פוסט טראומה היא הפרעה רווחת שעשויה להופיע לאחר חשיפה לאירוע קשה כמו פגיעה מינית, מלחמה, תאונת דרכים, סכנת חיים וכו’. זו תופעה נפשית ופיסיולוגית המופיעה לאחר אירוע המלווה בסטרס קיצוני, ויש דרכים שונות להתמודדות עם הבעיה.
מה זה פוסט טראומה?
פוסט טראומה נקראת גם תסמונת דחק חריף, באנגלית (PTSD (Post-Traumatic Stress Disorder. רוב האנשים מתמודדים עם מצבים של ריבוי סטרס, במיוחד במדינה מורכבת כמו ישראל שיש בה אירועי טרור ומלחמה רבים.
יש לציין כי פוסט טראומה עשויה להופיע מיד לאחר האירוע הקשה, התופעה עלולה להופיע גם זמן רב לאחר האירוע הקשה, לפעמים לאחר חודשים או שנים. במצבים שבהם פלאשבקים ותסמינים אינם חולפים מאליהם וממשיכים להופיע גם לאחר שעבר זמן רב מהאירוע הקשה – כנראה שהאדם סובל מפוסט טראומה וחשוב לסייע לו על ידי אנשי מקצוע מיומנים.
איך מאבחנים פוסט טראומה?
אבחון הפרעת דחק חריף ופוסט טראומטית מבוסס על הערכה פסיכולוגית או פסיכיאטרית, כאשר האבחון מבוסס על התסמינים והסימפטומים שהמטופל חווה ומתאר בפני איש המקצוע. אבחון פוסט טראומה נחשב למורכב מאחר ורוב הקורבנות של התופעה חוששים לדבר על רגשותיהם ולתאר את מה שהם חוו, ורבים נמנעים מקבלת טיפול מסיבות כאלו ואחרות. בהתאם לצורך הרופא ישלח את המטופל לבדיקת הפרעת שינה ולסדרת בדיקות גופניות.
תסמיני פוסט טראומה
התסמינים העיקריים של פוסט טראומה הם:
- פלאשבקים של האירוע הקשה המלווים לרוב בדפיקות לב מואצות, בהזעה וכו’.
- חלומות חוזרים וסיוטים על האירוע.
- מחשבות מטרידות ו/או חודרניות.
- שינויים ביכולות הקוגניטיביות.
- מצבי רוח משתנים של דיכאון, כעס וחרדה.
- התפרצויות זעם בלתי נשלטות.
- רגישות יתר לסביבה ולרעשים.
כיצד מתמודדים עם פוסט טראומה?
התמודדות עם מצבי פוסט טראומה היא סובייקטיבית ולאותו אירוע אנשים שונים יגיבו בדרכים שונות. התמודדות והבראה מ-PTSD תלויה בגורמים שונים כמו מבנה אישיות האדם, סוג הסטרס, משך הסטרס ועוצמת הסימפטומים לאחריו, הזמן שחלף מהאירוע הקשה, תגובה קלינית לטיפול ועוד.
סיבות עיקריות לפוסט טראומה אצל חיילים
הסיבות העיקריות ל-PTSD אצל חיילים הם מלחמה, אירועי טרור קשים, פציעה קשה, אובדן חברים בקרב, תאונות, פיגועים ועוד.
סיבות עיקריות לפוסט טראומה אצל ילדים
הסיבות העיקריות לפוסט טראומה אצל ילדים הן: אירועי טרור ופיגועים, תאונות דרכים, אובדן אדם קרוב, ניצול מיני, פגיעה מינית קשה, התעללות וכו’.
טיפול תרופתי בפוסט טראומה
טיפול בפוסט טראומה מתחיל באבחון מקצועי ומדויק על ידי פסיכולוג או פסיכיאטר מנוסה. לאחר האירוע הקשה יש לקבל טיפול רפואי ראשוני, בדרך כלל בחדר מיון בבית חולים, הצוות בחדר המיון מעניק גם תמיכה נפשית ומשלב את משפחת המטופל בהתאם למקרה.
הטיפול המומלץ לסובלים מפוסט טראומה, כולל ילדים, בני נוער וחיילים, הוא טיפול תרופתי, ולרוב מוסיפים גם טיפול נפשי שיחתי.
הכתבה באדיבות פרופסור לאון גרינהאוס, מייסד “מיינד קליניק” ופסיכיאטר מנוסה המטפל וחוקר מזה ארבעה עשורים בתחום הנוירולוגיה של הדיכאון והחרדה. פרופ’ גרינהאוס הוא מייסד התוכנית לטיפול באמצעות גזעי חשמל (ECT) באונ’ מישיגן שבארה”ב ומחלוצי הטיפול בגרייה גנטית (TMS) ובטיפול בקטמין בישראל. פרופ’ גרינהאוס שימש בתפקידים ניהוליים בכירים כמו מנהל המערך הפסיכיאטרי בבית החולים תל השומר, מנעל המרכז הירושלמי לבריאות הנפש וניהול בתי החולים כפר שאול ואיתנים.