בדיון שנערך בוועדת העלייה והקליטה בעניין דיור ציבורי לעולים, סיפר יו”ר הועדה, ח”כ אברהם נגוסה (הליכוד) כי מספר העולים הממתינים לדיור ציבורי גבוה ביותר – 27,00 ממתינים, מתוכם כ-20,000 קשישים והטיל את האחריות להמתנה על משרדי הקליטה והשיכון:
“משרדי הקליטה והשיכון אחראים לפתור את הבעיה באמצעות הורדת מספר הממתינים. זכאי משרד השיכון הם לא יותר מ-3,000 קשישים, ולא ייתכן שרבים הולכים לעולמם טרם זכו לקורת גג – נדרוש מהממשלה להקים ועדה למציאת פתרון למצוקה”.
אשל ארמוני, מנכ”ל משרד השיכון, הדגיש כי משרדו העמיד בקדנציה הנוכחית את הדיור הציבורי בראש סדר העדיפות. “המשרד רכש כ-900 יחידות דיור, ולמרות זאת מספר הממתינים לא הצטמצם, על אף שמומשו באופן מלא המשאבים שעמדו לרשותנו. המשרד חתם על הסכם רחב עם חברת עמידר לשיפור מסיבי ובנייה במסגרת פינוי-בינוי ותמ”א 38, במטרה לאכלס 4,000 יחידות דיור נוספות, כאשר הרווחים יכנסו לקרן דיור ציבורי. שיתוף פעולה עם האוצר והסוכנות היהודית יוביל ליצירת 2,600 יחידות דיור – ורובם המוחלט של הזכאים יהיו קשישים עולים”.
רונן כהן, סמנכ”ל אכלוס במשרד השיכון, טען כי הזכאות להתגורר בבתי גיל הזהב, המכונים “מקבצי דיור מוגן לקשישים”, היא ליחידים או זוגות קשישים חסרי-דירה או דיירי השיכון הציבורי המתקיימים מקצבת זקנה והשלמת הכנסה. תנאים נוספים לזכאים הוא עצמאות תפקודם ושאינם סיעודיים, ונמצאו מתאימים למגורים בבתי גיל הזהב בוועדת התאמה. לדבריו, החלוקה נבחנת בפרופיל של כל הזכאים – מרביתם קשישים ולכן קיימת עדיפות למשרד הקליטה. “יש שיתוף פעולה מלא עם משרד הקליטה לפתירת כלל הבעיות, ו-80% מדיירי בתי גיל הזהב הם עולים חדשים. על פי נתונינו, פועלים כיום 116 בתי גיל זהב, ובהם 11,688 יחידות דיור. עוד ציין כי אם לא יהיה תקציב כ-3 מיליארד ₪ במחזור ראשון – לא תיפתר המצוקה.
בתגובה ל”פרופיל הזכאים”, טענה ח”כ קסניה סבטלובה (המחנה הציוני) כי קשיש הממתין ליחידת דיור במשך שנים ועם הזמן מאבד את עצמאותו – אוטומטית נשללת עבורו הזכאות לקבל דירה לה חיכה שנים. לדבריה, יש צורך בשינוי הגדרת הממשלה, ובנוסף – החוק מגדיר אדם כעולה ל-15 שנים מיום עלייתו, ובזמן ההמתנה הוא יכול לאבד הגדרה זו, ומכך את זכאותו.
ח”כ טלי פלוסקוב (כולנו) הציעה לשנות את שיטת ההמתנה. על פיה, הזכאות צריכה להינתן על פי גיל המבקש – ולא על פי שנת העלייה. “לא הגיוני שאדם בגיל 90 נשאר ללא קורת גג, רשימת ההמתנה מצטמצמת ולא מהסיבות הנכונות – אנשים הולכים לעולמם”.
אולגה דדון, ממונה דיור ארצי במשרד העלייה והקליטה, סיפרה כי משרד העלייה והקליטה הגדיל בשנה הנוכחית את הסיוע בשכר הדירה ב-200 ₪, וקיימת תכנית לשנה הבאה להגדלת הסיוע.