החלטה היסטורית אושרה במליאת הכנסת: הביטוח הסיעודי יהפוך לחלק מסל הבריאות הממלכתי. ח״כ דב חנין, יוזם המהלך: ״הקץ להפקרות הקשישים בישראל״
ח״כ דב חנין, יוזם הדיון המיוחד שבסופו התקבלה ההחלטה ויו״ר שדולת הבריאות הציבורית, בירך על המהלך: ״הערב שמנו קץ להפקרות הקשישים בישראל. הזכות להזדקן בכבוד הינה זכות בסיסית שהמדינה חייבת להבטיח לכל אזרח בישראל. ההחלטה החשובה הזו תשים סוף לתמונות הקשות שהגיעו בחודשים האחרונים מבתי אבות ברחבי הארץ״.
החלטת מליאה של הכנסת מחייבת את כל שרי הממשלה, שבהצרת האמונים שלהם מתחייבים ״לשמור אמונים למדינת ישראל ולחוקיה… ולקיים את החלטות הכנסת״.
מתוך החלטת המליאה: ״הכנסת קובעת כי הזכות להזדקן הינה זכות בסיסית שהמדינה צריכה להבטיח את מימושה בפועל לכלל האזרחים בישראל. אשפוז וטיפול סיעודי […] הם מרכיב חיוני ומרכזי בזכות זו. […] הכנסת מודאגת מכך שמערך הסיעוד הקיים אצלנו לא מאפשר טיפול ראוי ואף גורם לפגיעה בכבוד ובבריאות של המטופלים. […] מערכת שנשענת על ביטוחים פרטיים, לא יכולה לספק מענה גם כיוון שהיא איננה כוללת את אלה שידם אינה משגת לרכוש ביטוח כזה, וגם כיוון שהיא כרוכה בעלויות גבוהות למבוטחים במסגרתה, כאשר במקרים רבים הפתרונות הניתנים בה אינם מספקים. אחריות המדינה על מערך הסיעוד היא חיונית. זו הדרך להבטיח את יכולתם של הקשישים לקבל טיפול וסיעוד נדרשים ברמה נאותה ובאופן שוויוני, מבלי להטיל נטל כבד על בני ובנות המשפחה. הכנסת קוראת לקדם רפורמה במערך הסיעוד שבמרכזה הכרה בזכות לטיפול ואשפוז סיעודי כחלק מסל הבריאות הממלכתי, הגדלת היקף ומגוון השירותים הניתנים והרחבת מערך הסיעוד בקהילה”.
החלטת מליאה היא למעשה שימוש יוצא דופן בכלי הפרלמנטרי של הצעה דחופה לסדר. השימוש הייחודי קורה כאשר מספר הח״כים בסיעות שתמכו בהצעה לסדר מייצר רוב בכנסת, אז הופכת ההצעה הדחופה לדיון מיוחד של מליאת הכנסת שבסופו תתקיים הצבעה על מספר החלטות בנושא הנידון. אותן החלטות שמתקבלות בדיון המיוחד הן בעלות מעמד מחייב עבור שרי הממשלה בדומה לחוקי המדינה.
הצעת סיכום הדיון בסוגיית הביטוח הסיעודי מטעם כל סיעות הבית
הליכוד, המחנה הציוני, הרשימה המשותפת, יש עתיד, כולנו, הבית היהודי, ש”ס, יהדות התורה, ישראל ביתנו, מרצ
- הכנסת קובעת כי הזכות להזדקן בכבוד הינה זכות בסיסית שהמדינה צריכה להבטיח את מימושה בפועל לכלל האזרחים בישראל.
- אשפוז וטיפול סיעודי, בעת הצורך, הם מרכיב חיוני ומרכזי בזכות לחיות בכבוד ולהזדקן בכבוד.
- על הרקע הזה, מביעה הכנסת דאגה עמוקה מהבעיות המתגלות בתחום האשפוז והטיפול הסיעודי בישראל. הכנסת מודאגת מכך שמערך הסיעוד הקיים אצלנו לא מאפשר טיפול ראוי ואף גורם לפגיעה בכבוד ובבריאות של המטופלים.
- אשפוז וטיפול סיעודי לא יכולים להיות רק נחלתם של מי שבידיהם האמצעים הדרושים. לא נכון גם להטיל השתתפות עצמית בסכומים ניכרים על בני משפחה תוך חדירה לפרטיותם והכבדת הנטל הנפשי והכלכלי הכבד המוטל עליהם ממילא.
- מערכת שנשענת על ביטוחים פרטיים, לא יכולה לספק מענה גם כיוון שהיא איננה כוללת את אלה שידם אינה משגת לרכוש ביטוח כזה וגם כיוון שהיא כרוכה בעלויות גבוהות למבוטחים במסגרתה, כאשר במקרים רבים הפתרונות הניתנים בה אינם מספקים.
- אחריות המדינה על מערך הסיעוד היא חיונית. זו הדרך להבטיח את יכולתם של הקשישים לקבל טיפול וסיעוד נדרשים ברמה נאותה ובאופן שיוויוני, מבלי להטיל נטל כבד על בני ובנות המשפחה.
- הכנסת קוראת לקדם רפורמה במערך הסיעוד שבמרכזה הכרה בזכות לטיפול ואשפוז סיעודי כחלק מסל הבריאות הממלכתי, הגדלת היקף ומגוון השירותים הניתנים והרחבת מערך הסיעוד בקהילה.