שורת תיאור: טיפול קוגנטיבי-התנהגותי הינו גישת טיפול המתמקד מצד אחד בשינוי התפיסה של המטופל – קוגניציה ומצד שני, בשינוי התנהגותו של המטופל. לפניכם סיקור מקצועי מיוחד בנושא.
בדיסציפלינה הפסיכולוגית קיים ספקטרום רחב של תפיסות טיפוליות. הגישה המוכרת ביותר, בעקבות הופעתה המרובה באמצעי התקשורת, הינה הגישה הפסיכו-אנליטית שפותחה על-ידי פרויד. עם זאת, עולם המדע צועד קדימה וקיימות שיטות פסיכולוגיות אחרות אשר מצליחות לטפל בהצלחה במגוון רחב של בעיות פסיכולוגיות. אחת מן הגישות הללו הינה גישת הטיפול הקוגנטיבי-התנהגותי. גישה זו, מתמקדת בשני גורמים מרכזיים שהם תפיסת המציאות של המטופל והתנהגותו של המטופל. הטיפול הקוגניטיבי נועד במטרה לשנות את תפיסת המציאות של המטופל ואילו הטיפול ההתנהגותי מסתייע בתיאוריות של למידה במטרה לשנות את התנהגותו של המטופל.
טיפול קוגניטיבי – התנהגותי
”אני לא מבין למה הוא סובל מדיכאון., יש לו עבודה טובה, אישה טובה וילדים נהדרים. כנראה הוא לא תופס את המציאות בצורה נכונה, הרי אין שום סיבה שיסבול מדיכאון”. אמרה מסוג זה מעלה בפנינו לקות בתפיסת המציאות של האדם. למרות שלכאורה, מבחינה אובייקטיבית, ‘חייו מושלמים’; מבחינה סובייקטיבית, דרך תפיסת המציאות שלו, חייו אינם נתפסים כמושלמים ולכן הוא סובל מדיכאון.
בבסיסה של השיטה הקוגניטיבית עומדת ההנחה שאדם הסובל מבעיות פסיכולוגיות, סובל בעצם מתהליכי ודפוסי חשיבה מעוותים. בעזרת שימוש בגישה זו, המטפל מנסה לשנות את דפוסי החשיבה השליליים של האדם ולהפכם לדפוסי חשיבה חיוביים ובריאים יותר.
בבסיסה של השיטה ההתנהגותית עומדת ההנחה שהמקור להפרעות נפשיות כלשהן נובע מאימוץ דפוסי התנהגות לא תקינים. טיפול התנהגותי משתמש בשיטות ותיקות ומוכחות אשר מקורן הינו באסכולה ההתנהגותית; שיטות אשר משתמשות בבסיסן בהתניות שונות בכדי לשנות את דפוסי התנהגותו של האדם.
אפיוניו של תהליך הטיפול הקוגניטיבי
ניתן לאפיין את שיטת הטיפול הקוגניטיבי כשיטה הוליסטי, זאת מכיוון שאין מדובר באסופה של טכניקות חסרות קשר, אלא שיטה שלמה. במרבית המקרים, הליך הטיפול מתנהל בצורה משותפת בעזרת אינטראקציה בין המטפל למטופל. המטופל מגלה את בעיותיו בצורה מודרכת בעזרת הנחייתו של המטפל. לדוגמא, המטפל משתמש בשאילת שאלות במקום הרצאות ודברי תוכחה.
גישה זו הינה בעלת אוריינטציה חיובית ביותר. הגישה מתמקדת בפתרון בעיות ולא בחפירה בעבר בכדי למצוא את מקור הקשיים ושורש הבעיה. זאת בניגוד למיקוד של הגישה הפסיכו-אנליטית הקלאסית אשר הנחתה המרכזית הינה פתירת בעיות באמצעות מציאת מקורן. גם אנשים הסובלים מקשיים בחיים היום-יומיים יכולים להסתייע בגישה זו. הגישה הקוגניטיבית מציעה סט רחב של כלים שנועדו להתמודד עם בעיותינו היום-יומיות.
לסיכום ניתן לומר כי טיפול קוגניטיבי–התנהגותי, גישה חיובית אשר תסייע לכם בהתמודדות עם בעיות וקשיים פסיכולוגיים קשים וקלים כאחד.
>> המידע באדיבות צוות האתר Orit-zucker.co.il
ד”ר אורית צוקר – מטפלת בבעיות חרדה, מתח וכאב (סניפים חיפה ור”ג)