ביום 16/11/17 נתן בית המשפט העליון פסק דין בעניין רע”א 1341/17 בלה סלומון נ’ הרשות לזכויות ניצולי שואה. בפסק הדין נקבע כי יש להשוות את זכויותיהם של אלמנים ואלמנות לניצולי שואה מכוח חוקים שונים. בעקבות פסק הדין החליט יו”ר הוועדה, ח”כ משה גפני לקיים את הדיון בוועדה על מנת לבחון את נושא השוואת הזכויות לאלמנים ולאלמנות של ניצולי שואה בכללותו.
יו”ר הוועדה ח”כ גפני הסביר: “לא יכולה להיות אפליה לאלמנה של ניצול שואה שאם הוא נפטר אחרי 2011 היא תקבל קצבה ואם הוא נפטר לפני 2011 היא לא תקבל קצבה. אין בזה היגיון. אם מישהו ילך עם זה לבג”צ, סביר להניח שהוא יקבל קצבה גם לפני 2011.מה שקרה זה שהמדינה בניגוד לגרמניה שינתה מהלכים. אנחנו עשינו דברים רבים במהלך השנים לטובת ניצולי השואה, ולא רק מהמעגל הראשון. הכל התקדם חוץ ממקבלי הרנטות.”
ח”כ אלעזר שטרן הוסיף: “יש אנשים שמקבלים מהמדינה ויש אנשים שמקבלים מהגרמנים. האנשים שמקבלים מהגרמנים התנאים שלהם קפאו ב53. המספרים שלהם מאוד קטנים ביחס למספר הניצולים היום. זה בגלל שעד 53 דובר על המעגל הראשון מלב התופת. דווקא האנשים האלה בגלל שהם לא מייצגים את עצמם באופן אישי, ושהם הציבור הכי קטן, הם המפסידים הכי גדולים. הגיע הזמן שהמדינה תיקח על זה אחריות.”
עו”ד גליה מאיר אריכא, יועצת משפטית של הרשות לזכויות ניצולי השואה אמרה: “נוצר מצב חיובי שההסדר הישראלי כל כך התקדם. אנחנו מקיימים הידברות מול משרד האוצר הגרמני, הראנו להם את כל ההתקדמות שחלה ברזולוציות מאוד גבוהות. בתחושה שלי הגענו לזמן קריטי שהם צריכים להחזיר לנו תשובה בזמן הקרוב האם הם מתכוונים לעשות צעד למען האוכלוסייה הזו.”
נציגי האוצר אמרו שאין להם נתונים מדויקים על עלויות המהלך אך בהערכה כללית מדובר על 100 מיליון ₪.
יו”ר הוועדה ח”כ משה גפני ביקש בסיכום הדיון מנציגי האוצר להביא לוועדה נתונים מדויקים בדבר העלות ולקיים דיון נוסף בשבועות הקרובים. כמו כן אמר גפני כי יש לזרז את הדיון עם ממשלת גרמניה: “לא יכול להיות שאלה שהם ניצולי שואה ברמה יותר נמוכה יקבלו את כל ההטבות שאנחנו מעניקים להם ודווקא הניצולים מלב התופת נשארים מאחור. אם נצטרך נביא לפה את השגריר הגרמני.” סיכם גפני.