ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה אמש (א’) את הצ”ח זכויות החולה (תיקון – זכות מטופל לקבל רשומות רפואיות) שיזמו עמותת “אופק חזרה לחיים” ועו”ד מאי מרקוביץ והוגשה על ידי נציגים מהקואליציה ומהאופיזציה- יו”ר ועדת החוקה, ח”כ ניסן סלומינסקי ויו”ר סיעת מרצ ח”כ אילן גילאון.
הצעת החוק מבקשת לקבוע בין היתר הטלת אחריות על המוסד הרפואי ליידע (חובת יידוע) מטופל המשתחרר מטיפול רפואי על זכותו, הקיימת כבר היום ולאפשר לו לקבל העתק מהרשומות הרפואיות שלו. את הצעת החוק ניסחו עו”ד רות עופרי טאוב מייסדת עמותת ‘אופק חזרה לחיים’ ועו”ד מאי מרקוביץ, המטפלת בתיקי רשלנות רפואית.
בהצעת החוק, מוצע לקבוע כי מטופל שביקש לקבל רשומה רפואית כאמור, יקבלה בתוך 48 שעות ממועד בקשתו.
בנוסף, אושר כי כאשר המטופל הוא קטין או פסול דין, הזכות תינתן גם לאפוטרופוס שלו.הצעת החוק צפויה לעבור בקריאה טרומית במליאת הכנסת ביום רביעי הקרוב.
יוזם הצעת החוק ח”כ ניסן סלומינסקי אמר עם אישורה של הצעת החוק כי: “לאחר שיו”ר עמותת אופק חזרה לחיים, עמיעד טאוב, פנה אליי והסביר את החשיבות ביידוע מטופל על זכותו לקבלת הרשומות הרפואיות, החלטתי לקדם את הצעת החוק הנוכחית ואף לגדר את קבלת הרשומות בזמנים. בעת קבלת טיפול רפואי נתון המטופל תחת לחץ רב, ולא תמיד מודע לזכות זו או שלא עולה בדעתו לבקשה, יידוע המטופל וקבלת הרשומות הרפואיות יכול ויוביל בעתיד להוכחת מקרים של רשלנות רפואית ולהנגשת מידע בעל ערך רב למטופל אשר במהלך הטיפול אינו מודע לערכו”
ח”כ אילן גילאון הוסיף כי: “הגיעו אלינו פניות רבות של מטופלים שדרשו את הרשומות הרפואיות לצורך הגשת תביעת רשלנות רפואית והמידע שהם קיבלו היה חלקי וחסר. בחוק המשותף שלנו אנחנו רוצים להרחיב את זכויות המטופלים וליצור מציאות בה כל מטופל יוכל לקבל את התיק הרפואי המלא שלו תוך 48 שעות ממועד שחרורו. אני מברך את ח”כ ניסן סלומינסקי על שיתוף הפעולה ומקווה שהחוק יאושר בהקדם”.
עו״ד מאי מרקוביץ, העוסקת ברשלנות רפואית, ומי שהגתה את רעיון תיקון החוק:”כולי תקווה שהחוק יביא לכך שחומר רפואי אשר יועבר לידי המטופלים, בסמוך לשחרורם מהמוסד הרפואי, יצמצם את מספר המקרים בהם חומר רפואי נאבד או משתנה ומקשה מאוחר יותר על ניהול הליכים משפטיים כנגד בית החולים. אין ספק, שלאחר התיקון זכויותיו של החולה ישמרו בצורה טובה יותר.
יו”ר עמותת אופק חזרה לחיים, עמיעד טאוב מסר: ”אחד הגורמים המובילים למקרי רשלנות רפואית הינו העדר תיעוד מדויק והזמן החולף בין האשפוז לבין קבלת הרשומות ואני סמוך ובטוח כי חוק זה יוביל להתנהלות בריאה יותר במערכת הבריאות, יגן על ציבור החולים ויסייע במניעת מקרי רשלנות רפואית. *זהו יום היסטורי שמביא בשורה של ממש לכלל החולים במדינת ישראל”.