחזיקים תרופות לאורך זמן ושבים ליטול מהן. במידה ועבר התוקף, יש להחזירן לבתי המרקחת שאוספים אותן לפסולת תרופתית.
כיצד לבחור חברה המדפיסה עלוני תרופות?
חברת דפוס המייצרת עלוני תרופות חייבת להיות מקצועית ובעלת ניסיון. מרכזים רפואיים וחברות פרטיות המעוניינים לשווק את התרופות יחסכו זמן רב בכל הנוגע להפקת האריזות והעלונים כשיש חברה אמינה האחראית לכך. החברה אחראית על האיכות והתכנים על פי התקן של משרד הבריאות, על הבקרה וההגהה, ההתאמות לתרופות מיובאות ותרגום מקצועי. כמו כן, היא אמונה על על איכות הנייר וקיפולו ורמת הגימור הכוללת. כך גם לגבי הפקת מדבקות לתכשירים ואריזות מסוגים שונים.
בנוסף, חברת הדפוס חייבת להיות מעודכנת לגבי שינויים של אגף הרוקחות במשרד הבריאות ולערוך אותם בהתאם. בבית דפוס מקצועי חשוב שתהיה טכנולוגיה מתקדמת לייצור העלונים בצורה המושלמת ביותר.