גם עצמאיים ועצמאיות זכאים לדמי לידה, אך לא בדיוק כמו העובדים השכירים. החישוב הוא שונה, תשלומי המס שונים ואופן התשלום שונה. אז איך זה בדיוק עובד? על פי מה מחשבים את דמי הלידה, האם וכמה דמי הלידה חייבים במס? הכנו עבורך מדריך קצר עם כל הפרטים החשובים, כדאי להמשיך לקרוא.
איך מחשבים דמי לידה לעצמאי?
את חישוב דמי הלידה לעצמאיים מבצעים עבור שתי תקופות:
דמי לידה ל-15 שבועות יתקבלו לאישה שעבדה ושילמה ביטוח לאומי עבור תקופה של 10 חודשים מתוך 14 חודשים שקדמו לתקופה בה יצאה לחופשת הלידה, או עבור תשלום ביטוח לאומי לתקופה של 15 חודשים מתוך 22 חודשים שקדמו לתקופה בה יצאה לחופשת הלידה.
דמי לידה ל-8 שבועות יתקבלו לאישה שעבדה ושילמה ביטוח לאומי עבור תקופה של 6 חודשים מתוך 14 חודשים שקדמו לתקופה בה יצאה לחופשת הלידה.
את דמי הלידה מחשבים על בסיס ההכנסה שהייתה ליולדת בשלושת החודשים שקדמו ליציאה לחופשת הלידה (יש לשים לב – שלושה חודשים שקדמו ל-1 בחודש בו היא יצאה לחופשת הלידה), או בתקופה המקבילה לתקופה זו בשנה המקבילה – לפי הגבוה מבניהם. קודם ישולמו דמי הלידה בהתאם למקדמות של הביטוח הלאומי, עם קבלת השומה השנתית מחשבים את דמי הלידה מחדש על בסיס ההכנסה הגבוהה.
מתי אפשר לקבל את דמי הלידה?
דמי הלידה נועדו לפצות את האישה עבור אובדן ההכנסות שלה כאשר היא נמצאת בחופשת לידה ואינה עובדת. מיד עם הלידה והרישום במשרד הפנים של היילוד במשרד הפנים בתוך בית החולים, מועבר דיווח לביטוח הלאומי שמבצע את החישוב על פי המקדמות ומפקיד את הסכום כולו בפעם אחת בחשבון הבנק של העצמאית.
האם מענק לידה חייב במס?
יש לעשות הפרדה בין מענק לידה ודמי לידה, שכן מדובר על שני תשלומים שונים. דמי הלידה הם התשלומים שמפצים על אובדן ההכנסות בתקופה שלאחר הלידה ומהם בהחלט מנוכים דמי ביטוח לאומי, דמי ביטוח בריאות ומס הכנסה, ומענק הלידה הוא סכום חד פעמי אותו כל אישה מקבלת לאחר הלידה בהתאם למספר ילדיה עליו היא אינה חייבת במס. עבור הילד הראשון מקבלים 1,826 ₪, עבור השני 822 ₪ ומהילד השלישי ואילך מקבלים 548 ₪.
האם כדאי להתייעץ עם משרד רואי חשבון בנושא?
לא מעט נשים הן עצמאיות, או עצמאיות שהן גם שכירות, והן נתקלות בצורך לבצע את החישובים לקראת הלידה או אחריה. מי שלא עוסק בתחום זה בהתמחות יתקשה למצוא את הפרצות השונות, את הטעויות ואת המקומות בהם ניתן בחישוב קל והגשת בקשות להגדיל מצד אחד את התשלומים המגיעים על פי חוק, ומאידך להוזיל עד כמה שניתן את ההוצאות והתשלומים. במיוחד כשמדובר בעצמאיות מומלץ להיות מלווה על ידי משרד רואי חשבון כדי להבטיח את מלוא מיצוי הזכויות. המשרד יבחן לעומק אילו תשלומים מגיעים לעצמאית, לכמה זמן, האם היא שילמה מס ביתר, האם מגיעים לה החזרים עבור התקופה והאם התשלום אותו קיבלה משקף באמת את המצב הכלכלי שלה למול הכנסותיה.
לסיכום, רגע לפני הלידה מלווים על ידי רואה חשבון המתמחה בתחום ומבטיחים מיצוי זכויות מלא לאחר הלידה.