דיקור סיני בינו שיטת טיפול עתיקה שמקורה בסין. היא מבוססת על החדרת מחטים דקות לנקודות ספציפיות בגוף כדי לעורר ולווסת את זרימת האנרגיה המכונה צ’י. בעוד שדיקור סיני נהוג במשך מאות שנים, ההבנה המדעית של מנגנוני הפעולה שלו עדיין מתפתחת.
להלן כמה מהמנגנונים המוצעים שדרכם עשוי הדיקור הסיני להשפיע הלכה למעשה:
- מודולציה של נוירוטרנסמיטורים והורמונים
הוכח שהדיקור משפיע על שחרור של נוירוטרנסמיטורים שונים, כגון אנדורפינים (חומרים טבעיים לשיכוך כאב) וסרוטונין (נוירוטרנסמיטר מווסת מצב רוח). זה יכול גם להשפיע על רמות ההורמונים כמו קורטיזול, המעורב בתגובת הלחץ של הגוף. שינויים נוירוכימיים אלו עשויים לעזור להסביר את ההשפעות משככות הכאב, האנטי דלקתיות ומייצבות מצב הרוח של הדיקור.
- הפעלת מערכת העצבים המרכזית
דיקור סיני מגרה קולטנים תחושתיים בעור ובשרירים ושולח אותות למערכת העצבים המרכזית (CNS). הפעלה זו מעוררת שחרור של נוירוטרנסמיטורים ומפעילה אזורי מוח שונים, כולל אלו המעורבים בעיבוד כאב, ויסות מצב רוח ותפקודים אוטונומיים. מחקרי הדמיה באמצעות הדמיית תהודה מגנטית פונקציונלית (fMRI) הראו שדיקור סיני יכול לווסת פעילות באזורי מוח שונים, ולספק תובנות לגבי השפעותיו על תפיסת כאב, רגשות ותהליכים פיזיולוגיים אחרים.
- מודולציה של פעילות העצבים ההיקפיים
דיקור סיני יכול להשפיע על תפקודם של העצבים ההיקפיים, המעבירים מידע חושי מהגוף למערכת העצבים המרכזית. על ידי גירוי נקודות דיקור ספציפיות, ניתן ליצור דחפים עצביים, המשפיעים על העברת אותות הכאב. דיקור סיני עשוי גם לשנות את ההולכה העצבית ולווסת את הרגישות העצבית, לעזור להחזיר את האיזון ולקדם ריפוי.
- השפעות מקומיות
החדרת מחטים לנקודות דיקור יוצרת מיקרוטראומה או פציעה מקומית, המעוררת תגובת ריפוי מקומית. תגובה זו כוללת זרימת דם מוגברת, שחרור של גורמי גדילה וגיוס תאי חיסון לאזור. השפעות מקומיות אלו עשויות לתרום לתיקון רקמות ולהעלמת הכאב והדלקת.
- גירוי רקמת חיבור
נקודות דיקור ממוקמות לרוב באזורים עשירים ברקמת חיבור. הגירוי המכני של רקמות אלו במהלך הדיקור עשוי ליצור אותות ביו-חשמליים המועברים דרך רשת רקמות החיבור. איתות זה עשוי למלא תפקיד בוויסות הכאב ותהליכים פיזיולוגיים אחרים.
חשוב לציין שמנגנוני הפעולה המדויקים של דיקור סיני עדיין נחקרים, ויש צורך במחקרים נוספים כדי להבין את השפעותיו במלואן. בנוסף, אפקט הפלצבו וגורמים פסיכולוגיים עשויים גם הם לתרום לתוצאות הטיפוליות שחווים אנשים מסוימים.
ככלל, נראה שלדיקור סיני יש השפעות פיזיולוגיות מרובות על הגוף, המשפיעות על מערכת העצבים, הנוירוטרנסמיטורים, ההורמונים ותגובות רקמות מקומיות. מנגנונים אלה פועלים ככל הנראה יחדיו כדי לקדם שיכוך כאב, להפחית דלקת ולשפר את הרווחה הכללית של המטופל.