מה זה תהליך היסטרוסקופיה ניתוחית?
היסטרוסקופיה ניתוחית, נקראת לעיתים גם בשם היסטרוסקופיה טיפולית, נועדה לשפר את איכות החיים של המטופלת ולבצע ניתוח בגישה הזעיר פולשנית כחלופה לניתוח כירורגי מורכב הכרוך בסיכונים והתאוששות ממושכת יותר. תהליך ההיסטרוסקופיה מאפשר לרופא המומחה להסתכל לתוך חלל הרחם כדי לאתר בעיות, הרופא מחדיר מכשיר הנקרא היסטרוסקופ, זהו צינור גמיש ובראשו מצלמה זעירה וכך הרופא יכול לבחון את חלל הרחם באמצעות מסך גדול המותקן בחדר הטיפולים.
תהליך ההיסטרוסקופיה הניתוחית נועד בין היתר לטפל במצבים הבאים:
- הסרת פוליפים או שרירנים קטנים בגודל פחות מ-2 ס”מ.
- תיקון וטיפול בהידבקויות או תיקון מחיצות בחלל הרחם.
- תיקון במבנה רחם דיסמורפי.
- הסרת התקן תוך רחמי שלא ניתן להוציא במרפאה.
- סגירת או צנתור חצוצרות.
באמצעות תהליך ההיסטרוסקופיה הניתוחית אפשר לטפל בבעיות רבות כמו הפלות חוזרות, דימום מוגבר, דימום לא סדיר, סילוק וניקוי שאריות הריון לאחר הלידה, תיקון מומים ברחם ועוד. זהו תהליך ניתוחי קצר וזעיר פולשני המייתר ניתוחים מורכבים בהרבה.
איך מתבצע התהליך?
תהליך היסטרוסקופיה ניתוחית מתחיל בפגישת הכרות בקליניקה של הרופא המומחה למיילדות, גינקולוגיה ובעיות פוריות. הרופא מסביר למטופלת על השיטה ומבצע היסטרוסקופיה אבחנתית לאיתור ולאבחון הבעיה הפתולוגית המונעת כניסה להריון או בעיה אחרת. זו בדיקה שגרתית ומהירה ללא צורך בהרדמה, ובהתאם לממצאים הרופא יכול לבצע את התהליך הניתוחי מיד בסיום התהליך האבחנתי.
במהלך ההיסטרוסקופיה הניתוחית הרופא מזליף מעט תמיסה פיזיולוגית כדי להחדיר בקלות וללא גרימת כאבים את הסיב האופטי לתוך חלל הרחם. לאחר אבחון וסקירת חלל הרחם הרופא יחליט האם להתקדם להיסטרוסקופיה הניתוחית, את התהליך הניתוחי מבצעים בדרך כלל תחת הרדמה, יש מצבים בהם אפשר לעבור את התהליך ללא הרדמה.
חשוב לציין כי ניתן לבצע היסטרוסקופיה ניתוחית רק כשבוע לאחר סיום הדימום הווסתי ולפני הביוץ. המטופלת חייבת להקפיד על הנחיות הרופא כמו הימנעות מיחסי מין במשך 3 ימים לפחות לפני הניתוח. לא ניתן לעבור את התהליך הניתוחי במצבים של דימום חזק ומשמעותי ואם קיים חשד לדלקת אגנית או הריון.
האם אפשר להיכנס להריון לאחר התהליך?
תהליך היסטרוסקופיה ניתוחית נועד בין השאר לטפל בבעיות ובגורמים המונעים כניסה להריון. לאחר ההליך הניתוחי אפשר לנסות להיכנס להריון מיד לאחר המחזור, אך במקרים בהם ההליך היה מורכב, למשל במקרה של הסרת שרירן תך דפני, הרופא ימליץ למטופלת לתת לגוף תקופת התאוששות למשך כ-3 חודשים, וכך הרחם מוכן יותר לקליטת ההריון.
הכתבה באדיבות פרופ’ דוד סוריאנו – מומחה מוכר למיילדות, גינקולוגיה ופוריות. פרופ’ סוריאנו הוא בוגר בית הספר לרפואה באוניברסיטת בן גוריון שבבאר שבע ויושב ראש לשעבר של החברה הישראלית לאנדוסקופיה גינקולוגית, ומייסד ומנהל המרכז לטיפול באנדומטריוזיס בביה”ח שיבא.